Trafalgar Square Hosts Open Iftar 2024 Ahead Of Eid

(SeaPRwire) –   LONDON – Sadiq Khan, Parti Buruh London, meraih kemenangan ketiga berturut-turut sebagai Datuk Bandar London, pada hari Sabtu yang lalu, menandakan hari yang sangat mengecewakan bagi Parti Konservatif yang memerintah di negara ini menjelang pilihan raya umum yang akan datang.

Khan meraih lebih daripada satu juta undi, atau hampir 44% daripada jumlah undi, lebih daripada 11 peratus mendahului cabarannya yang utama, calon Parti Konservatif Susan Hall. Beliau khususnya berjaya di dalam London tetapi kurang berjaya di beberapa daerah pinggir bandar.

Telah berlaku spekulasi yang hebat pada hari Jumaat lalu bahawa keputusan akan lebih rapat daripada yang difikirkan sebelum ini, tetapi keunggulan Khan menunjukkan perpindahan undi dari Konservatif kepada Buruh berbanding pilihan raya Datuk Bandar London sebelumnya pada tahun 2021.

Khan, yang menggantikan Boris Johnson sebagai Datuk Bandar London pada tahun 2016, telah menjadi tokoh yang semakin kontroversi dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Sementara penyokongnya menyatakan bahawa beliau telah berjaya melaksanakan beberapa inisiatif seperti meluaskan pembinaan rumah, makanan percuma untuk kanak-kanak sekolah, mengekalkan kos pengangkutan dan secara umumnya menyokong golongan minoriti di London, pengkritiknya menyatakan bahawa beliau telah menyaksikan peningkatan jenayah, anti-kenderaan dan tidak perlu membenarkan perarakan pro-Palestin menjadi ciri hujung minggu di London.

“Sadiq Khan benar-benar calon yang tepat,” kata Ketua Parti Buruh Keir Starmer. “Beliau telah menunjukkan prestasi selama dua penggal dan saya yakin beliau akan terus berprestasi untuk penggal berikutnya.”

Datuk bandar Buruh yang menjawat jawatan di Liverpool, Greater Manchester dan West Yorkshire juga dipilih semula pada hari Sabtu, sementara parti itu kelihatan telah mengalahkan Datuk Bandar Konservatif di Wilayah Metropolitan Barat. Pengiraan semula sedang diadakan di sana.

Kejayaan terbaru ini datang sehari selepas Buruh mengambil alih kawalan dewan-dewan perbandaran di seluruh England yang tidak pernah dipegang selama berdekad-dekad. Parti itu juga berjaya dalam pilihan raya khas untuk kerusi Parlimen, yang jika diterjemahkan kepada pilihan raya umum akan membawa kepada salah satu kekalahan terbesar Parti Konservatif.

Walaupun Konservatif menerima tamparan hebat dalam pilihan raya tempatan, kelihatan seolah-olah Perdana Menteri Rishi Sunak tidak akan menghadapi pemberontakan lebih lanjut di kalangan barisannya.

Sunak dapat bernafas lega apabila Datuk Bandar Konservatif Tees Valley di timur laut England dipilih semula, walaupun dengan perkongsian undi yang merosot. Sunak berharap Andy Street dapat mempertahankan kerusi di Wilayah Metropolitan Barat tetapi kelihatan beliau mungkin telah hilang.

Satu keburukan bagi Buruh adalah undi mereka di kawasan berpenduduk Muslim yang kuat di England terjejas oleh penentangan terhadap pendirian kepimpinan parti yang sangat pro-Israel terhadap peperangan di Gaza.

Starmer mengakui bahawa parti itu menghadapi isu dengan pengundi Muslim, tetapi keputusan secara umumnya positif bagi orang yang dijangka menjadi perdana menteri pada pilihan raya umum berikutnya.

Sunak mempunyai kuasa untuk memutuskan tarikh pilihan raya umum berikutnya, dan menunjukkan ia akan diadakan pada separuh kedua tahun 2024. Starmer mendesaknya supaya tidak menangguhkan lagi.

“Kami sudah bosan dengan perpecahan anda, dengan kekacauan anda, dengan kegagalan anda,” katanya pada hari Sabtu. “Jika anda meninggalkan negara anda dalam keadaan lebih teruk daripada yang anda dapati 14 tahun lalu, anda tidak layak berada di kerajaan lagi walau sesaat.”

Pilihan raya tempatan pada hari Khamis lalu di bahagian-bahagian besar England penting dalam dirinya sendiri, dengan pengundi memutuskan siapa yang akan menguruskan banyak aspek kehidupan seharian mereka seperti pengutipan sampah, penyelenggaraan jalan raya dan pencegahan jenayah tempatan. Tetapi dengan pilihan raya umum negara yang bakal datang, ia dipandang melalui perspektif negara.

John Curtice, profesor sains politik di Universiti Strathclyde, berkata keputusan itu menunjukkan bahawa Sunak tidak dapat membantu imej Parti Konservatif berikutan kerosakan yang ditimbulkan oleh tindakan pendahulunya, Boris Johnson dan kemudian Liz Truss.

“Itulah intipati besarnya,” katanya kepada stesen radio BBC.

Sunak menjadi perdana menteri pada bulan Oktober 2022, selepas tempoh perkhidmatan pendek Truss. Beliau meninggalkan jawatan selepas 49 hari berikutan belanjawan potongan cukai yang tidak dibiayai yang menggoncang pasaran kewangan dan menaikkan kos pinjaman untuk pemilik rumah.

Kepimpinan kacau bilau beliau – dan traumatik – menambah kesukaran Parti Konservatif berikutan siri keadaan mengelirukan bekas perdana menteri Johnson, yang terpaksa meletak jawatan selepas didapati berbohong kepada Parlimen mengenai pelanggaran sekatan Covid-19 di pejabatnya di Downing Street.

Menjelang petang hari Sabtu, dengan kebanyakan 2,661 kerusi yang dipertandingkan dalam pilihan raya tempatan dipertimbangkan, Konservatif telah kehilangan kira-kira separuh daripada 1,000 kerusi yang mereka pertahankan, manakala Buruh telah menambah kira-kira 200 walaupun kehilangan yang kelihatannya berkaitan dengan Gaza.

Parti-parti lain seperti Parti Liberal Demokratik dan Hijau juga membuat kemajuan. Reform UK, yang cuba menggantikan Konservatif dari kanan, juga mencatat beberapa kejayaan, terutamanya dalam pilihan raya khas Parlimen di Blackpool Selatan, di mana ia kurang daripada 200 undi daripada merampas tempat kedua.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.