(SeaPRwire) –   CEOs syarikat-syarikat permulaan dan syarikat besar teknologi berbual pada Summit TIME100 pada Rabu mengenai inovasi dengan kecerdasan buatan secara beretika, hanya beberapa minit sebelum .

“Pengawalseliaan dan inovasi adalah dua sisi yang sama,” kata Rosanne Kincaid-Smith, Ketua Eksekutif Operasi Kumpulan Northern Data Group, yang merupakan rakan tandatangan Summit TIME100. Beliau menambah syarikat teknologi dan pemimpin industri harus bekerja ke arah pengawalseliaan yang lebih baik. “Tidak menyumbang secara aktif melalui lobi akan menjadi kelepasan besar bagi kami,” katanya.

Kincaid-Smith menekankan manfaat AI dan mencadangkan bahawa persoalan sama ada AI adalah “jahat” dan akan memberi kesan negatif kepada tenaga kerja adalah salah faham. “Kita lupa untuk mengingatkan diri kita bahawa Kecerdasan Buatan adalah buatan. Ia bukan semula jadi… Ia merupakan artifak pembelajaran kita sendiri, budaya manusia, sejarah manusia… jadi ia adalah tanggungjawab kita untuk memastikan ia mencerminkan yang terbaik daripada kita,” katanya.

Justina Nixon-Saintil, Naib Presiden dan Ketua Pegawai Impak IBM, berkongsi IBM sedang melabur lebih sumber untuk pemodelan iklim. IBM akan membina asas model AI untuk meningkatkan kelajuan, ketepatan dan kebolehgunaan ramalan cuaca.

Mathias Wikström, CEO Doconomy, yang memberi bank-bank alat kewangan untuk memacu tindakan iklim global, menekankan bahawa kefahaman iklim adalah kunci untuk mencapai keadilan iklim.

Summit TIME100 menghimpunkan pemimpin dari komuniti global TIME100 untuk menyoroti penyelesaian dan menggalakkan tindakan ke arah dunia yang lebih baik. Summit tahun ini menampilkan pelbagai penceramah merentasi pelbagai sektor yang pelbagai, termasuk politik, perniagaan, kesihatan dan sains, budaya, dan lebih banyak lagi.

Penceramah untuk Summit TIME100 2024 termasuk pelakon Elliot Page, pereka Tory Burch, atlet Olimpik Ibtihaj Muhammad, juara WNBA A’ja Wilson, penulis Margaret Atwood, presiden NYSE Lynn Martin, pelawak Alex Edelman, profesor Yoshua Bengio, Setiausaha Negara ke-68 John Kerry, pelakon Jane Fonda, dan banyak lagi.

Summit TIME100 dibentangkan oleh Booking.com, Citi, Merck, Northern Data Group, Glenfiddich Single Malt Scotch Whisky, dan Verizon.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.