Under The Bridge

(SeaPRwire) –   Terdapat banyak rancangan mengenai polis. Banyak rancangan mengenai pembunuhan. Banyak rancangan mengenai gadis-gadis yang tidak bersalah yang ternyata kurang tidak bersalah daripada kelihatannya. Kebanyakannya hanyalah rancangan yang sia-sia mengenai penderitaan orang lain, sama ada nyata atau rekaan. Beberapa yang berharga—, —telah melampaui klisé genre yang dimainkan berulang kali melalui penceritaan yang berseni dan kedalaman tematik. ‘s Under the Bridge, yang akan ditayangkan pada 17 April, tidak mencapai tahap siri tersebut. Tetapi penulisan yang berfikiran dan berperikemanusiaan serta persembahan cemerlang menjadikannya lebih daripada rancangan biasa mengenai gadis yang mati.

Pada petang 14 November 1997, Reena Virk berusia 14 tahun menyertai perhimpunan remaja berhampiran jambatan di Saanich, British Columbia dan tidak pulang. Under the Bridge mengadaptasi, dengan sedikit lesen kreatif, buku kes kebenaran mengenai kes Reena oleh Rebecca Godfrey, dilakonkan dalam siri ini oleh penerbit eksekutif . Seorang penulis yang dahulunya tinggal di kawasan itu tetapi tidak melawatinya selama bertahun-tahun, kerana sebab-sebab yang kelihatan berkaitan dengan kematian adiknya ketika mereka masih kanak-kanak, Rebecca datang untuk menyiasat buku yang akan dipanggil Victoria Girls. Dia mula menyiasat rumah jagaan untuk gadis-gadis tempatan, Seven Oaks, tepat pada masa untuk mendapat berita mengenai kehilangan Reena (Vritika Gupta).

Under The Bridge

Dia hanyalah salah satu daripada banyak perspektif melalui mana siri itu menapis kes jenayah. bintang Oscar , juga membintangi sebagai Cam Bentland, seorang polis muda yang menyiasat kes itu bersama bapanya yang diambil anak, Roy Bentland (Matt Craven), ketua polis yang gemar memotong sudut dan menakut-nakutkan saksi untuk mencapai keputusan yang diinginkannya. Cam, yang berasal dari puak Orang Asli dan menghabiskan sebahagian zaman kanak-kanaknya di Seven Oaks, bermimpi melarikan diri daripada komuniti ini melalui pemindahan ke Vancouver—satu-satunya cara untuk mendapatkannya selepas menyelesaikan kes berprofil tinggi seperti kehilangan Reena. Dua daripada rakan sekolah Reena yang bertemu dengannya di jambatan itu, Josephine Bell (Chloe Guidry) dan Dusty Pace (Aiyana Goodfellow), tinggal di Seven Oaks. Jo ialah ratu sekolah yang karismatik, tidak terkawal, seorang gadis yang gila dengan John Gotti dan rap gansta. Teman rapatnya Kelly Ellard (Izzy G.) menyempurnakan kumpulan pseudo-geng yang dinamakan mereka “Crip Mafia Cartel”.

Under the Bridge juga menghabiskan banyak masa dengan keluarga Virk, penganut Saksi Yehuwa keturunan India yang digoncangkan oleh pemberontakan anak perempuan mereka jauh sebelum dia hilang. Reena selalu berbalah dengan ibunya yang ketat beragama, Suman (). Selepas gadis-gadis di sekolah mengejek Reena kerana kakinya yang berbulu, Suman terkejut melihatnya mencukur kaki dan menyatakan bahawa peduli tentang sesuatu yang sekular seperti apa yang difikirkan oleh kanak-kanak lain adalah “kepercayaan berhala”. Under the Bridge pencipta Quinn Shephard (Not Okay) menggunakan identiti campuran keluarga Virk dengan bijak, membandingkan ketegangan khusus di dalam isi rumah dengan prejudis kasar yang mereka hadapi di komuniti di mana bahagian keluarga Suman telah tinggal selama tiga generasi.

Under The Bridge

Ia bukan satu-satunya contoh di mana siri itu memberikan terlalu banyak maklumat kepada penonton—mungkin dalam usaha yang baik hati untuk berbuat adil kepada kisah sebenar atau buku oleh Godfrey, yang meninggal dunia pada 2022. Misalnya, ada logik bahawa Cam dan Rebecca, yang kini perlu bekerjasama untuk mendedahkan kebenaran, dibesarkan bersama dan mempunyai sejarah yang rumit. Tetapi latar belakang Cam sendiri, dengan bapanya, mempunyai cukup butiran dan pusingan untuk menjadi siri mininya sendiri. Dan masa Rebecca kembali ke kampung halamannya, dengan naskhah yang tidak mungkin lebih relevan dengan kes Reena, kelihatan seolah-olah dirancang. Under the Bridge juga boleh menjadi lucu, dalam gambaran penulisnya bekerja. Melihatnya berucap ayat-ayat besar prosa ke dalam perekam, sukar untuk tidak meringis.

Untungnya, siri ini cukup menarik untuk mengatasi momen bodoh sesekali. Ramai rancangan jenayah dari dekad lepas mengulangi mesej yang sama tentang bagaimana ras dan kelas bersilang dengan sistem keadilan jenayah, tetapi Shephard mengelakkan pengeneralisan meluas. Dia prihatin terhadap khususnya latar belakang Reena, tetapi juga pengalaman pelbagai watak lain yang terlibat dalam kisahnya. Stereotaip terbukti mengelirukan, baik bagi penyiasat mahupun penonton. Shephard juga peka terhadap cara kumpulan sosial yang berbeza berinteraksi antara satu sama lain: polis bandar kecil, ibu bapa berbagai latar belakang etnik dan sosioekonomi, gadis remaja yang fikir mereka lebih kejam dan ganas daripada sebenarnya.

Under The Bridge

Lakonan watak juga lebih baik daripada penulisan. Gladstone memainkan Cam dengan menyembunyikan kemarahan sepanjang hayat—tentang pengasuhannya sendiri, tentang status pengembaraannya yang kekal—di bawah muka bongkak. Keough membuat watak wartawan yang dipersoalkan yang menipu Jo dan mengambil asid dengan remaja bermasalah, sebahagian kerana dia masih belum selesai dengan fasa gothnya sendiri tetapi juga kerana dia meyakinkan dirinya, ketika berusia seperti suspek, bahawa dia adalah orang jahat. Pelakon muda juga luar biasa. Jo oleh Guidry ialah jenis gadis yang setiap orang pernah jumpa, magnetik dan menakutkan sekaligus. Dia ialah matahari yang Reena, Dusty dan Kelly putar sekeliling, masing-masing dengan cara yang sangat meyakinkan. ‘s Javon “Wanna” Walton membawa empati kepada peranan sukar Warren Glowatski. Melalui persembahan ini, Under the Bridge menyimpangkan anggapan kita untuk membezakan apa yang dikatakan oleh orang, apa yang mereka lakukan, bagaimana mereka dilihat, dan siapakah mereka sebenarnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.