(SeaPRwire) –   Ahli teknologi cenderung meramalkan bahawa impak ekonomi ciptaan mereka akan luar biasa – dan ini terutamanya benar apabila berkaitan dengan kecerdasan buatan. Tahun lepas, Elon Musk menyatakan bahawa kemajuan berterusan dalam AI akan menjadikan buruh manusia usang. CEO OpenAI Sam Altman telah menyatakan bahawa AI akan secara tidak dapat dielakkan terus mengalihkan kuasa ekonomi dari buruh ke modal dan mencipta “kekayaan fenomenal”. Jensen Huang, CEO syarikat reka bentuk semikonduktor Nvidia, telah menyamakan pembangunan dan pelaksanaan AI kepada “revolusi perindustrian baru”.

Tetapi sementara para teknologi optimis tentang impak ekonomi AI, ahli-ahli dalam priesthood teknokratik yang lain dengan pengaruh mendalam yang luar biasa terhadap kehidupan awam – para ekonom – tidak. Walaupun jika para teknologi mencipta sistem AI yang berkuasa seperti yang mereka dakwa akan segera dicipta, impak ekonomi sistem-sistem itu kemungkinan akan mengecewakan, kata banyak ekonom. Menurut Tyler Cowen, profesor ekonomi di Universiti George Mason, AI akan “meningkatkan kadar pertumbuhan tahunan AS sebanyak suku hingga setengah peratus”. Pemenang Hadiah Nobel dalam Ekonomi Paul Krugman telah menyatakan bahawa “sejarah menunjukkan bahawa kesan ekonomi besar dari AI akan mengambil masa yang lebih lama untuk materialisasi daripada yang banyak orang kini kelihatan menjangkakan”. David Autor, profesor ekonomi di Institut Teknologi Massachusetts, telah menyatakan bahawa “dunia perindustrian dilanda kerja, dan ia akan terus begitu.”

Sebagai profesor ekonomi di Universiti Virginia dengan afiliasi kepada beberapa institusi profesion yang paling dihormati, Anton Korinek adalah ahli yang disahkan dalam priesthood itu. Bagaimanapun, pada usia 46 tahun ini, beliau telah memecah peraturan. Beliau menggunakan kaedah bidangnya untuk memodelkan apa yang akan berlaku sekiranya AI dibangunkan seperti yang didakwa oleh banyak teknologi – iaitu sistem AI kemungkinan akan melampaui manusia dalam sebarang tugas menjelang akhir dekad ini. Dalam bahasa akademik ekonomi yang steril, beliau melukis gambaran menakutkan tentang masa depan yang hampir di mana manusia tidak lagi memainkan peranan dalam ekonomi, dan ketidaksamaan meningkat mendadak.

Jika “kompleksiti tugas-tugas yang boleh dilaksanakan manusia adalah terhad dan automasi penuh dicapai, maka gaji runtuh,” tulis Korinek dan salah seorang pelajar kedoktorannya, Donghyun Suh, dalam kertas kerja terbaru. Dengan kata lain, jika terdapat had kepada berapa kompleks tugas-tugas yang boleh dilakukan manusia, dan mesin menjadi cukup maju untuk sepenuhnya mengautomasikan semua tugas-tugas itu, maka gaji boleh jatuh dengan drastik kerana buruh manusia tidak lagi diperlukan, meninggalkan sesiapa yang tidak berkongsi sumber yang diterima oleh sistem AI dan pemiliknya untuk mati kelaparan.

Ekonom telah menghabiskan 200 tahun terakhir menjelaskan kepada orang awam bahawa mitos jumlah buruh tetap – idea bahawa terdapat jumlah pekerjaan tetap dan pengautomasian mana-mana pekerjaan itu akan mencipta pengangguran kekal – adalah salah, kata Korinek. “Dalam beberapa cara, itulah warisan profesional kami,” katanya. “Kami telah menghabiskan begitu banyak masa melawan naratif palsu, sehingga sukar untuk berpatah balik apabila fakta-fakta benar-benar berubah, dan melihat bahawa situasi ini memang berbeza.”

“Bahagian yang paling menakutkan tentang ini ialah ramalan teknologi yang saya gunakan sebagai input adalah apa yang orang seperti Sam Altman atau CEO Anthropic Dario Amodei bebas mengajarkan di tempat awam di mana-mana,” kata Korinek. “Saya bukan pakar teknologi, dan saya tidak mempunyai wawasan atau pengetahuan khas tentang isu-isu ini. Saya hanya mengambil apa yang mereka katakan dengan serius dan bertanya: apa sebenarnya ia bermakna untuk ekonomi, dan untuk pekerjaan, dan untuk gaji? Ia akan menjadi sangat mengganggu.”

Bapa Korinek, doktor perubatan asas, menanamkan dalam dirinya semangat untuk memahami otak. Sebagai remaja di Austria, Korinek menjadi teruja dengan neurosains dan belajar untuk mengaturcara. Di kolej, beliau mengambil kursus tentang rangkaian neural – sistem AI yang diilhamkan otak yang kini menjadi paling popular dan berkuasa dalam industri. “Ia menarik, tetapi pada masa yang sama, membosankan, kerana teknologi tidak begitu berkuasa menggunakan alat yang kami ada pada masa itu,” kenangnya.

Apabila Korinek menamatkan pengajiannya pada akhir 1990-an, krisis kewangan Asia melanda. Kejatuhan 1997, dipicu oleh krisis pertukaran asing di Thailand, mengikuti banyak episod ketegangan kewangan lain di pasaran sedang membangun. Korinek memutuskan untuk menjalani kedoktoran dalam krisis kewangan dan bagaimana untuk mencegahnya. Untunglah baginya – walaupun kurang untungnya bagi semua orang yang lain – krisis kewangan global melanda pada 2008, setahun selepas beliau menamatkan tesisnya. Keahliannya diperlukan, dan kerjayanya berkembang maju.

Sebagai seorang ekonom akademik, beliau menonton dari tepi padang sebagai para penyelidik AI membuat terobosan selepas terobosan; membaca akhbar, mendengar rancangan radio, dan membaca buku tentang AI. Pada awal 2010-an, apabila sistem AI mula melampaui manusia dalam tugas seperti pengenalan imej, beliau mula percaya bahawa kecerdasan buatan am (AGI) – istilah yang digunakan untuk menggambarkan sistem AI yang belum dibina yang boleh melaksanakan sebarang tugas yang boleh dilakukan manusia – mungkin dibangunkan dengan menakutkan awal. Tetapi kelahiran anak pertamanya pada tahun 2015 untuk memperolehnya dari tepi padang. “Benar-benar ada sesuatu yang berlaku, dan ia berlaku lebih cepat daripada yang saya fikir pada tahun 1990-an,” ingatnya. “Ini benar-benar akan menjadi relevan untuk laluan hidup anak saya.”

Dengan menggunakan kaedah ekonomi, Korinek telah berusaha untuk memahami bagaimana sistem AI masa depan mungkin memberi kesan kepada pertumbuhan ekonomi, gaji, dan pekerjaan, bagaimana ketidaksamaan yang dicipta oleh AI boleh membahayakan demokrasi, dan bagaimana pembuat dasar harus bertindak balas terhadap isu-isu ekonomi yang dibangkitkan oleh AI. Selama bertahun-tahun, bekerja pada ekonomi AGI adalah usaha pinggiran. Pelajar kedoktoran ekonomi akan memberitahu Korinek bahawa mereka ingin bekerja pada soalan-soalan yang sedang dikajinya, tetapi mereka merasa perlu berpegang pada topik-topik arus perdana jika mereka mahu mendapatkan pekerjaan. Walaupun telah dianugerahkan tempoh perkhidmatan pada tahun 2018 dan dengan demikian terlindung dari tekanan pasaran pekerjaan akademik, Korinek merasa gagal pada waktu-waktu. “Penyelidik masih juga makhluk sosial,” katanya. “Jika anda hanya menghadapi skeptisisme terhadap kerja anda, ia menjadikannya jauh lebih sukar untuk terus memajukan agenda penyelidikan, kerana anda mula mempersoalkan diri anda sendiri.”

Sehingga OpenAI melancarkan bot percakapan yang sangat popular, ChatGPT, pada November 2022, Korinek menyatakan penyelidikan tentang ekonomi AGI adalah usaha pinggiran. Kini, ia “dalam pertumbuhan eksponen”, kata Korinek.

Ramai ekonom masih, dengan sebab yang wajar, menolak kemungkinan AGI dibangunkan dalam dekad-dekad akan datang. Skeptik menunjuk kepada banyak cara di mana sistem semasa jatuh lemah berbanding kemampuan manusia, halangan potensi kepada kemajuan AI berterusan seperti kekurangan data untuk melatih model lebih besar, dan sejarah para teknologi membuat ramalan yang terlalu yakin. Satu kajian yang diterbitkan pada Februari oleh ekonom di Portugal dan Jerman menyingkirkan AGI sebagai “khayalan sains”, dan dengan itu mendakwa bahawa AI tidak mungkin menyebabkan pertumbuhan ekonomi meletup-letup.

“Dua tahun lalu, itu benar-benar lazim – itu adalah tindak balas median,” kata Korinek. Tetapi lebih ramai orang mula mempertimbangkan kemungkinan AGI dibangunkan, dan mereka yang terus menolak kemungkinan itu menyediakan hujah-hujah kukuh untuk kedudukan mereka daripada menolaknya secara spontan. “Orang ramai sedang benar-benar terlibat dalam perdebatan dengan serius,” katanya dengan pujian.

Ekonom lain terbuka kepada kemungkinan AGI dibangunkan dalam masa hadapan yang boleh diduga, tetapi mendakwa ini masih tidak akan mencetuskan runtuhnya pekerjaan. Seringkali, mereka mengenakan perbezaan pandangan dengan mereka yang memang berfikir pembangunan AGI mungkin menyebabkan perkara-perkara ini kepada ketidakcekapan ekonomi pihak lain.

Sebagai contoh, pada Mac, ahli ekonomi Noah Smith menghujah dalam artikel yang dipilih oleh bahawa pekerjaan bergaji tinggi akan berlimpah, walaupun selepas AI boleh melampaui manusia dalam apa jua tugas. Ini, Smith menjelaskan dengan penuh kesabaran, adalah kerana sistem AI dan manusia boleh mengkhususkan diri dalam tugas-tugas di mana kelebihan relatif mereka paling besar – idea ekonomi dikenali sebagai kelebihan perbandingan – dan kemudiannya berdagang antara satu sama lain. Apabila “kebanyakan orang mendengar istilah ‘kelebihan perbandingan’ buat kali pertama, mereka segera memikirkan perkara yang salah,” tulis Smith.

Tetapi Korinek tidak begitu tidak cekap ekonomi. “Saya mendakwa saya memahami kelebihan perbandingan,” katanya dengan senyuman. Model Korinek, yang mengambil kira kelebihan perbandingan, mengira bahawa manusia dan AI boleh mengkhususkan diri dalam tugas-tugas berbeza, tetapi jika AI boleh melakukan semua tugas lebih baik daripada manusia, maka ia akan mengakibatkan penurunan upah dan pengangguran.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.