(SeaPRwire) –   Putera William dijangka akan kembali ke tanggungjawab diraja pada hari Khamis, menandakan tugas awam pertamanya sejak isterinya Kate, Puteri Wales, mengumumkan diagnosis kansernya bulan lepas.

William dijangka akan melawat Surrey dan West London untuk “menonjolkan impak komuniti dan organisasi alam sekitar dalam kawasan tersebut melalui kerja mereka”, Istana Kensington berkata pada Selasa. Beliau akan melawat ke sebuah amal pengedaran makanan dan pusat belia.

Putera dan Puteri Wales telah ketara tidak hadir dari tugas awam dalam bulan-bulan kebelakangan ini, ketika pasangan itu secara peribadi berdepan dengan berita diagnosis kanser Puteri Wales. Berita diagnosis kanser Puteri Wales dikongsi dengan awam pada 22 Mac, mengikuti spekulasi berbulan tentang kehilangannya. Dia mendedahkan dia sedang menjalani kemoterapi untuk bentuk kanser yang tidak dinyatakan.

Pada minggu sebelum berita itu menjadi awam, Putera William membatalkan beberapa tugas awam termasuk upacara peringatan untuk pengasuhnya, Raja Constantine dari Greece. Pasangan itu juga melepasi perkhidmatan Ahad Easter di Istana Windsor, acara tahunan biasanya berprofil tinggi.

Pulangan awam masih belum diumumkan untuk Kate, yang mula mengambil langkah mundur dari tanggungjawab diraja pada Januari berikutan pembedahan perut yang dirancang. Dia pada mulanya dijangka akan kembali ke tugas diraja selepas Easter, walaupun pulangannya telah ditangguhkan sehingga dia diberi kelulusan perubatan.

Dalam mesej video ketika itu, Kate merayu untuk privasi. “Kami berharap anda akan memahami bahawa sebagai keluarga kami kini memerlukan masa, ruang dan privasi sementara saya menyempurnakan rawatan,” katanya. “Kerja saya sentiasa membawa saya rasa gembira yang mendalam, dan saya berharap untuk kembali apabila saya dapat pulih sepenuhnya. Tetapi untuk sekarang, saya mesti memberi tumpuan untuk pulih sepenuhnya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.