Aftermath of a person covered in flames outside NY courthouse of former U.S. President Trump's criminal hush money trial

(SeaPRwire) –   Seorang lelaki membakar dirinya sendiri pada Jumaat petang di luar rumah mahkamah Lower Manhattan di mana perbicaraan jenayah bekas Presiden Donald Trump sedang berlangsung.

Saksi-saksi berkata lelaki itu menyiram dirinya dengan cecair di Collect Pond Park, kawasan protes yang ditetapkan di seberang jalan dari rumah mahkamah, sebelum api oren tidak lama lagi menelannya. Tidak jelas apa yang mendorong tindakannya.

Kejadian itu berlaku beberapa ketika sahaja selepas pemilihan juri selesai, perbicaraan jenayah pertama bekas Presiden dalam sejarah AS.

Penyelamat bergegas ke tempat kejadian untuk memadamkan api. Lelaki itu, yang kelihatan masih hidup, dibawa dengan pengusung ke dalam ambulans.

Video yang beredar di media sosial menunjukkan lelaki itu terbaring di tanah terbakar ketika asap membubung berhampiran rumah mahkamah, yang sudah mempunyai kehadiran polis yang ramai disebabkan kes berprofil tinggi itu.

Trump, yang hadir di mahkamah sepanjang prosiding, menghadapi tuduhan berkaitan dengan bayaran sebanyak $130,000 yang dibuat kepada pelakon filem dewasa Stormy Daniels untuk menghalang tuntutannya mengenai pertemuan seksual dengannya daripada menjadi umum semasa pilihan raya 2016.

Penyataan pembukaan dalam perbicaraan itu dijangka bermula pada hari Isnin.

Ini adalah berita terkini

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.