(SeaPRwire) –   Akaun yang berafiliasi dengan negara Rusia telah meningkatkan penggunaan TikTok dan mendapat lebih banyak perhatian di platform video bentuk pendek ini sebelum pilihan raya presiden Amerika Syarikat, menurut laporan yang diterbitkan pada hari Khamis oleh institusi bukan untung Brookings.

Laporan itu menyatakan bahawa Rusia semakin memanfaatkan TikTok untuk menyebarkan mesej Kremlin dalam bahasa Inggeris dan Sepanyol, dengan akaun yang berkaitan dengan negara itu memuat naik jauh lebih kerap di platform ini berbanding dua tahun lalu.

Akaun-akaun sedemikian juga aktif di platform media sosial lain dan mempunyai kehadiran yang lebih besar di Telegram dan X berbanding di TikTok. Walau bagaimanapun, laporan itu menyatakan bahawa perhatian pengguna – seperti suka, tontonan dan kongsi – terhadap posting mereka jauh lebih tinggi di TikTok berbanding di Telegram atau X.

“Penggunaan TikTok menyerlahkan saluran yang semakin berkembang tetapi belum sepenuhnya direalisasikan bagi aparatus maklumat berpihak negara Rusia untuk mencapai audiens baru, muda,” menurut laporan itu, yang menarik data daripada 70 akaun berpihak negara dan ditulis oleh Valerie Wirtschafter, felo Brookings dalam dasar luar negara dan inisiatif kecerdasan buatan.

Kajian itu mencatatkan bahawa kebanyakan posting tidak memberi tumpuan kepada politik Amerika Syarikat tetapi isu-isu lain, seperti perang di Ukraine dan NATO. Walau bagaimanapun, posting yang memberi tumpuan kepada dasar AS terhadap Israel dan Rusia, dan persoalan mengenai umur Presiden Joe Biden, laporan Brookings menyatakan.

Wakil TikTok berkata syarikat itu telah menghapuskan operasi pengaruh tersembunyi pada masa lalu dan menghapuskan akaun, termasuk 13 rangkaian yang beroperasi dari Rusia.

Wakil itu berkata TikTok juga menanda akaun media yang dikawal negara dan akan memperluaskan dasar itu dalam minggu-minggu akan datang “untuk lebih menangani akaun yang cuba menjangkau masyarakat di luar negara asal mereka mengenai peristiwa dan hal ehwal semasa global.”

Laporan Brookings datang selepas Biden pada bulan lalu memaksa syarikat induk China TikTok – ByteDance – menjual platform itu atau menghadapi larangan di AS. Larangan yang dijangka .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.