Abortion Arizona

(SeaPRwire) –   PHOENIX – Gabenor Demokratik Arizona Katie Hobbs telah menghantar larangan Perang Saudara 1864 ke masa lalu dengan menandatangani rang undang-undang pembatalan pada Khamis.

Hobbs menyatakan langkah itu adalah sebahagian daripada perjuangan untuk melindungi penjagaan kesihatan pembiakan di Arizona. Tetapi pembatalan itu mungkin tidak akan berkuat kuasa sehingga 90 hari selepas akhir sesi perundangan, pada Jun atau Julai. Penyokong hak jantina harap mahkamah akan bertindak untuk mencegah hasil itu.

Usaha untuk membatalkan undang-undang yang lama tidak beroperasi, yang melarang semua abortus kecuali yang dilakukan untuk menyelamatkan nyawa pesakit, berjaya dengan undian 16-14 di Senat, apabila dua ahli politik GOP menyertai Demokrat.

Hobbs mengecam “larangan yang diluluskan oleh 27 lelaki sebelum Arizona menjadi sebuah negeri, pada masa ketika Amerika berperang atas hak untuk memiliki hamba, pada masa sebelum wanita boleh mengundi.”

“Larangan ini perlu dibatalkan, saya katakan pada 2022 apabila Roe dibatalkan, dan saya katakan sekali lagi dan lagi sebagai gabenor,” kata Hobbs.

Undian itu berlarutan selama berjam-jam kerana senator menggambarkan motivasi mereka dalam cara peribadi, emosi dan bahkan alkitab – termasuk gambaran grafik prosedur abortus dan pembawaan bunyi audio denyut jantung janin yang diperbesar, bersama-sama amaran terhadap bahaya “membuat undang-undang kepercayaan agama”.

Pada masa yang sama Rabu, penyokong inisiatif hak jantina South Dakota menyerahkan petisyen jauh lebih banyak untuk membuat undi pada musim gugur ini, manakala di Florida larangan berkuat kuasa terhadap kebanyakan abortus selepas enam minggu kehamilan, sebelum kebanyakan orang tahu mereka hamil.

Peguam Negara Demokratik Arizona Kris Mayes, lawan larangan hampir keseluruhan abortus, telah menyatakan bahawa undang-undang larangan abortus yang ketinggalan zaman paling awal boleh dikuatkuasakan adalah pada 27 Jun, walaupun beliau telah meminta mahkamah tertinggi negeri untuk menghalang penguatkuasaan sehingga beberapa minggu kemudian pada akhir Julai. Tetapi kumpulan anti-abortion yang mempertahankan larangan, Alliance Defending Freedom, mengekalkan bahawa pembuat undang-undang daerah boleh memulakan penguatkuasaan sebaik sahaja keputusan Mahkamah Agung menjadi muktamad, yang belum berlaku.

Larangan hampir keseluruhan itu tidak memberikan pengecualian untuk mangsa rogol atau inses. Dalam keputusan bulan lalu, Mahkamah Agung Arizona mencadangkan liabiliti jenayah di bawah undang-undang pertama yang diluluskan pada 1864, yang membawa hukuman penjara dua hingga lima tahun untuk sesiapa yang membantu abortus.

Pembatalan bermakna undang-undang 2022 yang melarang prosedur itu selepas 15 minggu kehamilan akan menjadi undang-undang abortus yang berkuat kuasa di Arizona.

Kumpulan ahli undangan – kebanyakannya wanita – menyertai gabenor dalam upacara menandatangani. Beberapa tergugat emosi apabila mereka bersorak gembira atas pembatalan dan menyatakan lebih diperlukan untuk melindungi hak untuk penjagaan kesihatan pembiakan.

Mantan Ahli Dewan Negeri Demokratik Athena Salman merayakan kelulusan pembatalan yang pada mulanya dicadangkannya pada 2019.

Salman, yang meletak jawatan pada Januari untuk memimpin kumpulan hak jantina, berkata beliau tidak dapat berhenti memikirkan anak-anaknya. “Generasi akan datang tidak perlu hidup di bawah sekatan dan gangguan yang kami terpaksa alami,” katanya.

Wakil Arizona Stephanie Stahl Hamilton, seorang Demokrat yang menjadi kunci dalam perjuangan untuk membatalkan larangan wilayah abortus, berkata beliau menghabiskan tahun-tahun awalnya di Negeri Navajo di mana ibu bapa beliau menjadi guru sekolah dan melihat terus orang yang dinafikan hak pembiakan mereka.

Beliau juga menyaksikan adik iparnya berjuang dengan dua kehamilan sukar yang mengakibatkan kematian janin.

“Anak perempuanku, yang berusia 17 tahun, jika undang-undang ini berkuat kuasa akan mempunyai kebebasan pembiakan yang kurang daripada nenek moyangnya pada tahun 1940 di Texas, yang perlu menjalani abortus,” kata Stahl Hamilton. “Kami mempunyai orang yang memerlukan penjagaan pembiakan sekarang.”

Pasukan kempen Presiden Joe Biden percaya kemarahan atas kejatuhan Roe v. Wade memberi mereka kelebihan politik di negeri-negeri pertengahan seperti Arizona, manakala isu itu telah memecahbelahkan pemimpin Republikan.

Penyokong larangan abortus di Senat Rabu mengejek dan mengganggu Senator Negeri Republikan Arizona Shawnna Bolick ketika beliau menerangkan undiannya menyokong pembatalan, menyertai Demokrat. Bolick berkahwin dengan Hakim Mahkamah Agung Negeri Clint Bolick, yang mengundi pada April untuk membenarkan undang-undang 1864 mengenai abortus dilaksanakan semula. Beliau berhadapan dengan pilihan semula pada November.

Undang-undang abad ke-19 itu telah dibatalkan sejak keputusan Roe v. Wade 1973 Jemaah Agung menjamin hak perlembagaan untuk abortus di seluruh negara.

Selepas Roe v. Wade dibatalkan pada Jun 2022, bekas Peguam Negara Arizona Mark Brnovich, seorang Republikan, meyakinkan hakim negeri bahawa larangan 1864 . Tetapi undang-undang itu sebenarnya belum dikuatkuasakan ketika kes itu dibawa ke mahkamah.

Planned Parenthood Arizona mengemukakan pergerakan Rabu petang yang meminta Mahkamah Agung Negeri untuk mencegah kebergantungan dalam perkhidmatan abortus sehingga pembatalan Perundangan berkuat kuasa.

Penyokong sedang mengumpul tandatangan untuk langkah undang-undang membenarkan abortus sehingga janin boleh terus hidup di luar rahim, biasanya pada kira-kira 24 minggu, dengan pengecualian – untuk menyelamatkan nyawa ibu bapa, atau untuk melindungi kesihatan fizikal atau mentalnya.

Ahli undangan Republikan, sebaliknya, sedang mempertimbangkan meletakkan satu atau lebih cadangan abortus bersaing di kalendar November.

Dr. Ronald Yunis, pakar kanak-kanak dan wanita Phoenix berdasarkan, yang juga menyediakan abortus, menggambarkan pembatalan sebagai perkembangan positif untuk pesakit yang mungkin perlu meninggalkan Arizona untuk mendapatkan penjagaan perubatan.

“Ini baik untuk memastikan wanita tidak perlu bepergian ke negeri lain hanya untuk mendapatkan penjagaan kesihatan yang mereka perlukan,” kata Yunis. “Saya tidak terlalu bimbang kerana saya mempunyai keyakinan yang besar terhadap gabenor dan peguam negara kami. Saya yakin mereka akan terus mencari cara untuk melindungi wanita.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.