Tomoaki

(SeaPRwire) –   Amaran: Post ini mengandungi maklumat untuk The Contestant.

Sebelum rancangan seperti , , dan menjadi bahagian utama budaya popular Amerika, terdapat siri realiti TV Jepun Susunu! Denpa Shōnen. Terkenal dengan menempatkan peserta dalam situasi yang melampau, cabaran paling terkenal rancangan 1998 “Hidup dalam Hadiah”, membuat bintang daripada Tomoaki Hamatsu, seorang pelawak yang cuba berjaya dengan nama samaran Nasubi yang, selama lebih setahun, hidup sendirian dan tidak berpakaian di sebuah apartmen kecil sambil terselamat daripada memenangi hadiah majalah.

Tetapi, walaupun Nasubi tahu dia sedang difilemkan, dia tidak mengetahui rakaman itu disiarkan kepada lebih 15 juta orang setiap minggu di stesen TV Nippon.

Dalam dokumentari baru Hulu The Contestant, kini disiarkan, pengarah filem British Clair Titley (Britain’s Oldest Stand Up, The British Woman on Death Row) melawat semula 15 bulan yang Nasubi lalui dalam pengasingan—dan apa yang berlaku apabila dia muncul untuk mendapati dia secara tidak sengaja menjadi selebriti kebangsaan. Titley mengatakan dia tertarik dengan butir-butir luar biasa kisah Nasubi. “Anda tahu bila anda seharusnya bekerja pada satu perkara dan kemudian tiba-tiba anda seperti, tunggu sebentar, ini kelihatan lebih menarik,” katanya.

Tetapi selepas terjerumus ke dalam lubang tikus internet mengenai subjek itu, Titley berpendapat bahawa kebanyakan maklumat yang tersedia secara dalam talian adalah “agak simplistik.”

“Banyak daripadanya hampir merendahkan budaya Jepun,” katanya. “Ia agak tunjuk-tunjuk gelakkan orang Jepun, lihat betapa gilanya mereka, dan itu sahaja. Saya mempunyai banyak soalan. Saya mahu mengetahui lebih banyak tentang sisi manusia kisah Nasubi ketika dan selepas Denpa Shōnen.”

The Contestant menggunakan rakaman arkib, segmen berita, dan temubual dengan Nasubi, pengeluar Denpa Shōnen Toshiba Tsuchiya, dan orang lain yang rapat dengan kisah itu untuk mencari lebih dalam kepada apa yang dialami Nasubi dan bagaimana ia sangat memberi kesan kepada kehidupannya. “Ia sukar untuk melawat masa lalu kerana saya memang mempunyai lubang besar di hati saya,” kata Nasubi kepada TIME mengenai mengingati masanya dalam rancangan itu. “Jadi ia agak traumatik bagi saya.”

Menyedari bahawa walaupun ia mungkin kelihatan mudah untuk meninjau balik “Hidup dalam Hadiah” sebagai terlalu kejam, Titley menyatakan bahawa satu daripada pertemuan awalnya dengan Tsuchiya membuatnya mempersoalkan pandangannya terhadap bagaimana Denpa Shōnen membandingkan dengan realiti TV hari ini. “Kami meletakkannya kepadanya bahawa orang akan berfikir ini adalah salah satu perkara paling kejam di televisyen,” katanya. “Dan dia berkata kepada kami, ‘Orang Jepun tidak akan pernah melakukan sesuatu yang setkejam Love Island.’ Kita boleh duduk di sini dan menghakimi tetapi sejauh manakah kita telah maju sebenarnya?”

Berikut adalah yang perlu diketahui tentang kisah sebenar di sebalik The Contestant.

Apa yang berlaku kepada Nasubi semasa “Hidup dalam Hadiah”?

Selepas memenangi undian rawak pada Januari 1998 di Tokyo, Nasubi dibawa ke bilik kecil, berperabot ringan, diputuskan daripada komunikasi luar, diperintah untuk membuang pakaian telanjang, dan dicabar untuk memasuki dan terselamat dengan memenangi hadiah daripada undian majalah sehingga dia telah memperoleh bersamaan 1 juta yen (kira-kira $8,000) dalam hadiah.

Dia diberitahu terdapat kamera di bilik itu, tetapi kebanyakan rakaman mungkin tidak pernah disiarkan—satu helah oleh penerbit untuk mendapatkannya bertindak lebih semula jadi. Sebaliknya, segmen yang dipanggil “Hidup dalam Hadiah” mula disiarkan mingguan dalam Denpa Shōnen—dan dengan cepat meningkat populariti. Dalam minggu pertama, sebelum Nasubi menerima sebarang hadiah, penerbit memberinya keripik agar dia tidak mati kelaparan. Selepas dia mula memenangi, dia terselamat dengan memakan segala-galanya daripada gelatin serat ke nasi ke makanan anjing.

The Contestant

Menyembunyikan kawasan kemaluannya dengan bulatan hitam pertama dan kemudian emoji terung—satu rujukan kanak-kanak kepada nama samaran Nasubi, perkataan Jepun untuk “terung” dan satu rujukan bercanda kepada bentuk wajahnya—”Hidup dalam Hadiah” memaparkan Nasubi mengisi banyak borang undian, merayakan dengan tarian setiap kali dia memenangi hadiah, dan menjalankan aktiviti harian.

Mereka memberinya diari, yang diterbitkan semasa masanya di bilik dan menjadi terbitan terlaris di Jepun. Walaupun Nasubi boleh memberitahu penerbit dia mahu keluar pada bila-bila masa, kesihatan mentalnya merosot ke tahap dia rasa seperti tidak dapat meninggalkan.

Fizikalnya, dia kehilangan berat badan dan rambut, mengalami kesukaran tidur, dan menderita sakit hampir berterusan. Dalam The Contestant, Nasubi bercakap tentang bagaimana dia kerap mengharapkan kematian semasa masanya di bilik.

Selepas hampir setahun, Nasubi mencapai matlamat 1 juta yen dan akhirnya dibenarkan meninggalkan. Walau bagaimanapun, selepas dibawa ke Korea Selatan oleh Tsuchiya untuk makan malam rayuan BBQ Korea dan hari di taman hiburan, dia dibawa ke apartmen kecil lain dan diberitahu bahawa dia perlu mengulangi proses itu sehingga dia telah memperoleh hadiah bersamaan penerbangan pulang. Walaupun Denpa Shōnen diedit untuk membuatnya kelihatan seolah-olah Nasubi bersetuju serta-merta, sebenarnya mengambil Tsuchiya beberapa jam untuk meyakinkannya untuk kekal.

“Dalam hidup saya, tahun itu dan tiga bulan adalah dasar neraka,” kata Nasubi kepada TIME. “Tetapi momen terburuk adalah apabila saya menyelesaikan tugas di Jepun, dibawa ke Korea, dan Tsuchiya memberitahu saya untuk melakukannya sekali lagi. Dalam rancangan itu, ia kelihatan seolah-olah saya hanya melepaskan pakaian saya serta-merta. Tetapi sebenarnya ia adalah proses yang lama untuk mendapatkan saya bersetuju. Tsuchiya berkata bahawa apabila dia meminta saya untuk melakukannya sekali lagi, dia melihat kemarahan keluar dari setiap pori kulit saya. Itulah betapa banyak kebencian yang ada di dalam saya pada masa itu.”

Selepas tiga bulan lagi, Nasubi mencapai matlamatnya dan, walaupun masih telanjang dan tidak mengetahui kemasyhuran, dibawa hadapan penonton studio langsung untuk memperingati akhir masanya dalam rancangan itu. Rakaman yang digunakan dalam The Contestant menunjukkan Nasubi kelihatan sangat terkejut dan bingung apabila penonton bersorak.

“Salah satu perkara yang saya sedar sepenuhnya ketika membuat filem ini adalah fakta bahawa saya adalah seorang pembikin filem Barat membuat filem tentang sesuatu yang berlaku di Jepun,” kata Titley mengenai apa yang mahukannya disampaikan tentang nada rancangan realiti Jepun pada masa itu. “[Barat] mempunyai sejarah merendah-rendahkan dan memperkecil-kecilkan budaya Jepun. Jadi salah satu keputusan [penerbit Megumi Inman] dan saya buat awal adalah bahawa kami tidak mahu mempunyai sejarawan Barat sebagai suara Tuhan memberitahu penonton apa yang perlu difikirkan.”

Semasa temubualnya dalam The Contestant, Tsuchiya bercakap dengan cara yang kelihatan sejuk dan kejam tentang apa yang dilakukannya kepada Nasubi dan kelihatan tidak menyesali tindakannya. Apabila ditanya bagaimana perasaannya terhadap Tsuchiya hari ini, Nasubi memberitahu TIME bahawa emosinya kompleks. “Saya masih membenci dia,” katanya. “Tetapi dia bersetuju untuk ditemubual untuk filem ini dan membantu kami mendapatkan rakaman dari Nippon TV. Jadi itu agak satu tindakan penebusan.”

Apa tentang selepas rancangan itu?

Separuh jam terakhir The Contestant mengkaji apa yang berlaku kepada Nasubi berikutan masanya dalam Denpa Shōnen, menyelami perjuangannya untuk menyesuaikan diri semula dengan kehidupan sebenar dan menangani tiba-tiba terkenal sebelum akhirnya menemui tujuan membantu orang lain.

Berikutan gempa bumi dan tsunami 2011 di Jepun, yang mengakibatkan kemalangan nuklear besar di bandar kelahiran Nasubi Fukushima, Nasubi memberikan diri kepada usaha menyelamat dan bantuan. “Saya traumatik. Dan orang-orang bandar saya, Fukushima, adalah orang-orang yang telah membantu mengisi lubang di hati saya,” katanya kepada TIME. “Jadi apabila gempa bumi berlaku, tentu saja saya mahu membantu rakyat tempatan. Saya sedar penderitaan masa lalu boleh berguna dalam situasi seperti itu, yang mengejutkan saya. Saya sampai ke kesimpulan bahawa mungkin itulah semuanya dan ini adalah takdir saya.”

THE CONTESTANT

Akhirnya Nasubi memutuskan untuk mendaki Gunung Everest untuk meningkatkan kesedaran mengenai bahaya radiasi nuklear dan mengumpul dana untuk mangsa gempa bumi dan tsunami Fukushima. Beliau kini bekerja sebagai sukarelawan dan berkongsi kisahnya untuk memberi harapan kepada mereka yang menghadapi kesusahan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.