APTOPIX Israel Palestinians Campus Protests

(SeaPRwire) –  
LOS ANGELES — Seorang pegawai polis yang terlibat dalam membersihkan penunjuk perasaan dari sebuah bangunan pentadbiran Universiti Columbia awal minggu ini menembak senjatanya di dalam dewan, menurut jurucakap Pejabat Peguam Daerah Alvin Bragg pada Khamis.

Tiada yang cedera, menurut jurucakap Doug Cohen, yang berkata terdapat pegawai polis lain tetapi tiada pelajar di sekitar tempat kejadian. Beliau berkata pejabat Bragg sedang mengkaji insiden itu. Beliau tidak memberikan butiran tambahan.

Jabatan Polis New York tidak segera menanggapi permintaan komen.

Letupan senjata itu berlaku semasa polis pada petang Selasa, di mana penunjuk perasaan pro-Palestin berkubu di dalam selama lebih 20 jam. Video menunjukkan pegawai dengan ikatan zip dan perisai rusuhan mengalir melalui tingkap tingkat kedua. Polis berkata penunjuk perasaan di dalam tidak menunjukkan sebarang rintangan yang ketara. Lebih 100 penunjuk perasaan ditahan.

Penunjuk perasaan telah menawan Hamilton Hall awal Selasa, meningkatkan kehadiran mereka di kampus dari kem berkanvas yang berada di sana sejak 17 April.

Kem berkanvas itu adalah antara yang terawal di kampus-kampus kolej.

Walaupun lebih 100 penangkapan pada 18 April dan pembersihan kemah berkanvas, penunjuk perasaan menentang ancaman penggantungan untuk kembali ke kem berkanvas. Kemudian mereka meningkatkan demonstrasi dengan menduduki Hamilton Hall, sebuah bangunan pentadbiran yang juga diduduki pada tahun 1968 oleh pelajar memprotes rasisme dan Perang Vietnam.

INI ADALAH KEBELAKANGAN BERITA.

LOS ANGELES (AP) — Polis telah menangkap lebih 2,000 orang semasa protes pro-Palestin di kampus-kampus kolej di seluruh Amerika Syarikat dalam minggu-minggu kebelakangan ini, menurut jumlah Associated Press pada Khamis.

Demonstrasi dan penangkapan berlaku hampir di setiap penjuru negara. Dalam 24 jam kebelakangan ini, mereka telah menarik perhatian paling banyak di Universiti California, Los Angeles, di mana adegan kacau bilau bermain awal Khamis apabila pegawai berpakaian rusuhan menyerbu ke arah orang ramai penunjuk perasaan.

Ratusan penunjuk perasaan di UCLA – beberapa membentuk rantai manusia semasa polis melepaskan butiran kilat untuk memecahkan orang ramai.

Sekurang-kurangnya 200 orang ditangkap, kata Sersan Alejandro Rubio dari Jabatan Lebuh Raya California, merujuk kepada data dari Jabatan Penjara Daerah Los Angeles. Rubio berkata mereka sedang didaftarkan di kompleks penjara berhampiran pusat bandar Los Angeles.

Seramai 300 orang lagi meninggalkan secara sukarela sepanjang konfrontasi berjam-jam, sesetengah keluar dari kem berkanvas dengan tangan di atas kepala sebagai tanda penyerahan aman, menurut universiti. Yang lain melarikan diri apabila pegawai bersenjata tongkat menyerbu ke dalam orang ramai yang berjumlah lebih 1,000 orang.

Keesokan harinya, pekerja menanggalkan halangan dan membongkar kem berkubu penunjuk perasaan. Jentera menyapu beg sampah dan kemah.

Polis bersenjata bergegas ke kampus UCLA beratus-ratus awal Khamis. Memakai perisai muka dan baju perisai, mereka memegang tongkat di luar untuk memisahkan diri dari penunjuk perasaan, yang memakai topi dan pelindung muka serta berteriak: “Anda mahu keamanan. Kami mahu keadilan.”

Selama berjam-jam, pegawai memperingatkan melalui pembesar suara akan berlaku penangkapan jika orang ramai tidak bubar. Penunjuk perasaan dan polis berdesak-desakan dan berkelahi. Helikopter polis terbang rendah dan bunyi butiran kilat menembusi udara. Polis menanggalkan topi dan pelindung mata penunjuk perasaan semasa menangkap mereka.

Tindakan polis secara sistematik menanggalkan halangan dari kayu papan, palet logam, pagar dan tong sampah, kemudian menanggalkan kanopi dan kemah.

Kehadiran penguatkuasa undang-undang dan amaran berterusan berbeza dengan adegan Selasa malam, apabila penunjuk perasaan menentang menyerang kem pro-Palestin. Pentadbiran kampus dan polis tidak campur tangan atau meminta bantuan selama berjam-jam. Tiada yang ditangkap, tetapi sekurang-kurangnya 15 penunjuk perasaan cedera.

Tindak balas tertangguh itu mendapat kritikan daripada pemimpin politik, termasuk Gabenor California Gavin Newsom, dan pegawai berjanji kajian bebas.

Ariel Dardashti, pelajar tamatan UCLA tahun ini yang belajar kajian global dan sosiologi, berkata tiada pelajar harus berasa tidak selamat di kampus.

“Ia tidak seharusnya sampai tahap di mana pelajar ditangkap,” kata Dardashti di kampus Khamis.

Dardashti berkata beliau boleh berkaitan dengan trauma yang dialami oleh orang Palestin.

“Apabila bapa saya melarikan diri dari Iran, beliau berdoa agar anak-anaknya tidak perlu menghadapi antisemitisme,” kata Dardashti. “Kami takut terpaksa melarikan diri sekali lagi dengan cara yang sama seperti ibu bapa kami.”

Televisyen negara Iran menyiarkan langsung imej tindakan polis di UCLA, seperti juga saluran berita satelit Al Jazeera dari Qatar. Imej langsung Los Angeles juga disiarkan di saluran televisyen Israel.

Israel telah menggelarkan protes itu sebagai “antisemitik”, manakala pengkritik Israel mengatakan ia menggunakan dakwaan itu untuk menyekat bantahan. Walaupun beberapa penunjuk perasaan telah dilihat membuat komen berunsur kebencian ke atas Yahudi atau ancaman keganasan dalam rakaman video, penganjur protes – beberapa daripadanya Yahudi – menyifatkannya sebagai gerakan aman untuk mempertahankan hak Palestin dan memprotes perang.

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden pada Khamis menggesa protes aman tetapi mengecam kekacauan beberapa hari yang lalu.

Pemimpin Republikan California mengkritik pentadbiran universiti kerana gagal melindungi pelajar Yahudi dan membenarkan protes meluas ke “anarki dan keganasan.” Mereka mendesak pemecatan ketua di UCLA dan Universiti Polytechnik California State, Humboldt, dan mencadangkan langkah untuk mengurangkan gaji pentadbir universiti.

“Kita mempunyai banyak orang di universiti-universiti ini menerima gaji enam angka dan mereka hanya berdiri dan tidak berbuat apa-apa,” kata Ketua Pembangkang Dewan Undangan Negeri James Gallagher kepada wartawan.

Sementara itu, kem protes di sekolah-sekolah di seluruh Amerika Syarikat dibersihkan oleh polis – menyebabkan lebih banyak penangkapan – atau ditutup secara sukarela.

Seorang profesor kolej dari Illinois berkata beliau mengalami beberapa tulang rusuk patah dan tangan patah semasa protes pro-Palestin pada Sabtu di Universiti Washington di St. Louis.

Video saksi menunjukkan penangkapan Steve Tamari, profesor sejarah di Universiti Negeri Illinois Selatan Edwardsville. Beliau nampaknya bergerak untuk mengambil video atau gambar penunjuk perasaan yang ditangkap apabila beberapa pegawai dengan kasar menjatuhkannya.

Dalam satu pos di platform X, Sandra Tamari berkata suaminya memerlukan pembedahan tangan dan mempunyai sembilan tulang rusuk patah.

Tamari berkata dalam kenyataan Khamis bahawa itu adalah “harga kecil untuk genosid Israel yang berterusan di Gaza.” Polis kampus merujuk soalan kepada jabatan komunikasi universiti, yang tidak menanggapi permintaan komen.

Di tempat lain, pegawai Universiti Minnesota mencapai persetujuan dengan penunjuk perasaan untuk tidak mengganggu upacara kelulusan. Persetujuan serupa telah dibuat di , Universiti Rutgers di New Jersey dan Universiti Brown di Rhode Island.

Sementara itu, kumpulan profesor di Universiti Columbia mengecam kepimpinan sekolah pada Khamis kerana meminta polis menanggalkan penunjuk perasaan dalam apa yang dipanggil “serangan polis yang mengerikan terhadap pelajar kami”.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.