Super Bowl Opening Night

(SeaPRwire) –   NFL menjauhkan diri daripada penendang gol Kansas City Chiefs, Harrison Butker selepas beliau memberikan ucapan ijazah kontroversi minggu lepas di Kolej Benedictine di Kansas dan menerima kecaman atas komen yang dianggap seksis dan menyinggung.

Butker, yang menjadi penceramah di kolej Katolik swasta itu, menerima tepukan gemuruh semasa upacara itu, tetapi ucapannya kemudian memicu kemarahan dan kontroversi secara dalam talian atas diskursus konservatifnya—terutamanya komen beliau mengenai wanita. Pada satu ketika, beliau menggalakkan wanita untuk mengutamakan “panggilan” mereka sebagai ibu, isteri, dan pengurus rumah.

Selepas rakaman ucapan Butker menjadi viral, NFL bertindak balas terhadap kecaman.

“Harrison Butker memberikan ucapan secara peribadinya,” kata Jonathan Beane, Naib Presiden Kanan NFL dan Ketua Pegawai Keberagaman dan Penyertaan, dalam satu kenyataan. “Pandangannya bukan pandangan NFL sebagai sebuah organisasi. NFL komited sepenuhnya terhadap inklusiviti, yang hanya akan memperkukuh liga kami.”

Butker mencadangkan dalam ucapannya bahawa bekerja di rumah lebih bernilai untuk wanita berbanding pencapaian profesional.

“Saya mahu berucap terus kepada anda sebentar kerana saya fikir ia adalah anda, wanita, yang telah diberitahu kebohongan paling jahat,” katanya dalam ucapannya. “Berapa ramai daripada anda duduk di sini sekarang hampir menyeberangi pentas ini dan sedang memikirkan semua promosi dan gelaran yang akan anda dapatkan dalam kerjaya anda? Beberapa daripada anda mungkin akan memimpin kerjaya yang berjaya di dunia, tetapi saya akan menebak kebanyakan anda paling bersemangat tentang perkahwinan dan anak-anak yang akan anda bawa ke dunia ini.”

“Saya berada di pentas ini hari ini dan mampu menjadi lelaki saya kerana saya mempunyai isteri yang menumpukan panggilannya,” tambahnya.

Beliau kemudian mengkritik Presiden Amerika Syarikat Joe Biden atas sokongannya terhadap hak abortus. Beliau juga menyebut “dosa maut yang agak bangga yang mempunyai bulan yang didedikasikan padanya,” satu rujukan kepada bulan kebanggaan LGBTQ+ Jun.

Orang ramai segera menulis komen marah mereka terhadap ucapan Butker di internet.

“Harrison Butker adalah manusia yang menjijikkan,” tulis seorang individu

“Tidak, Harrison Butker tidak memuji wanita atau mempromosikan nilai-nilai keluarga dengan ucapan seksis dan berat sebelahnya, beliau memberitahu wanita bahawa melayani lelaki seperti Handmaid adalah semua yang harus mereka cita-citakan dalam hidup, ini sementara menyerang orang LGBTQ+ dalam prosesnya,” tulis individu lain

Lebih 150,000 orang menandatangani petisyen menuntut Kansas City Chiefs mengeluarkan Butker atas komen beliau.

“Kami menuntut pertanggungjawaban daripada tokoh sukan yang seharusnya menjadi contoh mempromosikan hormat terhadap semua orang tanpa mengira kaum, identiti gender atau orientasi seksual mereka,” kata Willard Harris, yang memulakan petisyen itu di laman web tersebut.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.