(SeaPRwire) –   Hak asasi pelajar LGBTQ+ akan dilindungi oleh undang-undang persekutuan dan mangsa serangan seksual kampus akan mendapat perlindungan baru di bawah peraturan yang disahkan Jumaat oleh pentadbiran Biden.

Peruntukan baru adalah sebahagian daripada peraturan Tajuk IX yang disemak semula oleh Kementerian Pendidikan, memenuhi janji kempen oleh Presiden Joe Biden. Beliau telah berjanji untuk membongkar peraturan , yang menambah perlindungan baru untuk pelajar yang didakwa melakukan salah laku seksual.

Tidak disebutkan dalam dasar Biden, bagaimanapun, adalah sebarang sebutan tentang atlet transgender.

Pentadbiran asalnya merancang untuk menyertakan dasar baru daripada melaksanakan larangan terus terhadap atlet transgender, tetapi peruntukan itu ditangguhkan. Penangguhan ini secara meluas dilihat sebagai langkah politik semasa tahun pilihan raya di mana Republikan telah mengambil alih isu dalam sukan wanita.

Sebaliknya, Biden secara rasmi membatalkan peraturan serangan seksual yang dilaksanakan oleh pendahulunya dan lawan pilihan raya semasa, bekas Presiden Donald Trump. Dasar akhir mendapat pujian daripada penyokong mangsa, manakala Republikan mengatakan ia menghakis hak pelajar yang didakwa.

Peraturan baru ini membuat “jelas bahawa semua orang boleh mengakses sekolah yang selamat, mesra dan menghormati hak mereka,” kata Setiausaha Pendidikan Miguel Cardona.

“Tiada seorang pun harus menghadapi buli atau diskriminasi hanya kerana siapa mereka, siapa yang mereka cintai,” kata Cardona kepada wartawan. “Sayangnya, ini sering berlaku.”

Dasar Biden bertujuan untuk menjelaskan kewajipan sekolah di bawah Akta Hak Wanita 1972, undang-undang yang melarang diskriminasi berdasarkan jantina dalam pendidikan. Ia terpakai kepada kolej dan sekolah rendah dan menengah yang menerima wang persekutuan. Kemas kini ini akan berkuat kuasa pada Ogos.

Antara perubahan terbesar adalah pengiktirafan baru bahawa Tajuk IX melindungi daripada diskriminasi berdasarkan orientasi seksual atau identiti gender – sumber konflik mendalam dengan Republikan.

Undang-undang 1972 tidak secara langsung menangani isu ini, tetapi peraturan baru menjelaskan bahawa Tajuk IX juga melarang diskriminasi berdasarkan orientasi seksual atau identiti gender. Pelajar LGBTQ+ yang menghadapi diskriminasi berhak mendapat tindak balas daripada sekolah di bawah Tajuk IX, dan mereka yang gagal oleh sekolah boleh mencari pemulihan daripada kerajaan persekutuan.

Banyak Republikan mengatakan Kongres tidak pernah bertujuan melindungi sedemikian di bawah Tajuk IX. Seorang hakim persekutuan sebelum ini menghalang panduan pentadbiran Biden yang sama kesannya selepas 20 negeri Republikan memimpin .

Rep. Virginia Foxx, seorang Republikan dari Carolina Utara dan pengerusi Jawatankuasa Pendidikan dan Buruh Dewan Perwakilan, mengatakan peraturan akhir mengancam dekad kemajuan wanita dan gadis.

“Peraturan akhir ini menuangkan minyak tanah ke atas api yang sudah berapi-api iaitu kebencian budaya Demokrat yang bertujuan untuk mendefinisikan semula jantina dan gender secara radikal,” kata Foxx dalam kenyataan.

Semakan ini tetapi telah diperlahankan oleh tempoh komen yang menarik 240,000 respon, rekod untuk Kementerian Pendidikan.

Banyak perubahan bertujuan untuk memastikan bahawa sekolah dan kolej menangani aduan salah laku seksual. Secara amnya, peraturan meluaskan jenis salah laku yang perlu ditangani institusi, dan memberi lebih perlindungan kepada pelajar yang membawa tuduhan.

Antara perubahan terbesar adalah definisi lebih luas tentang gangguan seksual. Sekolah kini perlu menangani sebarang kelakuan berasaskan jantina yang tidak diingini yang begitu “teruk atau meluas” sehingga menghadkan akses sama rata pelajar kepada pendidikan.

Di bawah peraturan DeVos, kelakuan perlu “teruk, meluas dan objektif menyinggung” untuk keluar daripada lingkup Tajuk IX.

Kolej tidak lagi dikehendaki mengadakan perbicaraan langsung untuk membenarkan pelajar saling bertanya soalan melalui wakil – peruntukan tandatangan dari peraturan DeVos.

Perbicaraan langsung dibenarkan di bawah peraturan Biden, tetapi ia pilihan dan dikenakan had baru. Pelajar mesti dapat mengambil bahagian dari perbicaraan secara jarak jauh, misalnya, dan sekolah mesti melarang soalan yang “kabur atau mengganggu”.

Sebagai alternatif kepada perbicaraan langsung, pegawai kolej boleh menemubual pelajar secara berasingan, membenarkan setiap pelajar mencadangkan soalan dan mendapat rakaman jawapan.

Perbicaraan ini merupakan titik perdebatan utama dengan penyokong mangsa, yang mengatakan ia memaksa mangsa serangan seksual berhadapan dengan pesalah dan menggalakkan orang daripada melaporkan serangan.

Penyokong hak mengatakan ia memberi proses adil kepada pelajar yang didakwa untuk soal mangsa mereka, dengan mengatakan universiti telah terlalu cepat membuat keputusan terhadap pelajar yang didakwa.

Penyokong mangsa mengagumi perubahan dan mendesak kolej melaksanakannya dengan segera.

“Selepas tahun-tahun tekanan daripada pelajar dan mangsa keganasan seksual, kemas kini Tajuk IX pentadbiran Biden akan membuat sekolah lebih selamat dan mudah diakses untuk orang muda, banyak yang mengalami kerosakan yang tidak boleh diperbaiki ketika mereka berjuang untuk perlindungan dan sokongan,” kata Emma Grasso Levine, pengurus kanan kumpulan Know Your IX.

Walaupun fokus kepada perlindungan mangsa, peraturan baru mengekalkan perlindungan tertentu untuk pelajar yang didakwa.

Semua pelajar mesti mempunyai akses sama untuk membentangkan bukti dan saksi di bawah dasar baru, dan semua pelajar akan dibenarkan membawa penasihat ke perbicaraan kampus, dan kolej mesti mempunyai proses rayuan.

Secara amnya, pelajar yang didakwa tidak akan dapat dihukum sehingga selepas didapati bersalah melakukan salah laku, walaupun peraturan membenarkan “penyingkiran kecemasan” jika dianggap isu keselamatan kampus.

Pembaruan terkini teruskan pertempuran dasar politik kerana pentadbiran presiden menulis semula berulang kali peraturan tentang salah laku seksual kampus.

“Daripada bermain ping pong politik dengan hak pelajar, Kementerian Pendidikan harus mengakui bahawa menghapuskan perlindungan prosedur untuk pelajar adalah tindakan yang bertentangan dengan keadilan,” kata Pengarah Undang-Undang FIRE Will Creeley dalam kenyataan.

Peraturan DeVos itu sendiri merupakan pembaruan dasar Obama yang bertujuan memaksa kolej menangani tuduhan serangan seksual kampus dengan lebih serius. Kini, selepas tahun-tahun perubahan hampir berterusan, sesetengah kolej telah mendesak kompromi politik tengah untuk mengakhiri kekusutan.

Penulis berita Annie Ma menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.