Lost Support Alligator Georgia

(SeaPRwire) –   (BRUNSWICK, Ga.) — Seorang lelaki dari Pennsylvania yang memberi kredit kepada buaya bernama Wally kerana membantu meringankan kemurungan selama hampir satu dekad mengatakan beliau sedang mencari reptilia itu selepas hilang semasa bercuti di pantai Georgia.

Joie Henney mempunyai beribu-ribu pengguna media sosial mengikuti halamannya yang didedikasikan kepada Wally, teman berdarah sejuk yang dipanggilnya haiwan sokongan emosi. Beliau telah memaparkan foto dan video dalam talian orang mengusap buaya 5 kaki 1/2 (1.7 meter) itu seperti anjing atau memeluknya seperti beruang teddy. Kepopularan Wally melonjak ke tahap baru tahun lalu apabila buaya itu dibawa ke perlawanan Philadelphia Phillies.

Kini Henney berkata beliau tertekan selepas Wally hilang ketika mengiringinya bercuti pada bulan April di Brunswick, Georgia, bandar pelabuhan 112 kilometer selatan Savannah. Beliau mendakwa seseorang mencuri Wally dari kawasan berpagar luar di mana Wally menghabiskan malam pada 21 April.

Dalam mesej media sosial, Henney berkata penipu meninggalkan Wally di luar rumah seseorang yang memanggil pihak berkuasa, menyebabkan buaya beliau ditangkap dan dilepaskan ke alam liar.

“Kami memerlukan semua bantuan yang boleh kami dapat untuk membawa balik bayi saya,” kata Henney dalam video berair mata di TikTok. “Sila, kami memerlukan bantuan anda.”

Henney berkata beliau tidak sempat berbual apabila AP menghubunginya melalui telefon pagi Rabu. Beliau tidak segera mengembali mesej susulan.

Lelaki dari Jonestown, Pennsylvania itu sebelum ini berkata beliau mendapatkan Wally pada tahun 2015 selepas buaya itu diselamatkan di Florida pada umur 14 bulan. Henney memberitahu pada tahun 2019 bahawa Wally membantu meringankan kemurungan berikutan kematian beberapa kawan rapat. Beliau berkata doktor yang merawat kemurungannya telah menyokong status Wally sebagai haiwan sokongan emosinya.

“Dia tidak pernah cuba menggigit sesiapa,” kata Henney kepada akhbar itu.

Tiada sesiapa yang melaporkan polis mengenai buaya hilang di Brunswick dan kawasan bersebelahan Glynn County, mengikut jurucakap pihak polis bandar dan daerah itu.

Jabatan Sumber Asli Georgia mengesahkan seseorang di kawasan Brunswick melaporkan buaya gangguan pada 21 April – hari Henney berkata Wally hilang – dan penangkap berlesen dihantar untuk menangkapnya. Agensi itu menyatakan dalam kenyataan bahawa buaya itu “dilepaskan di lokasi terpencil”, tetapi menekankan ia tidak tahu sama ada ia Wally.

Ia adalah haram di Georgia bagi orang awam menyimpan buaya tanpa lesen atau permit khas, dan Jabatan Sumber Asli negeri itu menyatakan ia tidak memberi permit untuk buaya peliharaan. Pennsylvania tidak mempunyai undang-undang negeri mengenai pemilikan buaya, walaupun haram bagi pemilik melepaskannya ke alam liar, mengikut .

David Mixon, seorang pakar hidupan liar dan penyelia pesisir untuk Jabatan Sumber Asli Georgia, pernah menangani banyak buaya dilaporkan di halaman rumah dan kolam renang. Beliau juga pernah memaparkan buaya dalam kurungan dalam persembahan kepada kumpulan sekolah dan pasukan Pengakap.

Beliau berkata walaupun buaya kelihatan lembut, mereka masih berbahaya, dan beliau sentiasa menutup mulut mereka dengan tangan atau lebih baik lagi, ikat pinggang.

“Mereka tidak menentu, dan sering bertindak balas kepada rangsangan,” kata Mixon. “Terdapat banyak video dan gambar orang menangani buaya tanpa cedera. Tetapi semakin lama anda berada di sekeliling mereka, semakin mungkin anda cedera.”

Pegawai hidupan liar negeri jiran Florida, tempat tinggal lebih kurang 1.3 juta buaya, telah merakamkan lebih daripada 1,000 serangan buaya tidak diprovokasi terhadap manusia sejak 1948. Itu termasuk lebih 90 gigitan buaya sejak 2014, enam daripadanya membawa maut.

Di kawasan di mana orang awam boleh sah memiliki buaya, mungkin mereka dianggap haiwan sokongan emosi, kata Lori Kogan, seorang ahli psikologi dan profesor di Universiti Negeri Colorado yang mengkaji interaksi antara manusia dan haiwan.

Berbeza dengan haiwan bantuan yang membantu orang dengan kecacatan seperti buta atau sindrom kejutan pasca trauma, haiwan sokongan emosi tidak mempunyai latihan khusus, kata Kogan. Mereka juga tidak mempunyai sebarang daftar rasmi, walaupun pakar kesihatan sering menulis surat pengesahan untuk pemilik dengan keadaan kesihatan mental yang didiagnosis.

“Orang boleh sangat terikat dengan pelbagai haiwan,” kata Kogan. “Bolehkah anda terikat dengan reptilia? Bolehkah ia membawa anda ketenangan? Saya kata ya. Saya sendiri? Tidak.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.