(SeaPRwire) –   Acara tahunan Institut Pakaian Metropolitan Museum of Art, yang lebih dikenali sebagai Met Gala, adalah malam pakaian terbesar industri fesyen – dan salah satu jemputan sosial paling dicari setelahnya.

Diadakan setiap tahun pada hari Isnin pertama bulan Mei, majlis berkilau ini memperingati pembukaan pameran tahunan Institut Pakaian, dengan tema parti sering diilhamkan daripada tunjuk perkara.

Walaupun acara berpakaian hitam ini secara rasminya merupakan acara derma, mengumpulkan wang untuk koleksi pakaian muzium yang luas (yang terdiri daripada lebih 33,000 objek pakaian dan aksesori dari tujuh abad yang lalu), ia juga menjadi titik sentuh budaya, terutamanya kerana pengaruh Anna Wintour, yang telah memimpin acara sebagai pengerusi selama hampir tiga dekad, mengubahsuai acara derma menjadi fenomena budaya pop.

Di bawah kepimpinan Wintour yang ketat, Met Gala telah menjadi malam bagi selebriti, pemain industri fesyen, pencinta seni, dan tokoh-tokoh yang paling berkuasa dan berpengaruh dalam masyarakat untuk bersaing bagi peluang untuk berarak dengan pakaian mewah mereka di anak tangga Met. Dan sebahagian daripada daya tarikan acara yang tidak dapat dipungkiri ialah senarai tetamu yang sangat eksklusifnya. Met Gala, untuk masyarakat tinggi New York, telah menjadi acara undangan sahaja dengan senarai menunggu semasa penggal Wintour.

Menurut Amy Odell, penulis Anna: The Biography, transformasi Wintour acara itu menjadi malam bintang-bintang adalah selari dengan bagaimana beliau mengubah Vogue daripada rencana ahli fesyen ke sumber budaya pop dengan kulit selebriti. Kepustakaan Met Gala yang secara umum diakui sebagai fête fesyen yang paling ultimate (dan paling eksklusif) adalah kesaksian kepada kecerdikannya dan kuasa yang dimilikinya, terutamanya mengingat status Met sebagai institusi kebudayaan yang dihormati.

“Jika anda melihat hari-hari awal acara itu, ia benar-benar acara masyarakat,” kata Odell. “Inovasi Anna adalah untuk menjadikannya acara budaya pop, seperti Super Bowl karpet merah, yang merupakan apa yang ia adalah hari ini. Saya fikir ia mungkin secara global acara karpet merah yang paling dinanti.”

Bagaimana anda mendapat jemputan ke Met Gala?

Tiada cara yang dijamin untuk mendapat jemputan ke Met Gala. Setiap tahun, Wintour memutuskan senarai tetamu dan yang tersenarai menunggu. Walaupun banyak majlis derma mempunyai hanya halangan masuk ialah sumbangan besar, kriteria untuk Met Gala bergantung kepada pelbagai faktor yang nampaknya hanya diketahui oleh Wintour, daripada pencapaian masa kini ke pengaruh budaya. Odell mengatakan bahawa ketika menyelidik bukunya, beliau mendengar daripada perancang Met Gala terdahulu bahawa ramai calon tetamu yang ingin menghadiri telah cuba membeli jalan masuk ke acara itu, tanpa kejayaan.

“Jika mereka tidak dianggap berada dalam ‘kumpulan dalam’, mereka tidak akan dapat melakukan itu,” kata Odell. “Ia telah mencipta beberapa ketegangan dalam dunia masyarakat kerana ia bukan lagi acara masyarakat, yang bukan bermakna bahawa orang kaya, dalam erti kata tradisional, tidak pergi, tetapi ia bukan seperti mereka boleh membeli tiket dan datang.”

Tetamu terdahulu telah meliputi rentang dari pemain tenis Serena Williams kepada Wakil U.S. Alexandria Ocasio-Cortez. Jemputan juga datang dengan set tanggungjawabnya sendiri; hanya kerana anda dijemput tidak bermakna anda diberi tambahan satu (dan jika anda diberi tambahan satu dan membawa pasangan anda, ingatkan bahawa pasangan tidak akan duduk bersebelahan). Acara juga mempunyai dasar ketat tanpa telefon.

Menurut Odell, mendapat jemputan bukan hanya peluang untuk menghadiri parti mewah – ia boleh menjadi peluang berharga untuk berhubung, dengan mengetahui bahawa semua orang yang hadir telah diperiksa terlebih dahulu oleh Wintour.

“Ini benar-benar tanda pengenalan besar bahawa anda ‘dalam’,” kata Odell. “Dan itu mempunyai implikasi untuk peluang tertentu yang mereka mungkin dapat, terutamanya untuk penghibur dan model. Jika anda pergi ke Met Gala, anda akan berada dalam bilik dengan orang-orang yang dihormati dalam industri fesyen atau anda mungkin menemui diri anda duduk bersebelahan dengan eksekutif kosmetik dan rancangan duduk dirancang supaya perbualan sedemikian boleh berlaku.”

Siapa yang memutuskan senarai tetamu Met Gala?

Menurut Odell, Wintour mempunyai kata putus terakhir mengenai senarai tetamu; sebelum acara, perancang menyusun senarai beratus-ratus tetamu potensi, yang akan ditinjau Wintour sebelum memutuskan siapa yang membuat potongan akhir untuk parti, yang kerap dibatasi pada jumlah tertentu. Walaupun acara pernah menganjurkan 800 tetamu, tahun ini, Met akan menyambut hanya 400 tetamu. Selepas Covid, senarai tetamu untuk acara telah berkurangan, dengan gala beberapa tahun kebelakangan ini masing-masing menyaksikan kira-kira 400 tetamu juga. Ini telah memberikan manfaat tambahan dengan membuat acara terasa lebih eksklusif dan istimewa. Odell juga menunjukkan bahawa menganjurkan acara di muzium boleh menjadi rumit dengan kumpulan lebih besar.

“Mengatur acara ini di dalam Muzium Metropolitan New York adalah perkara besar,” kata Odell. “Terdapat karya seni yang tidak ternilai di mana-mana, yang boleh menjadi rumit untuk dilalui.”

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, kehadiran pemengaruh media sosial seperti Liza Koshy, Addison Rae dan James Charles telah mencetuskan kontroversi, mengingat betapa eksklusifnya jemputan ke gala itu bahkan untuk selebriti tradisional. Tetapi Odell mengatakan bahawa penyertaan pemengaruh adalah sebahagian daripada bagaimana Wintour mengekalkan kejayaan dan relevansi acara itu: “Met Gala adalah kandungan, bukan? Semua acara ini, termasuk tunjuk fesyen dan tayangan perdana benar-benar wujud untuk disemprot di seluruh media sosial.” Beliau membandingkan kehadiran pemengaruh dengan keputusan Wintour untuk meletakkan Kim Kardashian dan Kanye West di kulit Vogue pada 2014, pilihan kontroversi pada masa itu.

“Dia perlu orang dengan pengikut dalam talian dan penghibur tradisional tidak selalu orang-orang itu, jadi anda perlu mempunyai pemengaruh di sana. Anna bijak… setiap kali ada selebriti TikTok di sana atau pemengaruh tertentu, galeri komen dalam talian mempunyai banyak untuk dikatakan dan itu semua menjana perbualan dan liputan untuk gala.”

Berapa kos untuk menghadiri Met Gala?

Sekiranya anda diluluskan oleh Wintour dan diberi jemputan untuk menghadiri, masih terdapat kos masuk. Tahun ini, tiket individu kos $75,000 (naik 30% daripada harga tahun lepas sebanyak $50,000), manakala meja, yang kerap dibeli oleh syarikat, rumah fesyen atau jenama, bermula pada $350,000. Mereka yang membeli meja, bagaimanapun, tidak dapat memilih siapa duduk bersama mereka; semua pengaturan duduk mesti diluluskan oleh Wintour.

Odell menekankan bahawa walaupun kos menyumbang kepada udara eksklusif di sekeliling acara, fokus Wintour kepada derma sangat penting untuk kelangsungan Institut Pakaian, yang merupakan satu-satunya bahagian diri-dibiayai di Met; tahun lepas gala mengumpul lebih $22 juta, manakala Wintour telah mengumpul lebih $223.5 juta untuk bahagian itu semasa tempohnya mengerusi gala.

“Wang yang dikumpulkannya sangat penting untuk Institut Pakaian kerana memelihara pakaian-pakaian ini, koleksi ini sangat mahal,” kata Odell. “Pakaian perlu dipelihara dengan cara yang sangat khusus. Wang itu telah banyak membantu bahagian itu dan saya pasti mereka akan mahu teruskan ia supaya mereka boleh terus mempunyai koleksi terbaik di dunia.”

Adakah selebriti sebenarnya membeli tiket mereka?

Secara amnya selebriti tidak membeli tiket mereka sendiri ke acara itu; sebaliknya mereka sering menghadiri sebagai tetamu jenama atau pereka fesyen yang membeli meja. Sebagai tetamu pereka, selebriti berpakaian oleh jenama dan sering berjalan karpet merah bersama pereka itu sendiri.

Mengapa sesetengah selebriti tidak dijemput semula ke Met Gala?

Oleh kerana senarai tetamu tidak pernah didedahkan terlebih dahulu sebelum gala, tiada cara untuk mengetahui selebriti mana yang tidak dijemput semula ke Met Gala atau menolak untuk menghadiri. Odell membuat kes bahawa ini sering bukan peribadi – contohnya, seorang penghibur mungkin tidak mempunyai apa-apa untuk dipromosikan atau mereka mungkin bekerja pada projek yang berbeza yang menghalang mereka daripada menghadiri.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Beliau menunjuk kepada salah seorang pengerusi tahun ini, Zendaya, sebagai contoh utama. Walaupun ,