A screenshot from Teacher Li’s Twitter account (@whyyoutouzhele) shows Chinese marathoner He Jie patted on the back by his fellow runners after finishing first at the Beijing half-marathon Sunday, April 14. He’s victory has been the subject of controversy after his fellow runners are accused of slowing down to let him lead.

(SeaPRwire) –   Ia merupakan paparan sukan yang dramatis dan hebat—atau penipuan, bergantung pada cara anda melihatnya. 

Pada pecutan terakhir separuh maraton di Beijing pada 14 April, dua pelari dari Kenya, seorang dari Habsyah, dan seorang dari China berada di hadapan—dilaporkan berentak dengan satu sama lain sejak permulaan. Tetapi apabila kumpulan tersebut menghampiri garisan penamat, atlet dari China itu, pingat emas maraton Permainan Asia berusia 25 tahun, He Jie, mula ketinggalan. Nampaknya telah sedar akan hal ini, ketiga-tiga pelari Afrika Timur itu seakan-akan melambatkan langkah, akhirnya memberi He sedikit kelebihan kecil namun penting yang lazimnya membawanya melintasi pita dahulu. 

Orang ramai China bersorak gemuruh bagi pemenang tempatan mereka, tetapi detik itu disambut dengan kekecohan berbeza pada media sosial, apabila ia menjadi viral di China dan seluruh dunia.

“Ia seperti pemain luar tidak mahu bertanding!” seorang pengguna Weibo . “Ia sangat tidak asli,” another. Satu klip popular detik itu dikongsi pada X dan dilihat sebanyak lebih daripada sejuta kali menjadi tajuk “kejadian itu “.” Outlet berita China Sina Sports menggambarkan keadaan sebagai “,” dan berkata ia telah “merosakkan teruk” reputasi maraton China.

China Daily, outlet berita yang diurus oleh kerajaan, menerbitkan sebuah rencana pandangan pada hari Selasa yang menyebut Separuh Maraton Beijing telah menjadi “” disebabkan oleh hal ehwal itu. “Acara sukan dibina atas asas keterbukaan dan keadilan. Sebarang penyimpangan bukan sahaja merendahkan intipati sukan tetapi juga tidak menghormati penonton.”

Rencana China Daily mempersoalkan khususnya peranan Xtep, sebuah jenama sukan China yang menaja kedua-dua atlet tersebut serta seorang lagi yang telah hilang kelayakan sebelum acara tersebut berlangsung yang dilaporkan disebabkan oleh “percanggahan kontrak.” 

Outlet berita tempatan melaporkan bahawa Xtep telah mengakui satu siasatan sedang dijalankan oleh penganjur Beijing Sports Competition Management and International Exchange Centre dengan Biro Sukan Beijing memulakan siasatan selepas menerima maklum balas melalui hotline awamnya.

World Athletics, pertubuhan tadbir urus antarabangsa sukan trek dan padang, berkata dalam satu kenyataan yang dikongsi dengan TIME: “Kami maklum akan rakaman yang diedarkan dalam talian dari Separuh Maraton Beijing dan faham satu siasatan sedang dijalankan oleh pihak berkuasa tempatan yang relevan. Integriti sukan kami merupakan keutamaan tertinggi di World Athletics. Sementara siasatan ini sedang dijalankan, kami tidak boleh memberikan sebarang komen lanjut.”

Walaupun ramai yang melihat peristiwa itu sebagai skandal, itu tidak terjadi bagi pelari Kenya, Willy Mnangat, yang mengaku membenarkan He memintasnya sehingga ke garisan penamat. “Saya tidak berada di sana untuk bertanding,” kata Mnangat kepada . Pelari Kenya itu memberitahu bahawa dia sedang mengatur langkah bagi He kerana “dia adalah kawan saya.” Sementara pelari perintis adalah perkara biasa dalam sukan tersebut, bib Mnangat tidak tertulis “perintis,” seperti yang lazim. Pelari Kenya itu membantah dia tidak tahu mengapa dia diberikan nombor apabila dia ditugaskan membantu He “memecahkan rekod kebangsaan,” yang merupakan satu gol yang diketahui oleh He untuk menyertai pertandingan itu.

Rakan sesama pelari Afrika Timur Mnangat, Robert Keter dari Kenya dan Dejene Hailu Bikila dari Habsyah belum memberi sebarang komen mengenai kejadian itu. 

Tuduhan di China tentang penipuan dalam sukan bukan perkara baru, terutamanya dengan acara larian jarak jauh. Pada , satu separuh maraton di Shenzhen telah dicemari dengan kontroversi selepas 258 daripada peserta telah dituduh menipu, dengan beberapa orang dirakam oleh kamera trafik sedang mengambil jalan pintas dan yang lain didapati telah mengupah penyamar untuk membantu menamatkan perlumbaan. Dan pada , sekurang-kurangnya pada beberapa kali, pelari perempuan telah menerima larangan seumur hidup oleh penganjur tempatan selepas didapati menunggang basikal semasa acara separuh dan keseluruhan maraton.

Pada akhirnya, walaupun dapat sokongan daripada rakan sejawatnya, He, atlet China yang sudah berprestij itu, tidak memecahkan rekod kebangsaan separuh maraton pada hari Ahad, menamatkan 21 km. berjalan dalam 1 jam, 3 min., dan 44 saat, 107 saat lebih perlahan daripada pada bulan Februari. Dia memberitahu yang diuruskan oleh kerajaan dia tidak berada pada prestasi terbaiknya semasa hari pertandingan disebabkan oleh demam tetapi masih tidak gentar dan menanti-nantikan Sukan Olimpik Paris pada musim panas ini. “Sila percaya kepada atlet China,” katanya. “Saya berharap dapat menunjukkan kepantasan China di Paris dan membiarkan dunia melihat kepantasan China.”

Tetapi walaupun Separuh Maraton Beijing bertujuan membina momentum dan semangat untuk He dan acara larian di China sebelum Olimpik, para pemerhati menyesali bahawa kegagalan di garisan penamat itu telah membayangi tanggapan bahawa ahli sukan China sebenarnya boleh menang dengan adil dan jujur.

Mark Dreyer, seorang wartawan yang berpusat di Beijing dan pengulas tentang sukan China serta pengarang Sporting Superpower: An Insider’s View on China’s Quest to Be the Best, menyiarkan pada : “Perkara yang paling mengecewakan bagi sesiapa (saya) yang telah membuat liputan – dan mempromosi – pentas sukan China selama 15 tahun adalah bahawa kita sedang membicarakan tentang penamat yang sangat buruk daripada seorang atlet muda China yang sedang meneruskan persiapannya untuk Paris.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.