TOPSHOT-DENMARK-FIRE

(SeaPRwire) –   COPENHAGEN, Denmark — Salah satu bangunan tertua di Copenhagen sedang terbakar dan tiang ikoniknya runtuh.

Kebakaran yang bermula pada Selasa di bumbung tembaga Old Stock Exchange, atau Boersen, kini telah merebak ke banyak bahagian bangunan itu, dan sebahagian daripada bumbung juga runtuh, kata jurucakap bomba Jakob Vedsted Andersen. Kebakaran pertama dilaporkan pada pukul 7.30 pagi.

“Kerja memadamkan api sangat sukar,” kata Vedsted Andersen, menambah bahawa terdapat bahagian bangunan yang tidak boleh dimasuki oleh bomba kerana terlalu berbahaya.

Punca kebakaran belum diketahui.

Bangunan itu, yang terletak bersebelahan dengan Istana Christiansborg di mana parlimen duduk, merupakan tarikan pelancong popular. Tiang ikoniknya, berbentuk ekor empat naga yang saling berpilin bersama-sama, mencapai ketinggian 56 meter (184 kaki).

Awan asap yang besar terlihat di atas Copenhagen dan orang dilihat bergegas masuk ke bangunan untuk menyelamatkan lukisan.

Menteri Kebudayaan Denmark Jakob Engel-Schmidt berkata ia “menyentuh” melihat bagaimana orang lalu membantu perkhidmatan kecemasan “untuk menyelamatkan harta seni dan imej ikonik dari bangunan yang terbakar.”

Ambulans berada di tapak kejadian tetapi tiada laporan mangsa. Ahli unit tentera dilihat bergerak untuk mengawal kawasan itu, dan Agensi Pengurusan Kecemasan Denmark juga membantu.

Bangunan itu telah dilindungi dengan tangga. Bumbung, batu-bata, batu pasir dan tiang Boersen—dibina pada 1615 dan dianggap contoh terkemuka gaya Renaissance Belanda di Denmark—sedang dibaiki, kata Dewan Perdagangan Denmark yang berpindah ke bangunan itu selepas bursa saham Copenhagen meninggalkannya pada 1974.

Ketua dewan, Brian Mikkelsen, antara mereka yang membantu membawa lukisan keluar dari bangunan. “Ini adalah bencana kebangsaan,” kata Mikkelsen kepada wartawan.

Istana Christiansborg bersebelahan pernah terbakar beberapa kali, dan baru-baru ini pada 1990 kebakaran meletus di aneka parlimen Denmark, dikenali sebagai Proviantgaarden. Walau bagaimanapun, Old Stock Exchange terselamat dengan selamat.

Aneka itu, yang terletak di belakang Old Stock Exchange, dievakuasi sebagai langkah berjaga-jaga, seperti kementerian berbeza di jalan di belakang bangunan yang terbakar.

Selain menjadi rumah kepada Dewan Perdagangan, Old Stock Exchange digunakan untuk jamuan makan malam, persidangan, parti dan acara lain.

Polis berkata di laman sosial X bahawa jalan utama di Copenhagen telah ditutup dan orang harus mengharapkan kawasan itu akan ditutup untuk sementara waktu. Beberapa laluan bas dialihkan dan media Denmark melaporkan kesesakan lalu lintas yang besar di kawasan sekitar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.