(SeaPRwire) –   Dua pementasan Broadway yang menghargai asal-usul kemahiran bunyi — muzikal “Hell’s Kitchen” yang didorong oleh lagu-lagu Alicia Keys, dan persembahan “Stereophonic” tentang kumpulan rock 1970-an di ambang kemasyhuran — masing-masing memperoleh 13 pencalonan Anugerah Tony yang mengetuai, senarai yang juga melihat bilangan rekod wanita yang dicalonkan untuk pengarah terbaik.

Sebanyak 28 pementasan memperoleh pencalonan Tony atau lebih, dengan muzikal “The Outsiders,” penyesuaian novel dan filem terkenal S. E. Hinton dan Francis Ford Coppola, memperoleh 12 pencalonan; pemulihan bintang “Cabaret” yang dibintangi Eddie Redmayne, mendapat sembilan pencalonan; dan “Appropriate,” persembahan pedih Branden Jacobs-Jenkins tentang perjumpaan keluarga di Arkansas di mana semua orang mempunyai motivasi dan aduan yang bersaing, mendapat lapan pencalonan.

Rachel McAdams, membuat kemunculan Broadway sulungnya dalam “Mary Jane,” memperoleh pencalonan pelakon wanita terbaik dalam persembahan, manakala bintang “Succession” Jeremy Strong, mendapat pencalonan sulungnya, untuk pemulihan “An Enemy of the People.” Jessica Lange dalam “Mother Play,” Sarah Paulson dalam “Appropriate” dan Amy Ryan, yang mengambil alih pada saat-saat akhir untuk pemulihan “Doubt,” juga memperoleh pencalonan dalam kategori pelakon wanita terbaik dalam persembahan. Bintang “The Big Bang Theory” Jim Parsons memperoleh pencalonan sokongan untuk “Mother Play,” dan Daniel Radcliffe dalam pementasannya yang kelima di Broadway, pemulihan Stephen Sondheim “Merrily We Roll Along,” memenangi pencalonan sulungnya. Redmayne dalam pementasannya yang kedua di Broadway mendapat pencalonan sebagai pelakon utama terbaik dalam muzikal, seperti Brian d’Arcy James untuk “Days of Wine and Roses,” Brody Grant dalam “The Outsiders,” Jonathan Groff dalam “Merrily We Roll Along” dan Dorian Harewood berusia 73 tahun dalam “The Notebook,” penyesuaian novel romantik mengharukan Nicholas Sparks.

Harewood, dalam pementasannya yang pertama di Broadway selepas 46 tahun, mendapat pencalonan Tony sulungnya. Bintang pembantu Redmayne dalam “Cabaret” Gayle Rankin memperoleh pencalonan untuk pelakon wanita terbaik dalam muzikal, seperti Eden Espinosa dalam “Lempicka,” Maleah Joi Moon dalam “Hell’s Kitchen,” Kelli O’Hara dalam “Days of Wine and Roses” dan Maryann Plunkett berusia 71 tahun, yang memainkan isteri tua di pusat “The Notebook.” Steve Carell dalam kemunculan Broadway sulungnya dalam pemulihan drama klasik yang diterima dengan buruk “Uncle Vanya” gagal menjamin pencalonan, tetapi penerbit bintang yang memperoleh pencalonan Tony termasuk Alicia Keys, Angelina Jolie (untuk “The Outsiders”) dan Hillary Rodham Clinton (untuk “Suffs”).

Mahkota muzikal baru yang terbaik akan menjadi pertempuran antara “Hell’s Kitchen,” “The Outsiders,” penyesuaian tarian tanpa dialog album 2005 Sufjan Stevens “Illinois,” “Suffs,” berdasarkan pada pengundi Amerika awal abad ke-20, dan “Water for Elephants,” yang menggabungkan novel terbaik Sara Green 2006 dengan unsur sirkus.

Tony untuk persembahan baru terbaik akan melawan “Stereophonic” terhadap “Mother Play,” persembahan Paula Vogel tentang ibu dan anak-anaknya yang merangkumi 1964 hingga abad ke-21; “Mary Jane,” potret manusia Amy Herzog tentang ibu bercerai dengan anak lelaki kecil yang mempunyai masalah kesihatan; “Prayer for the French Republic,” komedi-drama keluarga Joshua Harmon yang menangani Zionisme, kesucian agama dan anti-Semitisme; dan “Jaja’s African Hair Braiding,” komedi Jocelyn Bioh tentang kehidupan wanita Afrika Barat yang bekerja di salon.

Pencalonan menandakan pecah rekod Tony untuk bilangan wanita yang dinamakan dalam satu musim. Anugerah Tony 2022 memegang rekod untuk bilangan pengarah wanita yang paling banyak, dengan empat keseluruhan di kalangan dua perlumbaan — muzikal dan persembahan. Hanya 10 wanita pernah memenangi mahkota pengarahan. Tahun ini, tiga wanita dicalonkan untuk arah persembahan terbaik — Lila Neugebauer (“Appropriate”), Anne Kauffman (“Mary Jane”) dan Whitney White (“Jaja’s African Hair Braiding”) — manakala empat dicalonkan dalam kategori muzikal — Maria Friedman (“Merrily We Roll Along”), Leigh Silverman (“Suffs”) Jessica Stone (“Water for Elephants”) dan Danya Taymor (“The Outsiders”). Serangan musim bunga pementasan baru — 14 pementasan dibuka dalam tempoh 11 hari tahun ini — tidak biasa pada hari ini kerana pengeluar berharap karya mereka akan segar dalam minda pengundi menjelang majlis Anugerah Tony pada 16 Jun.

Terdapat beberapa yang pertama kali musim ini, termasuk “Here Lies Love” dengan barisan pelakon Filipina pertama Broadway, yang memperoleh empat pencalonan, termasuk skor asli terbaik untuk David Byrne dan Fat Boy Slim. Dan tujuh pelakon autistik terbuka membintangi “How to Dance in Ohio,” yang pertama untuk Broadway tetapi tidak mendapat kasih sayang Tony. Tuan Rumah dan pencalonan Anugerah Oscar dan Tony Ariana DeBose akan kembali tahun ini dan akan mengeluarkan dan mengoreografi nombor pembukaan.

Lokasi tahun ini — Teater David H. Koch — ialah rumah Balet Bandar Raya New York dan di dalam kompleks bangunan yang luas sama dengan Teater Lincoln Square, yang menempatkan venue Broadway Teater Beaumont. Seperti tahun lalu, siaran utama tiga jam akan disiarkan di CBS dan disiarkan secara langsung di Paramount+ dari 8 malam-11 malam EDT / 5 petang-8 petang PDT dengan pra-tayangan di Pluto TV, dan beberapa Anugerah Tony diberikan di sana. Bilangan musim ini di Broadway — kira-kira $1.4 bilion dalam kutipan dan 11.1 juta tiket — sedikit kurang daripada musim 2022-23, turun kira-kira 4% dalam kutipan dan turun 1% dalam tiket.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.