The Royal Family Attend The 2024 Easter Mattins Service

(SeaPRwire) –   Raja Charles III dijadualkan melawat pusat rawatan kanser bersama isterinya, Permaisuri Camilla, pada Selasa untuk menandakan kembalinya baginda ke tugas-tugas awam selepas menerima rawatan dan pemulihan berikutan diagnosis kanser baginda, Istana Buckingham mengumumkan pada hari Jumaat.

Istana mengumumkan bahawa Raja, berusia 75 tahun, telah didiagnosis dengan jenis kanser yang tidak didedahkan. Kanser itu ditemui selepas prosedur hospital untuk pembesaran prostat yang tidak berbahaya. Raja juga mengambil cuti dari tugas-tugas rasmi semasa beliau menjalani rawatan.

Ketika itu, Raja memilih untuk berkongsi diagnosisnya “untuk mencegah spekulasi dan dalam harapan ia boleh membantu pemahaman awam bagi semua orang di seluruh dunia yang terlibat dengan kanser.”

Pada Selasa, Raja dan Permaisuri akan bertemu pakar perubatan dan pesakit di pusat rawatan kanser-pertama antara beberapa tugas awam dalam minggu-minggu akan datang. Pasangan diraja juga dijadualkan menjemput Maharaja dan Maharani Jepun untuk lawatan negara pada Jun.

Raja naik takhta pada September 2022 berikutan kemangkatan Ratu Elizabeth II pada 8 September 2022, dan sambutan ulang tahun .

“Semasa ulang tahun pertama penobatan menghampiri, kebawah-duli mereka kekal sangat bersyukur terhadap banyak kebaikan dan doa yang telah diterima dari seluruh dunia sepanjang suka duka tahun lepas,” membaca kenyataan Istana Buckingham pada hari Jumaat.

Pemulihan tugas-tugas awam Raja menandakan kembalinya beberapa keadaan normal untuk keluarga diraja di tengah-tengah tahun yang bergolak. Raja dimasukkan ke hospital pada 26 Januari untuk menjalani prosedur dirancang untuk membetulkan prostat yang membesar yang membawa kepada penemuan kansernya.

, menantunya, Kate Middleton, Puteri Wales, pulih dari pembedahan perut dirancang. Selepas dibenarkan keluar dari hospital, Istana Kensington mengumumkan beliau akan pulih dari mata awam sehingga selepas Easter pada 31 Mac.

Pada 22 Mac, Puteri mengumumkan beliau akan mengambil cuti dari tugas-tugas rasmi selepas keputusan ujian selepas pembedahan mendedahkan kehadiran kanser. Beliau telah menarik diri dari tugas-tugas rasmi semasa beliau menjalani “rawatan dan akan kembali apabila dibenarkan oleh pasukan perubatan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.