(SeaPRwire) –   Daya tarikan yang kuat daripada Discobolus Myron tidak wajar diakui, adalah aneh untuk mengakui daya tarikan atlet. Bagaimanapun kita tidak sepatutnya melihat bongkak bongkok pemain bola sepak dalam celana ketat mereka yang kecil, atau loghat tidur mudah pemain bola keranjang anggota badannya. Pesanan kelihatan seperti ini, Sukan adalah perniagaan yang serius! Jangan biarkan ogling masuk.

Tetapi Guadagnino datang dengan berkat dalam bentuk Challengers, filem yang mendesak kita untuk ogling dan mendesah dan ketawa sepuas hati. Terdapat tiga watak utama dalam fantasi cinta segi tiga ini yang sebahagiannya mengenai tenis tetapi lebih banyak mengenai cinta dan obsesi, dengan semburan Les Liaisons Dangereuses yang dicampur aduk. Pertama ada Mike Faist sebagai jurulatih tenis dan hampir juara Art Donaldson, seorang lelaki dalam kekalahan, keyakinannya larian keluar minit demi minit. Kemudian isteri Art, Tashi Donaldson, wanita muda yang berazam untuk kemuliaan pro sebelum kecederaan serius menyisihkannya selama-lamanya; sekarang dia hidup melalui Art sebagai jurulatihnya. Dan akhirnya tetapi tidak kurang hebatnya adalah Patrick Zweig, bekas harapan tenis yang telah merosot. Dia juga berlaku menjadi bekas kawan karib Art, dan bekas teman lelaki Tashi, dan ada sebahagian otaknya yang tidak dapat melepaskan keduanya.

Bagaimana Guadagnino memetakan hubungan di antara ketiga-tiga, dan bagaimana dia membawa cerita mereka ke penutup yang memuaskan, lompatan gembira? Cara cerita beliau tidak menyerupai apa-apa yang boleh dipanggil garis lurus; malah memanggilnya tidak linear gagal menangkap tenaganya yang melompat kanggur. Ia lebih digambarkan sebagai siri pukulan belakang dan ke hadapan melalui masa—filem ini menghujani antara 2019 dan 2006, dengan berhenti di antara—yang meninggalkan anda merasa sedikit pening, bahkan sedikit pukul mabuk.

Bekerja dari skrip oleh Justin Kuritzkes, Guadagnino mengambil kesenangan menggoda kita, mempermainkan kita, membuatkan kita semua keliru. Ini filemnya yang paling bermaya. : Filem 2009 I Am Love beliau, membintangi sebagai isteri bangsawan Itali yang menyerah kepada hawa nafsu terlarang, adalah mabuk gembira filem. Dia juga bersalah mengambil dirinya terlalu serius: Pembikinan semula 2018 beliau kabur oleh berat seni: Tetapi Challengers hanyalah menyenangkan. Malah skor synth-seksi, gaya Giorgio Moroder beliau, oleh Trent Reznor dan Atticus Ross, mempunyai vib yang sejuk, ular. Terdapat masa anda mahu melawan Challengers—untuk mengambil masa dan garis masanya yang dipotong dan meletakkannya kembali ke tempat yang betul—tetapi perlawanan sia-sia. Guadagnino secara praktis menjemput anda keluar untuk minum dan mungkin sedikit godaan. Mengapa tidak mencicipi atau dua?

Filem ini dibuka pada 2019, di tengah-tengah kelesuan Art. Untuk meningkatkan keyakinan suaminya, Tashi telah memesan beliau ke acara “Challenger” yang glamor di New Rochelle baru, tidak mengetahui bahawa lawan Art akan menjadi musuhnya, Patrick. Selama tahun, sejak mereka bertemu di kem tenis pada usia 12 tahun, kedua-duanya telah menjadi rapat seperti saudara. Tetapi pada satu ketika di sepanjang garis masa kelam filem ini, kita melihat perpecahan pahit mereka. Dan sementara kerjaya Art, dengan bimbingan kejam Tashi, telah melonjak, kerjaya Patrick telah merosot. Dia tiba di New Rochelle dengan kad kredit yang tertekan dan tiada tempat untuk tidur. Malam sebelum perlawanannya, dia melipat dirinya ke belakang kereta untuk mendapatkan tidur sedikit.

Ini tidak memberi terlalu banyak maklumat untuk mengatakan bahawa Tashi adalah pisau yang memisahkan kedua-dua lelaki ini dan daya tarikan magnetik yang menyatukan mereka secara rohani—mungkin bahkan secara fizikal. Ini adalah bencana, maka, bahawa—selain satu adegan hebat—prestasi Zendaya adalah yang paling lemah dalam filem. Sebagai Tashi dewasa, pesaing yang ganas yang mengambil kemenangan dan kekalahan suaminya begitu peribadi sehingga mereka mungkin baik menjadi miliknya sendiri, dia berjalan melalui filem seperti kuasa besar dalam baju kemeja sudut dan espadril Chanel beliau. Tetapi Zendaya, walaupun cantik, tidak dapat memutar kecantikan kepada karisma. Mengerut kelihatan menjadi satu-satunya alat dramatiknya. Zendaya adalah pemain yang menarik, tetapi dia tidak mempunyai berat cukup untuk memainkan wanita yang sepatutnya menjadi obsesi tunggal dua lelaki. Idea, mungkin, adalah bahawa mereka begitu kompetitif terfokus antara satu sama lain sehingga mereka benar-benar tidak dapat melihat dia. Tetapi untuk sebahagian besar, filem ini tidak begitu seksi apabila dia berada di sekitar. Dia benar-benar hanya permukaan pantulan untuk dua lelaki ini, cermin di mana mereka boleh kagumi otot mereka sendiri yang melebar.

Sebagaimana, tentu saja, satu sama lain. Dalam adegan di mana kedua-duanya berhadapan di mahkamah sebagai kanak-kanak, ada kegembiraan liar terhadap kompetitif mereka—mereka tinggi pada penghargaan bersama, menunggangi gelombang testosteron mereka. Kemudian, sebagai orang dewasa yang telah datang ke pukulan atas seorang wanita, mereka lebih agresif macho sebagai mereka memukul bola ke belakang dan ke hadapan, raja hutan bersaing untuk hadiah singa, atau sekurang-kurangnya untuk apa yang mereka fikir adalah hadiah. Dalam adegan terbesar filem, remaja Tashi, bintang tenis yang menakjubkan semua orang yang melihatnya di mahkamah, menggoda budak Art dan Patrick dengan ciuman menggoda, seolah-olah berniat untuk menarik kedua-duanya ke katil. Kemudian dia menarik diri, dan mereka ditinggalkan untuk menghadapi—atau tidak—perasaan sebenar mereka antara satu sama lain. Ia adalah urutan indah, seksi, lucu, dan licik, dan secara sengaja atau tidak, ia menunjuk kepada kebenaran: ini benar-benar filem Faist dan O’Connor.

Setiap mempunyai cara yang berbeza, dan berciri khas, untuk memesankan kita. Faist, dengan hidungnya yang mulia dan senyuman liciknya, seperti campuran antara dewa Rom purba dan Artful Dodger. Kulitnya begitu pucat sehingga kita boleh melihat setiap luka dan parut, setiap titik di mana kasut tenis Art telah menggesel kakinya—badannya adalah peta apa yang atlet mesti tahan—dia kedua-dua licik dan perlu; satu minit anda mahu menamparnya, yang seterusnya anda mahu menjaganya. Tenaga O’Connor mempunyai tenaga yang sama sekali berbeza, tetapi tidak kurang menarik. Dia adalah Casanova berambut berantakan, sedikit kotor tetapi tidak pernah terganggu dari matlamatnya. Dia adalah penipu dan penjahat, syaitan di atas kaki lentur. Bagaimana rasanya untuk menggerakkan tangan anda ke betisnya? Guadagnino dan sinematografer kerap beliau Sayombhu Mukdeeprom, tidak menghukum anda untuk fikiran seperti itu; ini yang mereka sudut untuk. Challengers berlalu dalam kilat. Penutupnya adalah letupan erotik. Pada akhirnya, anda tidak tahu apa yang menampar anda, tetapi ia terasa seperti cinta.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.