Police secure the area as protestors block the entrance to Hamilton Hall on Columbia University campus in New York City, April 30, 2024.

(SeaPRwire) –   Pada 30 April, 56 tahun selepas Columbia menghantar polis untuk menangkap pelajar pemrotes yang telah mengambil alih Hamilton Hall dalam protes terhadap Perang Vietnam—protes yang sekolah itu suka promosikan—saya sedang berjalan pulang dengan anak perempuan saya yang berumur 12 tahun selepas persembahan koirnya. Kami telah pergi satu hentian lagi dalam kereta api bawah tanah kerana hentian di 116th, hentian Columbia, telah ditutup. Sebaliknya, kami terpaksa berjalan kembali ke apartmen kami dari hentian 125th. Apabila kami sampai dalam jarak pandang Columbia, barisan puluhan polis menghalang laluan kami. Saya minta mereka membiarkan kami melalui; saya tunjuk ke arah bangunan apartmen kami dan katakan kami tinggal di sana. Sebagai profesor Columbia, saya tinggal di perumahan Columbia.

“Saya mempunyai perintah saya,” kata ketua polis itu.

“Saya tinggal di sana,” kata saya. “Ini adalah waktu tidur anak perempuan saya.”

“Saya mempunyai perintah saya,” katanya sekali lagi.

“Saya hanya cuba pulang,” kata saya.

Kami terpaksa berjalan kembali ke arah asal dari dan mengelilingi dari blok lain. Untunglah, bangunan kami mempunyai pintu masuk melalui kedai runcit di bawah tanah. Inilah cara saya membawa anak perempuan saya ke biliknya dan menghantarnya ke tidur.

Seminggu sebelumnya, saya telah membawa beberapa makanan untuk pelajar berkema di Padang Barat Columbia dan bertemu dengan tentangan yang sama. Penjaga keselamatan bertanya sama ada saya benar-benar staf akademik; mereka telah meminta kad staf saya yang seharusnya mengesahkan identiti saya. Mereka minta mengambil kad saya, kemudian mereka kata saya tidak telah mengimbas kad itu, yang saya telah lakukan, dua saat sebelumnya, ketika mereka menonton. Mereka kata profesor mereka tidak pernah membawa makanan kepada mereka sebelum ini. Saya tidak tahu hendak berkata apa untuk ini— “Maaf profesor anda tidak pernah membawa makanan kepada anda?” Mereka memanggil seseorang dan memberitahu nombor pada kad saya. Akhirnya, mereka terpaksa membiarkan saya melalui. Mereka kata sekali lagi bahawa profesor mereka tidak pernah membawa makanan kepada mereka. “OK,” kata saya, dan masuk ke kampus.

Pada 30 April, selepas saya membawa anak perempuan saya ke tidur, pasangan saya dan saya membawa anjing turun untuk buang air kecil. Kami menonton para pemrotes memanggil, “Malu!” ketika polis masuk dan keluar dari sekatan yang menjangkau 10 blok di sekeliling kampus. Lebih awal pada hari itu, kami telah melihat polis mengumpulkan sekatan—ia kelihatan akan ada sedikit keamanan. Sebaik sahaja gelap, mereka mesti menggunakan sekatan itu dan lebih untuk menghalang 10 blok. Ada laporan di kampus bahawa wartawan tidak dibenarkan keluar dari Hall Pulitzer, termasuk wartawan pelajar Columbia sendiri dan dekan Sekolah Kewartawanan, di bawah ancaman penangkapan. Ahli akademik dan pelajar yang tidak tinggal di kampus telah dilarang akses ke kampus pada pagi hari. Tiada siapa di sekitar untuk menjadi saksi. Pasangan saya dan saya terpaksa menggunakan media sosial untuk melihat ratusan polis berpakaian lengkap berperang, senjata luar, menyusup ke Hamilton Hall Columbia, meniru protes 1968 yang menduduki bangunan yang sama.

Dalam beberapa hari seterusnya, saya berada dalam mesyuarat selepas mesyuarat. Secara dalaman, kami diberitahu bahawa penangkapan telah berlaku dengan aman dan berhati-hati, tanpa kecederaan pelajar. Perkara yang sama diulang oleh dan. Sementara itu, presiden Minouche Shafik telah dan universiti perlembagaan bahawa beliau perlu berunding dengan jawatankuasa eksekutif sebelum memanggil polis ke kampus. (Jawatankuasa .)

Kemudian, pada pagi Sabtu, saya menerima emel dari sepasang pelajar penulisan bahawa mereka telah dibebaskan dari penjara. Saya tidak pernah mendengar bahawa pelajar kami terlibat. Mereka memberitahu saya mereka tidak mendapat makanan atau air, atau ubat-ubatan mereka pun, selama 24 jam. Mereka menonton kawan-kawan mereka berdarah, dihempas muka oleh polis. Mereka kata mereka telah berhati-hati untuk tidak merosakkan harta universiti. Sekurang-kurangnya seorang polis memecah masuk ke pejabat berkunci dan , dicabar oleh apa yang dipanggil pelajar saya “pelajar tidak bersenjata dalam piyama.”

Dalam media arus perdana, cerita itu sangat berbeza. Vandalisme dituduhkan kepada pelajar. Polis mempamerkan salah satu buku Terrorism: A Very Short Introduction dari Oxford Press. (Siri buku ini menawarkan pengenalan akademik yang membantu pelajar mempersiapkan kelas, bukan panduan cara untuk melakukan keganasan.)

“Saya rasa saya sedang dikelirukan,” kata salah seorang pelajar saya.

Saya mengajar penulisan kreatif, dan saya adalah penulis buku tentang mengajar penulisan kreatif dan asal-usul program penulisan kreatif pada awal abad ke-20. Program MFA tertua di negara ini, Iowa Writers’ Workshop, dibiayai oleh kumpulan kepentingan khas seperti Rockefeller Foundation dan, terkenal, CIA, dan secara terang-terangan digambarkan oleh pengarah Paul Engle sebagai alat untuk menyebarkan nilai-nilai Amerika.

Cara kami mengajar penulisan kreatif adalah penting kerana ia membentuk jenis naratif yang akan dianggap bernilai, menyeronokkan dan meyakinkan. Pelajar penulisan hari ini akan merekod bagaimana peristiwa semasa menjadi sejarah. Salah satu strategi Columbia dengan serangan polisnya adalah untuk menghalang akses staf, pelajar dan akhbar ke kebenaran. Ia tidak mahu sebarang saksi. Ia mahu mengawal cerita.

Selama berminggu-minggu, pentadbiran Columbia dan media arus perdana telah melukis pelajar pemrotes sebagai ganas dan mengganggu—dan walaupun terdapat insiden antisemitisme, rasisme dan kebencian anti-Muslim, , saya melawat kem beberapa kali dan melihat tempat gembira, cinta dan masyarakat yang termasuk pengajaran terbuka tentang antisemitisme dan peraturan tegas terhadap sebarang bahasa dan tindakan membenci. Pelajar berbagai agama melindungi hak masing-masing untuk berdoa. Sementara itu, waspada terhadap pengawasan dan kemungkinan penggunaan pengenalan muka untuk mengenal pasti mereka, mereka menutup muka mereka. Ahli akademik telah menjadi takut untuk menggunakan alamat emel universiti untuk membincangkan cara-cara untuk melindungi pelajar mereka. Pada satu masa, pentadbiran mereka mahu pelajar menandatangani, bersetuju untuk mengenal pasti penglibatan mereka dan meninggalkan kem menjelang tarikh akhir 2 petang atau menghadapi penggantungan atau lebih buruk. Akhirnya, stesen radio pelajar WKCR melaporkan bahawa pelajar yang meninggalkan kem pun digantung.

Dalam dan , dan melalui liputan luar biasa WKCR, pelajar Columbia telah berusaha mengambil semula naratif. Mereka telah merinci sokongan meluas di kampus untuk pemrotes pelajar; sifat aman demonstrasi; sokongan kewangan meluas dari Israel, membatalkan Pusat Global Tel Aviv, dan mengakhirikan program ijazah ganda Columbia dengan Universiti Tel Aviv; dan kegagalan pentadbiran untuk bersetuju dengan negosiasi. Sebagai sebahagian daripada kenyataan Guardian, badan pelajar menyatakan bahawa pelbagai media berita enggan mencetaknya. Mereka menekankan hasrat mereka untuk menceritakan kisah mereka sendiri.

Pada zaman kekeliruan berita palsu, penulis yang menceritakan kebenaran dan yang hadir untuk menyaksikan kebenaran secara langsung adalah penting dan perlu dilindungi. Pelajar saya dalam program penulisan Columbia yang telah ditangkap dan menghadapi pengguguran untuk mahu universiti mendedahkan dan mengeluarkan pelaburan, dan banyak lagi pemrotes pelajar, mewakili tenaga dan keraguan generasi muda yang komited tidak sahaja untuk menyaksikan tetapi mengambil bahagian dalam membina dunia yang lebih baik. Kebenaran mempunyai kuasa, tetapi hanya jika ada orang di sekitar untuk menceritakan kebenaran. Kita perlu melindungi hak mereka untuk berbuat demikian, sama ada atau tidak kebenaran itu berpihak kepada kepercayaan kita. Ialah generasi penulis berikutnya yang memahami ini dengan baik dan berjuang untuk hak kita dan mereka sendiri untuk didengari.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.