US-politics-History-Holocaust

(SeaPRwire) –   Presiden Joe Biden pada Selasa memperingatkan tentang “gelombang antisemitisme yang ganas” akibat protes pro-Palestin yang telah melanda kampus-kampus universiti di seluruh negara mengenai perang Israel dengan Hamas, dan bersumpah untuk terus menyokong Israel.

“Saya memahami orang mempunyai kepercayaan yang kuat dan keyakinan mendalam tentang dunia,” kata Biden dalam upacara di Capitol AS untuk mengenang mangsa-mangsa Holocaust. “Tapi tidak ada tempat di mana-mana kampus di Amerika atau mana-mana tempat di Amerika untuk antisemitisme atau ucapan kebencian, atau ancaman keganasan sebarang jenis.”

Ketika musim pengijazahan universiti bermula, kebanyakan daripadanya atau terganggu oleh protes, Biden menangani iklim di universiti-universiti Amerika. “Di kampus-kampus universiti, pelajar Yahudi [telah] disekat, diganggu, diserang, ketika berjalan ke kelas,” kata Biden. “Antisemitisme, poster antisemit, slogan yang menyeru penghapusan Israel, satu-satunya negara Yahudi di dunia. Terlalu banyak orang menafikan, mengurangkan, merasionalkan, mengabaikan kekejaman Holocaust dan 7 Oktober… Ia mutlak memualkan, dan ia perlu berhenti.

Ucapan Biden datang ketika dia menghadapi tekanan yang semakin meningkat untuk menghentikan penghantaran senjata ke Israel kerana krisis kemanusiaan di Gaza semakin buruk. Lebih daripada 34,000 orang telah terbunuh di Gaza, dengan banyak penduduknya 2.3 juta orang berada di ambang kelaparan, berikutan penculikan Hamas lebih daripada 200 tebusan dan membunuh 1,200 orang Israel pada

Biden pada Selasa menunjukkan bahawa dia akan terus menyokong Israel walaupun hubungannya dengan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu telah merosot kerana kerajaannya mendorong untuk menyerang bandar selatan Gaza Razah. “Komitmen saya terhadap keselamatan rakyat Yahudi dan Israel adalah tidak tergoyahkan,” kata Biden, “walaupun kita tidak bersetuju.”

Walaupun Biden telah lama menyokong hak Israel untuk mempertahankan diri, dia terus menghadapi skrutini yang ketat kerana korban awam dan krisis kemanusiaan yang diakibatkan oleh konflik. di seluruh negara telah meletus mengenai tindak balas Israel dan pengendalian Perang oleh Pentadbiran beliau, menggarisbawahi masalah yang mungkin dihadapi di kalangan pengundi muda ketika beliau mengejar pemilihan semula.

Biden berkata bahawa Pentadbirannya sedang bekerja “siang dan malam” untuk di Gaza. Hamas pada Isnin berkata ia telah mencadangkan gencatan senjata yang dicadangkan oleh Mesir dan Qatar yang cuba untuk menghentikan perang tujuh bulan dengan Israel, walaupun tidak jelas apa yang terkandung dalam perjanjian gencatan senjata itu dan sama ada Israel akan menerima syarat-syaratnya.

Semasa ucapannya, Biden juga menghormati kenangan 6 juta orang Yahudi yang terbunuh dalam Holocaust dan mengukuhkan komitmennya untuk tidak pernah melupakan pelajaran “salah satu bab paling gelap dalam sejarah manusia.”

“Tidak pernah lagi secara mudah diterjemahkan untuk saya bermakna: Jangan lupakan. Tidak melupakan bermakna kita mesti terus menceritakan kisah, kita mesti terus mengajar kebenaran,” kata Biden. “Kebenaran ialah kita berisiko orang tidak mengetahui kebenaran.” Biden menghubungkan Holocaust dengan serangan 7 Oktober, yang merupakan hari paling membunuh bagi orang Yahudi di Israel sejak: “Di sini kita berada, bukan 75 tahun kemudian, tetapi hanya tujuh setengah bulan kemudian – orang sudah mulai lupa bahawa Hamas melancarkan keganasan ini… Saya tidak melupakan.”

Ucapan Biden berlangsung sehari selepas Yom HaShoah, atau .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.