Stormy Daniels Speaks At The Cambridge Union

(SeaPRwire) –   (NEW YORK) — Stormy Daniels mengambil tempat duduk saksi pada Selasa di , menggambarkan untuk para juri pertemuan seksual yang dikatakannya pernah dialaminya dengan pada tahun 2006 yang mengakibatkan dirinya dibayar untuk diam selama perlumbaan presiden 10 tahun kemudian.

Para juri kelihatan terpaku sewaktu Daniels, melalui bantahan berulang peguam pertahanan dan teguran sesekali dari hakim, menawarkan kisah terperinci dan kadang-kadang grafik mengenai pertemuan itu yang ditolak oleh Trump. Trump memandang lurus ke depan sewaktu Daniels memasuki mahkamah, kemudian menggelengkan kepala dan berbisik kepada peguamnya sewaktu dia memberi keterangan.

Keterangan itu jauh lebih ditunggu-tunggu dalam perbicaraan yang telah berganti-ganti antara unsur tabloid dan penjelasan catatan pengurusan yang kering. Suatu penampilan mahkamah oleh pelakon lucah yang mengatakan pernah mempunyai pertemuan intim dengan bekas presiden Amerika Syarikat menambah kepada barisan sejarah pertama dalam kes ini, yang sudah dipenuhi dengan dakwaan kotor seks, pembayaran dan penutupan. Ia sedang berlangsung sewaktu calon Republikan yang dianggap untuk jawatan presiden membuat lagi usaha untuk Puterah Bait Putih.

Pernyataannya adalah penting bagi kes kerana pada minggu-minggu akhir kempen presiden Republikan 2016 Trump, peguam dan penyelia peribadinya ketika itu, , membayar Daniels $130,000 untuk diam mengenai apa yang dikatakannya pertemuan seksual yang canggung dan tidak dijangka dengan Trump pada satu acara golf kegemaran di Lake Tahoe pada Julai 2006. Trump mengaku tidak bersalah.

Dibimbing oleh soalan pendakwa, Daniels menggambarkan bagaimana pertemuan awal di satu kejohanan golf, di mana mereka membincangkan industri filem dewasa, berkembang kepada pertemuan seks “ringkas” yang dikatakannya diperbuat oleh Trump selepas menjemputnya makan malam dan kembali ke suite hotelnya.

Dia berkata dia tidak merasa terancam fizikal atau lisan, walaupun dia tahu pengawal badannya berada di luar suite, dan ada apa yang dirasakannya sebagai ketidakseimbangan kuasa: Trump “lebih besar dan menghalang jalan.”

Selepas berakhir, katanya, “Ia benar-benar sukar untuk mendapatkan kasut saya kerana tangan saya bergetar sangat kuat.”

“Dia berkata, ‘Oh, ia hebat. Mari kita bertemu lagi, honey bunch,'” terus Daniels. “Saya hanya mahu pergi.”

Dalam tahun-tahun sejak pertemuan itu didedahkan, Daniels muncul sebagai penentang Trump yang berbicara, berkongsi kisahnya dalam buku dan televisyen dan mengkritik dan bekas presiden dengan ejekan dan sindiran merendahkan. Tetapi tiada preseden untuk acara Selasa, apabila dia berhadapan dengan Trump dan diminta dalam suasana mahkamah yang austere untuk menggambarkan pengalamannya kepada juri yang sedang mempertimbangkan sama ada untuk mengutuk bekas presiden Amerika Syarikat pertama dalam sejarah atas jenayah feloni.

Dia berkata dia bertemu Trump kerana studio filem dewasa yang bekerja untuk ketika itu menaja salah satu lubang di padang golf. Mereka membincangkan industri filem dewasa dan keupayaan pengarahnya apabila kumpulan Trump melewati. Pemaju hartanah terkenal merakam bahawa dia mesti “yang cerdik” jika dia membuat filem, ingat Daniels.

Kemudian, di kawasan dikenali sebagai “bilik hadiah”, di mana pelumba golf terkenal mengumpul beg hadiah dan cenderahati, Trump mengingati dia sebagai “yang cerdik” dan menanya sama ada dia mahu pergi makan malam, kata Daniels.

Daniels memberi keterangan dia menerima jemputan Trump kerana dia mahu keluar dari makan malam yang dirancang dengan rakan sekerjanya dari syarikat. Dia berkata penasihat awamnya ketika itu mencadangkan dalam panggilan telefon bahawa jemputan Trump adalah alasan yang baik untuk mengelak makan malam kerja dan akan “membuat kisah yang hebat” dan mungkin membantu kerjayanya.

“Apa yang mungkin boleh pergi salah?” dia ingat penasihat awam itu berkata.

Selepas beberapa perbincangan dengan hakim dan peguam pertahanan di luar pendengaran para juri, pendakwa Susan Hoffinger mengemudi soalannya mengenai pertemuan itu dengan berhati-hati, memberi arahan kepadanya untuk mengekalkan jawapannya ringkas dan bebas butiran tambahan, berulang kali menolak usaha Daniels untuk menggambarkan pertemuan itu dengan lebih jelas, memotong beberapa jawapannya dari rekod mahkamah rasmi.

Keterangan sehingga kini jelas bahawa pada masa pembayaran kepada Daniels, Trump dan kempennya sedang bergelora dari penerbitan pada 7 Oktober 2016 rakaman “Access Hollywood” yang belum pernah dilihat sebelum ini di mana dia berbangga mengenai menangkap genital wanita tanpa keizinan mereka.

Calon itu bercakap dengan Cohen dan Hope Hicks, setiausaha akhbar kempennya, melalui telefon pada hari seterusnya sewaktu mereka cuba menghadkan kerosakan dari pita itu dan mengekalkan dugaan aibnya daripada akhbar, menurut keterangan.

Cohen membayar Daniels selepas peguamnya ketika itu, Keith Davidson, menunjukkan dia bersedia membuat kenyataan rakaman kepada National Enquirer atau di televisyen mengesahkan pertemuan seksual dengan Trump. Pengarang National Enquirer Dylan Howard memberitahu penerbit David Pecker dan kemudian, atas arahan Pecker, memberitahu Cohen bahawa Daniels sedang menekan untuk membuat kenyataan aibnya awam, pendakwa berkata. Daniels sebelum ini cuba menjual kisahnya kepada majalah gosip terkenal lain, Life & Style, pada 2011.

Keterangan Daniels adalah perbezaan ketara dari Isnin, apabila juri mendengar dari dua saksi, termasuk bekas pengawal akaun Trump Organization yang memberikan penyampaian mekanikal tetapi penting mengenai bagaimana syarikat itu membayar balik pembayaran yang didakwa bertujuan menindas cerita memalukan daripada muncul dan kemudian mencatatkan mereka sebagai perbelanjaan undang-undang dalam cara yang pendakwa Manhattan kata melanggar undang-undang.

Keterangan Jeffrey McConney menghasilkan bahan asas penting bagi pendakwa cuba menarik tirai ke belakang transaksi penutupan rekod syarikat yang direka untuk melindungi bidang kempen presiden Trump semasa jangka masa penting perlumbaan. Ia memberi tumpuan kepada pembayaran $130,000 dari Cohen kepada Daniels dan bayaran balik berikutnya yang diterima oleh Cohen.

McConney mengakui semasa salib soal siasat bahawa cek bayaran balik ditandatangani dari akaun peribadi Trump.

McConney mengakui semasa salib soal siasat bahawa Trump tidak pernah memintanya untuk mencatat bayaran balik sebagai perbelanjaan undang-undang atau membincangkan perkara itu dengannya sama sekali. Saksi lain, Deborah Tarasoff, penyelia akaun bayaran Trump Organization, berkata di bawah soalan bahawa dia tidak mendapat keizinan untuk menandatangani cek-cek berkenaan dari Trump sendiri dan mengakui bahawa dia tidak mempunyai sebab untuk percaya Trump sedang menyembunyikan sesuatu.

Pendakwa terus membina ke arah saksi bintang mereka, Cohen, yang mengaku bersalah kepada tuduhan persekutuan berkaitan dengan pembayaran rahsia dan dijangka menghadapi salib soal siasat yang menyakitkan dari peguam pertahanan yang cuba menggoyahkan keyakinannya dengan para juri.

Trump dituduh 34 kesalahan jenayah palsu rekod perniagaan berkaitan dengan pembayaran rahsia. Perbicaraan ini adalah yang pertama dari Cohen untuk mencapai juri.

___

Tucker dilaporkan dari Washington.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.