Cheerful Hispanic woman going live on smartphone

(SeaPRwire) –   TikTok dan syarikat induk China ByteDance menyaman Amerika Syarikat berhubung undang-undang yang boleh mengharamkan platform media sosial itu kecuali ia dijual kepada syarikat lain.

Samannya yang difailkan pada Selasa ini mungkin menetapkan apa yang boleh menjadi pertikaian undang-undang yang berpanjangan mengenai masa depan TikTok di Amerika Syarikat.

Syarikat video sosial popular itu mendakwa undang-undang itu, yang ditandatangani Presiden Joe Biden sebagai sebahagian daripada pakej bantuan luar negara $95 bilion, adalah “sangat tidak berperlembagaan” sehingga penaja Akta Perlindungan Rakyat Amerika Daripada Aplikasi yang Dikawal oleh Adversari Asing cuba menggambarkan undang-undang itu bukan sebagai larangan, tetapi sebagai pengaturan pemilikan TikTok.

“Kongres telah mengambil langkah tanpa sebelumnya dengan secara terang-terangan menamakan dan melarang TikTok: forum bersuara online yang dinamik untuk ucapan dan ekspresi dilindungi yang digunakan oleh 170 juta Amerika untuk mencipta, berkongsi, dan melihat video di Internet,” kata ByteDance dalam saman itu. “Buat kali pertama dalam sejarah, Kongres telah meluluskan undang-undang yang menyubjekkan platform bersuara tunggal, dinamakan kepada larangan kebangsaan yang kekal, dan melarang setiap Amerika daripada menyertai komuniti online unik dengan lebih daripada 1 bilion orang di seluruh dunia.”

Undang-undang itu memerlukan ibu syarikat TikTok, ByteDance, menjual platform itu dalam tempoh sembilan bulan. Sekiranya jualan sudah berjalan, syarikat akan diberi masa tambahan tiga bulan untuk menyelesaikan perjanjian itu. ByteDance telah menyatakan “tidak mempunyai sebarang rancangan untuk menjual TikTok.” Tetapi sekalipun mahu menjual aset, syarikat perlu mendapat restu dari Beijing, yang sebelum ini menentang jualan paksaan platform itu dan telah menunjukkan bantahan kali ini.

TikTok dan ByteDance mendakwa dalam saman itu bahawa mereka sebenarnya tidak diberi pilihan.

“‘Penjualan berkualiti’ yang diminta oleh Akta untuk membenarkan TikTok terus beroperasi di Amerika Syarikat sebenarnya mustahil: sama ada dari segi komersial, teknologi, atau undang-undang,” kata mereka.

Di bawah akta itu, TikTok akan dipaksa untuk ditutup menjelang 19 Januari 2025, menurut saman itu.

Pihak-pihak itu mendakwa mereka perlu dilindungi oleh jaminan Perlembagaan Amerika Syarikat terhadap kebebasan bersuara. Mereka memohon pengisytiharan bahawa Akta melanggar Perlembagaan AS; perintah menghalang Peguam Negara Merrick Garland daripada menguatkuasakan Akta dan sebarang bantuan lanjut yang mahkamah anggap wajar.

berlaku ketika hubungan AS-China beralih ke persaingan strategik yang intensif, terutamanya dalam bidang teknologi maju dan keselamatan data, dianggap penting bagi keunggulan ekonomi dan keselamatan negara masing-masing.

Ahli parlimen AS dari kedua-dua parti, serta pegawai pentadbiran dan undang-undang, telah menyatakan kebimbangan bahawa pihak berkuasa China boleh memaksa ByteDance menyerahkan data pengguna AS atau mempengaruhi pendapat awam dengan memanipulasi algoritma yang mengisi kandungan feed pengguna. Sesetengah pihak juga menunjukkan kajian Universiti Rutgers yang menyatakan kandungan TikTok diperbesarkan atau dikurangkan berdasarkan keselariannya dengan kepentingan kerajaan China, yang ditolak syarikat.

Lawan undang-undang itu mendakwa bahawa pihak berkuasa China – atau mana-mana pihak berbahaya – dengan mudah boleh mendapatkan maklumat mengenai rakyat Amerika melalui broker data komersial yang menyewa atau menjual maklumat peribadi. Mereka menyatakan kerajaan AS tidak memberikan bukti awam bahawa TikTok berkongsi maklumat pengguna AS dengan pihak berkuasa China, atau mengubah algoritmanya untuk kepentingan China. Mereka juga berkata cubaan untuk melarang aplikasi itu boleh melanggar hak bersuara di AS.

Jameel Jaffer, pengarah eksekutif Institut Hak Pertama Knight di Universiti Columbia, menjangkakan cabaran TikTok terhadap larangan itu berjaya.

“Amendemen Pertama bermakna kerajaan tidak boleh mengehadkan akses rakyat Amerika kepada idea, maklumat, atau media dari luar negara tanpa sebab yang sangat baik – dan tiada sebab sedemikian wujud di sini,” kata Jaffer dalam kenyataan bercetak.

__________________________

Penulis Perniagaan AP Michelle Chapman menyumbang kepada cerita ini dari New York.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.