SWEDEN-MUSIC-AWARD-EUROVISION

(SeaPRwire) –   Peserta dari seluruh Eropah dan seterusnya akan bersaing dalam separuh akhir pertama 68th pada Selasa, di tengah-tengah keselamatan yang diperketat disebabkan oleh protes pro-Palestin yang membantah penyertaan Israel dalam pertandingan ini.

Pertandingan penulisan lagu antarabangsa ini bermula pada hujung minggu di Malmo, Sweden. Bandaraya ini sudah mengjangkakan kira-kira 100,000 peminat akan melawat, dan meningkatkan keselamatan untuk acara ini dengan menjangkakan beribu-ribu orang akan menunjuk perasaan menentang penyertaan Israel dalam pertandingan ini. Protes dijangka berlaku pada Khamis dan Sabtu, bertepatan dengan separuh akhir kedua dan peringkat akhir pertandingan, dilaporkan.

“Saya fikir jelas bahawa ketidakstabilan dunia juga telah menjejaskan Eurovision,” Ketua Polis Malmo Petra Stenkula beberapa hari sebelum acara bermula. “Di Sweden, dan terutamanya di Malmo, terdapat protes terhadap Israel mengambil bahagian dalam pertandingan ini.”

Walaupun Stenkula memberitahu BBC bahawa tiada ancaman khusus terhadap pertandingan, pegawai keselamatan tambahan telah dipanggil dari seluruh Sweden, selain dari Denmark dan Norway. Sesetengah pegawai mungkin membawa senjata lebih besar sebagai langkah berjaga-jaga, dan pihak berkuasa juga telah menetapkan kamera di sekeliling venue.

Sweden sudah berada pada tahap ancaman keganasan empat daripada lima,” kata Stenkula kepada BBC. Negara itu meningkatkan tahap amaran pada Ogos 2023, berikutan siri insiden pembakaran al-Quran yang menimbulkan kemarahan dan memicu protes di negara-negara bermajoriti Muslim.

Lebih 150 juta orang dari seluruh dunia menonton Eurovision. Penganjur menegaskan acara ini bersifat tidak politik, dan baru-baru ini mengenalkannya dengan slogan “Bersatu Oleh Muzik.” Penganjur telah lama melarang kebanyakan bendera dan tanda-tanda dari pertandingan – pengecualian sahaja ialah bendera kebangsaan peserta dan bendera kebanggaan, bermakna bahawa bendera Palestin dan simbol pro-Palestin tidak dibenarkan di dalam venue Malmo Arena.

Jean Philip De Tender ialah timbalan pengarah urusan Kesatuan Penyiaran Eropah, yang menganjurkan pertandingan, dan beliau memberitahu bahawa menghalang Israel daripada bersaing “akan menjadi keputusan politik, dan sebagai itu (satu) yang kami tidak boleh ambil.”

Penganjur sebelum ini memberitahu Israel untuk menukar lirik lagu asalnya, dipanggil “October Rain”, kerana rujukannya yang nyata kepada serangan Hamas pada 7 Oktober yang meragut kira-kira 1,200 nyawa Israel. Penganjur menyatakan bahawa mereka akan membatalkan kelayakan peserta yang tidak mematuhi sifat tidak politik Eurovision, menurut . Penyanyi Israel Eden Golan masih akan mempersembahkan lagu itu di Eurovision, tetapi kini dinamakan semula kepada “Hurricane”, lapor Associated Press.

Perang Gaza telah meragut nyawa hampir 35,000 orang Palestin, menurut Hamas yang mengawal .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.