AS veto Palestin bidaan untuk menjadi ahli penuh PBB

(SeaPRwire) –   Pada hari Khamis, AS menentang resolusi draf yang membenarkan United Nations General Assembly untuk mengundi membenarkan negara Palestin menjadi ahli penuh di PBB. Tindakan ini mencetuskan reaksi daripada negara lain dan kumpulan pro-Palestin, memandangkan perpecahan global terus meningkat mengenai peperangan Israel ke atas Gaza.

AS ialah satu-satunya negara dalam Majlis Keselamatan PBB beranggotakan 15 yang mengundi menentang resolusi tersebut. Dua belas negara—termasuk Rusia, China, Perancis dan Jepun—mengundi menyokong, manakala dua negara—UK dan Switzerland—tidak mengambil bahagian. 

Walaupun bukan ahli penuh, Palestin telah menjadi Pemerhati Tetap di PBB sejak tahun 2012, suatu status yang membenarkannya untuk mengambil bahagian dalam prosiding PBB tetapi tidak mengundi resolusi draf dan keputusan.

Pada tahun 2011, Pihak Berkuasa Palestin yang dipimpin oleh Presiden Mahmoud Abba telah memulakan bidaan untuk mempertimbangkan Palestin sebagai ahli penuh PBB. Walau bagaimanapun, ia akhirnya digugurkan di tengah-tengah tekanan daripada AS (Apabila Pihak Berkuasa Palestin diterima sebagai ahli penuh UNESCO pada tahun 2011, AS memotong dana kepada agensi budaya itu.)

Pada 2 April, Pihak Berkuasa Palestin sekali lagi menghantar permohonan untuk mempertimbangkan semula permohonan tahun 2011 untuk menjadi ahli penuh PBB. AS telah menggesa Pihak Berkuasa Palestin untuk tidak meneruskan undi PBB—tekanan itu ditolak oleh Abbas.

Dalam satu kenyataan, Council on American-Islamic Relations (CAIR) berkata bahawa “pentadbiran Biden sepatutnya berasa malu dan terhina” atas “veto tidak adil” tersebut. Kumpulan advokasi Muslim tersebut juga mengkritik apa yang dikatakan sebagai had Majlis Keselamatan PBB dalam menangani konflik.

“Selama berdekad, Majlis Keselamatan PBB gagal untuk menghalang peperangan tidak adil dan pembunuhan beramai-ramai di seluruh dunia,” kata kenyataan itu. “Dunia tidak lagi boleh menerima sistem cacat di mana lima negara boleh menggunakan kuasa veto terhadap urusan lebih daripada lapan bilion orang, termasuk hampir dua bilion umat Islam yang tidak diwakili di kalangan lima ahli tetap.”

Majlis Keselamatan PBB ditubuhkan pada tahun 1945 untuk mengekalkan keamanan dan keselamatan antarabangsa, serta untuk mencadangkan ahli PBB yang baharu kepada General Assembly. Majlis ini terdiri daripada 10 ahli bergilir yang dipilih untuk tempoh dua tahun dan lima ahli tetap (China, Perancis, Rusia, UK, dan AS). Resolusi tipikal dalam Majlis Keselamatan memerlukan undi setuju daripada 9 ahli untuk diluluskan, walaupun mana-mana daripada lima ahli tetap mempunyai kuasa veto. 

Duta Israel Gilad Erdan menyatakan kekecewaan atas jumlah negara yang telah menyokong permohonan Palestin. “Walaupun Palestin gagal untuk memenuhi syarat yang diperlukan untuk menjadi ahli PBB, kebanyakan daripada anda malangnya memutuskan untuk memberi ganjaran kepada keganasan Palestin dengan sebuah Negara Palestin,” katanya. “Ia amat menyedihkan kerana undi anda hanya akan membangkitkan lagi penolakan Palestin dan membuat keamanan menjadi hampir mustahil.”

Riyad Mansour, seorang diplomat Palestin-Amerika dan Pemerhati Tetap Palestin di PBB, berterima kasih kepada mereka yang mengundi menyokong permohonan tersebut dan mengulangi tekad rakyatnya. “Hakikat bahawa resolusi ini tidak diluluskan tidak akan mematahkan semangat kami, dan ia tidak akan mengalahkan tekad kami,” katanya. “Kami tidak akan berhenti dalam usaha kami. Negara Palestin tidak dapat dielakkan. Ia nyata. Mungkin mereka melihatnya sebagai jauh, tetapi kami melihatnya sebagai dekat, dan kami setia.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

AS mendapati dirinya ditekan oleh komuniti antarabangsa kerana menyokong Israel. Tetapi memandangkan kos kemanusiaan konflik di Gaza meningkat, Presiden Joe Biden juga secara beransur-ansur mengubah nada suaranya terhadap rakan sejawatnya dari Israel Benjamin Netanyahu, dengan menggelarkan pendekatan Netanyahu terhadap perang sebagai satu peningkatan yang ketara. AS menyeru di PBB untuk gencatan senjata kemanusiaan selama berbulan-bulan, tetapi satu gencatan senjata akhirnya diluluskan pada bulan Mac, selepas AS menarik diri daripada mengundi. Walau bagaimanapun, AS mengekalkan sokongan terhadap Israel,