Iran Missile Attack - Stock Pictures

(SeaPRwire) –   Sebuah peluru berpandu Israel telah menyerang tapak di Iran pada malam Khamis (pagi Jumaat waktu tempatan), berdasarkan pengesahan daripada beberapa pegawai Amerika Syarikat kepada beberapa media.

, , dan mengutip seorang pegawai kanan Amerika Syarikat yang tidak dinamakan, dua pegawai Amerika Syarikat yang tidak dinamakan, dan seorang pegawai Amerika Syarikat yang tidak dinamakan, masing-masing. Dengan mengutip dua pegawai Amerika Syarikat yang tidak dinamakan, melaporkan bahawa pegawai Israel telah memberi amaran kepada pegawai Amerika Syarikat lebih awal pada Khamis bahawa mereka merancang untuk menyerang Iran dalam tempoh 24-48 jam.

Butir-butir serangan, termasuk lokasi tepat dan tahap kerosakan, masih tidak jelas.

FARS, sebuah agensi berita yang dikendalikan oleh tentera Iran, bahawa serangan itu berlaku berhampiran Isfahan – bandar kira-kira 340 km selatan Tehran yang menganjurkan tapak tentera utama, termasuk pangkalan udara utama dan kemudahan nuklear. Ia bahawa kemudahan nuklear itu sepenuhnya selamat, mengikut “sumber-sumber bermaklumat.”

Agensi berita berkaitan kerajaan Iran melaporkan bahawa sistem pertahanan udara Iran telah diaktifkan di langit beberapa wilayah, berikutan letupan yang didengari di Isfahan dan sekitarnya. Sumber letupan adalah “tembakan pertahanan,” yang ditembak selepas pasukan pertahanan melihat “objek mencurigakan,” menurut IRNA.

Serangan ketara itu datang hanya beberapa hari selepas Iran melancarkan ratusan drone dan peluru berpandu ke atas Israel pada hujung minggu, kebanyakannya dihalang oleh sistem pertahanan Israel serta sistem pertahanan dan . Serangan hujung minggu itu telah memicu kebimbangan meluas terhadap peningkatan tahap , memandangkan ketegangan serantau telah meningkat berikutan peperangan Israel di Gaza. Ketika pemimpin dunia mendesak Israel untuk menahan diri daripada membalas serangan, Iran, yang menyatakan serangan drone itu adalah balasan ke atas serangan Israel ke atas konsulatnya di Damsyik pada 1 April, berkata bahawa mereka menganggap isu itu “selesai”.

Menteri Luar Iran Hossein Amir-Abdollahian lebih awal pada Khamis bahawa “sekiranya rejim Israel melancarkan petualangan sekali lagi dan mengambil tindakan terhadap kepentingan Iran, tindak balas berikutnya daripada kami akan segera dan pada tahap maksimum.”

Ini adalah berita sedang berkembang dan akan dikemas kini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.