Pro-Palestinian Protests Continue At Columbia University

(SeaPRwire) –   Diperintahkan oleh polis untuk meninggalkan tapak protes kampus UCLA selepas keganasan meletus, Catherine Hamilton dan tiga rakan sekerja daripada tiba-tiba mendapati diri mereka dikelilingi oleh perusuh yang memukul, menendang dan menyemburkan mereka dengan bahan kimia yang merengsa.

Di kampus Amerika , wartawan pelajar berada di tengah-tengah segalanya, kadang-kadang dengan rasa tidak selesa. Mereka terlibat dalam cerita dengan cara wartawan untuk organisasi media utama sering tidak boleh. Dan mereka menghadapi cabaran ganda-sebagai ahli media dan pelajar di institusi yang mereka liputi.

Di seluruh negara dari University of California, Los Angeles lewat Selasa, stesen radio pelajar menyiarkan langsung semasa polis diambil oleh perusuh di kampus Universiti Columbia, sementara wartawan pelajar lain dikurung di asrama dan diancam dengan penangkapan.

Penyerang Hamilton memakai topeng. Tetapi dia mengenali suara salah seorang mereka sebagai penentang protes yang simpati kepada Israel kerana liputan terdahulu apabila sesetengah daripada mereka merakamnya bekerja dan mengganggunya dengan nama. Dia keluar dari hospital Rabu selepas mengetahui bahawa kecederaan pada lengannya dan dada adalah lebam.

“Walaupun menakutkan dan, jujur, akan mengambil banyak pemprosesan mental, pengalaman itu mengesahkan bagi saya pentingnya wartawan pelajar kerana kami lebih mengenali kampus kami berbanding mana-mana wartawan luar akan,” kata Hamilton, 21. “Ia tidak menghalang saya dari mahu terus melanjutkan liputan ini.”

Liputan yang rapat-dan peribadi

Takut dan marah jelas dalam suara pelajar menerangkan tindakan pada Selasa. Laman web stesen sementara turun kerana terlalu ramai orang mendengar aliran audio, dan pengumumannya mengesyorkan orang untuk mendengar radio FM sahaja.

Walaupun dia memakai lencana mengenal pasti dia sebagai ahli akhbar, polis mengarahkan Chris Mandell dan wartawan lain untuk ke dalam asrama. Apabila dia cuba membuka pintu, Mandell berkata dia akan ditangkap jika dia buat lagi.

Mandell telah menutup peristiwa dan perancangan untuk berbulan-bulan. Walaupun dia menganggapnya sebagai pengalaman pembelajaran, dia berkata “ia telah memecahkan hati saya” untuk melihat kehadiran polis di kampus dan bagaimana cerita itu ditutup oleh wartawan luar.

Daily Spectator telah berada di atas cerita setiap langkah dan tidak ragu-ragu untuk menghadapi pihak berkuasa Universiti Columbia dalam cetakan. Dalam lewat bulan lalu, pelajar dengan tegas mengutuk Presiden Universiti dan berkata pentadbiran telah tidak berkomunikasi kecuali “e-mel malam yang menakutkan.”

“Ini warisan anda,” Spectator menulis-“seorang presiden lebih memberi tumpuan kepada jenama universiti anda daripada keselamatan pelajar anda dan tuntutan mereka untuk keadilan.”

Di kampus di seluruh negara, liputan 24 jam dari protes dan perbicaraan tatatertib pelajar bermakna penjagaan malam di khemah yang kabur ke kelas pagi, tugasan rumah dan projek akhir dimasukkan di antara temu bual.

Laman web berita pelajar yang dikendalikan pelajar di Yale dan Universiti Texas-Austin menutup tindakan dengan blog langsung inovatif. Edisi cetak Daily Trojan telah berhenti untuk semester di Universiti Southern California, tetapi Editor Ketua Anjali Patel cuba mengekalkan seorang wartawan dan jurugambar tersedia pada semua waktu untuk menyediakan laman webnya, memaparkan berita di X dan Instagram dan melakukan siaran langsung. Semua semasa musim peperiksaan akhir.

“Kami masih pelajar pada akhirnya,” kata Patel.

Di Columbia, yang sekolah kewartawanan dianggap salah satu yang terbaik di negara, Dekan Jelani Cobb menulis memo Rabu kepada populasi wartawan muda yang menjadi pelajarnya: “Anda kini sebahagian dari sejarah. Kegigihan anda semasa masa yang sukar dan mencabar tidak boleh dipertikaikan. Anda menceritakan kisah yang masyarakat global layak dengar. Anda membantu sekolah untuk memenuhi misinya.”

Mempelajari kemahiran profesion secara langsung

Gerakan protes menjadi medan latihan bagi pelajar berhadapan dengan keputusan editorial yang rumit untuk beberapa kali pertama dalam kerjaya mereka. Mereka menghadapi ketidakselesaan melaporkan rakan sebaya dan cabaran untuk tidak terbawa emosi.

“Ini adalah masa dalam sejarah kampus kami,” kata Arianna Smith, editor ketua di Universiti Negeri Ohio. “Mampu menyumbang kepada liputannya adalah satu keistimewaan yang kami ambil berat. Kami di bawah tekanan yang banyak untuk melakukannya dengan betul, untuk menjadi tepat, supaya itulah yang kami cuba lakukan.”

Lebih tiga puluh pelajar Universiti Negeri Ohio dan perusuh menghadapi tuduhan kesalahan ringan selepas tindakan keras universiti pada malam Khamis terhadap protes mengenai pelaburan di Israel.

Ahli staf Lantern sedang mengadakan mesyuarat mengenai menimbangkan pengalaman penunjuk perasaan pro-Palestin dan pelajar Yahudi atau penunjuk perasaan balas, Smith berkata. Mereka berdebat sama ada untuk menerbitkan nama pelajar yang menghadapi tindakan disiplin, membandingkan pilihan bahasa dengan organisasi berita lain dan merenung apa pandangan yang kurang dari cerita. Penyunting mengarahkan wartawan untuk mengekalkan pendapat mereka sendiri.

Di akhbar universiti North Carolina di Chapel Hill, wartawan pelajar juga membuat keputusan sukar tentang sumber tanpa nama. Penyunting Urusan Liv Reilly berkata jurugambar juga peka untuk tidak mengambil gambar yang menunjukkan muka orang yang takut ditangkap.

Josie Stewart, penyunting pengurusan kandungan di Lantern Negeri Ohio, berkata dia mengenali rakan sekelas di kedua-dua belah protes. Liputan akhbar dibincangkan dalam kelasnya, dan kawan-kawan sering bertanya padanya tentangnya.

“Ia memang sukar,” katanya. “Setiap wartawan perlu menimbang keprihatinan etika, tetapi ia lebih sukar apabila anda memandang seseorang di muka di kelas.”

Kadang-kadang Reilly merasa naluri untuk mengucapkan selamat pagi kepada rakan sekelas yang terlibat dalam protes, tetapi berhenti. Dia bimbang menyebut nama mereka terang-terang jika mereka takut dijenal pasti, dan peka kepada sempadan antara rakan sekelas dan wartawan. Dia pastikan mengenal pasti dirinya sebagai wartawan, tetapi “sikap orang kadang-kadang berubah apabila anda kata anda dari media.”

Annika Sunkara, editor media sosial untuk di Universiti Northeastern Boston, berkata ia telah menjadi emosional bercakap dengan rakan pelajar lain, sesetengah dalam air mata, tentang pengalaman mereka dengan penguatkuasaan undang-undang. Kira-kira 100 orang ditangkap di sana Sabtu pagi apabila polis memecahkan khemah pro-Palestin di kampus.

Tetapi sebagai organisasi berita besar menurun ke kampus di seluruh negara, wartawan pelajar berkata sambungan mereka ke kampus mereka adalah aset terbesar mereka. Mereka telah membina hubungan dengan kumpulan pelajar, fakulti dan pentadbir. Mereka mengikuti banyak rakan sebaya mereka, kini menjadi pemimpin protes, di media sosial.

“Kami adalah orang yang berada di atas tanah melihat apa yang berlaku dengan mata kami sendiri,” kata Stewart. “Kami mempunyai tahap akses, kepercayaan di kampus kami dan pemahaman yang berbeza.”

Beberapa universiti, termasuk UCLA, juga menyaksikan protes berseliweran dan penganjuran pelajar sejak Oktober. Daily Bruin telah berada di sana “pada setiap langkah,” kata Hamilton, jadi staf “memahami tuntutan pelajar, pandangan berbeza di kampus, pemangku kepentingan dengan cara organisasi berita lain tidak boleh.”

Memakai hoodie Daily Tar Heel, Reilly menonton wartawan berita besar berdiri di hadapan kamera untuk siaran langsung sebelum pulang malam itu. Dia duduk dengan botol air dan selimut, siap untuk shift 14 jam.

“Ini adalah sebahagian sejarah monumental generasi saya dan rakan sebaya,” katanya. “Dan ia telah sukar untuk menavigasi, membuat panggilan editorial yang betul, untuk kekal senetral mungkin sementara juga tidak menyebabkan kerosakan kepada mana-mana komuniti. Tetapi kami di sini dan kami belajar, dan kami bersedia untuk terus menutup liputan.”

-Bauder melaporkan dari New York, Fernando dari Chicago. Wartawan AP Jake Offenhartz dan Mallika Sen menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.