(SeaPRwire) –   Pelajar-pelajar universiti yang mengambil risiko tindakan disiplin sekolah kerana aktivisme pro-Palestin menjadi pusat perhatian oleh rakan dan penyokong mereka kerana ketaqwaan moral mereka di sebuah gereja bersebelahan Universiti Columbia pada Khamis.

Ahli akademik dan staf dari Columbia dan Kolej Barnard membantu menganjurkan ‘Ijazah Rakyat’ di Katedral Saint John the Divine. Beratus-ratus pelajar – kebanyakannya dari dua buah sekolah, hadir. Begitu juga beberapa orang dari Universiti New York, City University of New York dan Sekolah Rekaan Parsons.

Beberapa jam sebelum ‘Ijazah Rakyat’ bermula, fakulti Seni dan Sains di Universiti Columbia meluluskan resolusi tidak percaya terhadap presiden universiti, . Resolusi itu mengkritik beliau kerana “serangan luar biasa terhadap hak pelajar” selepas beliau menjemput polis ke kampus, dua kali, untuk menangkap pelajar protes. Lebih 60% daripada 709 profesor mengundi untuk menyatakan tidak percaya kepada Shafik; 29% mengundi terhadap dan 6% tidak mengundi.

Universiti Columbia membatalkan majlis ijazah rasmi yang lebih besar awal bulan ini, dengan alasan keselamatan, dan tidak terlibat dalam penganjuran ‘Ijazah Rakyat’. Mereka masih mengadakan sambutan kecil, dikumpulkan mengikut jenis sekolah. Hampir 17,000 graduan menyambut dalam upacara ini dalam minggu lepas, mengikut universiti. Kolej Barnard mengadakan upacara pada Rabu; beberapa pelajar, termasuk Presiden Persatuan Pelajar Mariame Sissoko, yang memberi ucapan, bercakap menyokong pembelaan untuk Gaza di acara itu.

Shayoni Mitra, pensyarah kanan di jabatan teater Kolej Barnard yang membantu menganjurkan upacara Khamis, menyatakan staf mahu acara memberikan ruang perlindungan kepada pelajar. Beliau menyatakan kini ada kira-kira 200 prosiding disiplin aktif untuk pelajar di Columbia dan Barnard berdasarkan angka sumber terbuka dilaporkan sendiri. Mitra menyatakan universiti tidak memberikan butiran lanjut kepada staf mengenai bilangan pelajar yang menghadapi penggantungan atau pengeluaran. Universiti Columbia tidak menjawab permintaan khusus meminta kejelasan mengenai bilangan pelajar dalam prosiding disiplin.

“Saya merasakan keyakinan mendalam bahawa upacara ini mencerminkan pusat moral…komuniti kami,” kata Manu Karuka, profesor pengajian Amerika di Kolej Barnard, yang juga membantu menganjurkan acara itu. “Kohort ini benar-benar istimewa.” Beliau menunjukkan bagaimana pelajar memberikan sokongan antara satu sama lain, selepas universiti menarik balik akses ke asrama dan kantin makan untuk beberapa pelajar berikutan .

Dunnia, pelajar pasca ijazah wanita berumur 23 tahun dari Palestin, tergolong dalam kumpulan kecil rakyat Amerika Palestin yang hadir pada ‘Ijazah Rakyat’. “Upacara ini…memberi saya harapan,” katanya. (Dunnia meminta untuk menyembunyikan nama keluarganya kerana takut doxxing.) Pada Khamis, beliau memakai baju atas dan bawah berwarna krim, bersama selendang – semuanya dengan hiasan Palestin khas dikenali sebagai . Beliau menjelaskan tatreez sebagai bentuk perlawanan dan menunjukkan bahagian tertentu yang merujuk kepada kampung-kampung Palestin dan lain-lain kepada zaitun.

Dunnia menyatakan sering hadir di kem pelajar Columbia dan terus protes di luar kampus. “Saya bersedia berkorban, sama ada ia pendidikan saya, pekerjaan saya atau apa sahaja untuk kemerdekaan Palestin,” katanya. Apabila ditanya tentang tindak balas kepada kehadiran polis yang meningkat di kampus, Dunnia mengingati masanya di Palestin. “Ia mengingatkan saya di rumah. Mempunyai pasukan polis sentiasa hadir – ia taktik untuk menakutkan kami, untuk berasa takut. Saya tidak lagi merasa gentar,” katanya. Dunnia juga hadir ke upacara sekolah kecil awal minggu ini. Apabila beliau bersalaman dengan dekan, beliau berkata, “Pelabur sekarang, Bebaskan Palestin,” katanya. Yang lain memilih boikot acara sepenuhnya. Seorang pelajar sarjana muda yang bapa beliau dikerahkan ke Vietnam sebagai jururawat tentera berkata beliau tidak dapat menghadiri. “Saya rasa ia tidak betul,” katanya. (Beliau meminta kerahsiaan kerana takut doxxing.)

Ryna Workman tidak dibenarkan berjalan di majlis ijazah rasmi NYU selepas menyertai dua kem, serta menduduki perpustakaan universiti, kata mereka. Workman juga kehilangan tawaran kerja dari firma guaman selepas mereka menyatakan dalam kenyataan selepas serangan Hamas pada 7 Oktober bahawa Israel memikul “tanggungjawab penuh untuk kerugian nyawa yang besar ini. Rejim keganasan yang disahkan negara ini mencipta keadaan yang menjadikan perlawanan perlu.” (Winston & Strawn sebelum ini menyatakan komen mereka “sangat bertentangan” dengan nilai firma.

Workman tidak pasti sama ada mereka masih akan dapat mendapatkan ijazah dan bimbang $300,000 dan tiga tahun usaha mungkin “terbuang”. Mereka bersyukur dengan acara Khamis, menyatakan, “Kami di sini kerana anda sebenarnya tidak boleh mengambil kegembiraan kami – anda tidak boleh mengambil sambutan daripada kami. Sekiranya kami tidak boleh melakukannya di pentas anda, kami akan lakukan di pentas yang berbeza…Kami tiba atas terma kami sendiri; kami akan lulus atas terma kami sendiri.”

Sekutu NYU telah menyatakan bahawa ijazah rasmi universiti berjaya diadakan pada Rabu dan hanya “beberapa puluhan pelajar” daripada 14,000 graduan hadir berjalan keluar. “Bilangan graduan senior yang tidak dapat menyertai Ijazah kerana tindakan disiplin berikutan insiden baru-baru ini sangat kecil – kurang daripada sekadar beberapa orang,” kata mereka. “Walaupun dalam bilangan pelajar yang sangat kecil itu, tidak dapat menyertai upacara ijazah tidak bermakna mereka tidak akan menerima ijazah.”

Bapa Uskup Agung Patrick Malloy dari Katedral Saint John the Divine menyatakan bahawa acara Khamis bukanlah perhimpunan politik tetapi ruang di mana mana-mana pelajar atau staf dibenarkan hadir. Beliau menambah gereja gembira menyediakan ruang untuk beberapa ahli akademik membuat permintaan untuk menetapkan upacara ijazah alternatif, terutamanya sejak tidak ada lagi yang lebih besar dan rasmi. Beliau menyatakan Uskup Agung Michael Curry telah menyertai pemimpin agama lain memanggil pembebasan tebusan Israel oleh Hamas dan menyeru gencatan senjata.

Sebelum upacara Khamis, di luar gereja, seorang pelajar menjual cetakan seni ‘Hind’s Hall’ yang diilustrasikannya untuk RM10; papan tanda menyatakan separuh hasil akan pergi ke Gaza. (Sebuah kumpulan pelajar protes awal bulan ini, sebelum menamakan semula ia Hind’s Hall – sebagai penghormatan kepada Hind, berumur 6 tahun, yang terbunuh semasa serangan tentera Israel ke atas Gaza.)

Upacara Khamis sering meriah dan gembira, dengan pembentang memuji komitmen pelajar terhadap keadilan dan menyulut gerakan global kem pro-Palestin. “Solidariti sebegini membuat Palestin kekal selama-lamanya,” kata Rahmah Badran, pelajar Amerika Palestin yang dipilih sebagai wakil pelajar rasmi acara itu dalam ucapan. Ia berbeza dengan cara Shafik menggambarkan protes. Selepas kem pendudukan pelajar di Hamilton Hall, beliau menulis dalam , “Penggalakan drastik berbulan-bulan aktiviti protes mendorong Universiti ke tepi, mencipta persekitaran gangguan untuk semua dan meningkatkan risiko keselamatan ke tahap tidak dapat diterima.” Tetapi banyak pelajar protes menyatakan . Polis New York tidak segera menjawab permintaan komen mengenai dakwaan tingkah laku keganasan.

Pembentang pada Khamis juga berulang kali merujuk kepada pengeboman Israel ke atas universiti dan . (Palestin menggelar penciptaan Israel dan pengusiran berikutnya kira-kira 750,000 orang dari rumah mereka sebagai Nakba, atau malapetaka.) Ramai mendakwa bahawa Nakba masih berterusan, dengan pengusiran berterusan rakyat Palestin, seperti mereka .

Pada masa, acara menjadi lebih suram. Pemuzik Vijay Ayer mendedikasikan satu karya piano kepada penyair Palestin Refaat Alareer, yang terbunuh dalam serangan udara Israel. Ketika beliau bermain, slaid pelajar Sekolah Jurnalisme Columbia menampilkan imej kem dan protes. Penyair Palestin Amerika Fady Joudah mula menangis ketika membaca sajak yang ditulisnya tentang orang Palestin yang terbunuh oleh Israel.

Upacara itu juga menampilkan doa diketuai oleh paderi, rabbi dan ahli masyarakat Muslim. “Anda telah mencari keadilan untuk rakyat Palestin: mengekalkan perhatian dunia terhadap peperangan menakutkan ini…anda memprotes dengan aman, mencari menghentikan keganasan dengan meminta universiti anda untuk menarik pelaburan dari senjata pemusnahan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.