(SeaPRwire) –   McDonald’s merancang untuk memperkenalkan tawaran makanan $5 di AS bulan depan untuk menangani penjualan yang melambat dan kemarahan pelanggan terhadap harga yang tinggi.

Tawaran itu akan membolehkan pelanggan mendapatkan empat biji McNugget, kentang goreng kecil, minuman kecil dan sama ada burger McDouble atau sandwich McChicken untuk $5 di kebanyakan kawasan, mengikut seorang yang rapat dengan tawaran tetapi tidak dibenarkan membincangkan butirannya.

Tawaran selama sebulan itu dijadual bermula pada 25 Jun dan akan diiklankan secara nasional. Beberapa kedai dengan kos yang lebih tinggi, seperti di California atau Hawaii, mungkin akan mengenakan harga lebih tinggi, kata orang itu.

tidak mengesahkan tawaran akan datang apabila ditanya mengenainya pada Khamis oleh Associated Press. Tetapi syarikat burger Chicago itu berkata bulan lalu bahawa ia merancang untuk meningkatkan tawaran untuk melawan penurunan bilangan pelanggan di beberapa pasaran.

“Kami tahu betapa pentingnya nilai yang bermakna kepada pelanggan kami apabila McDonald’s menawarkannya melalui pengiklanan nasional,” kata McDonald’s dalam kenyataan Rabu.

Tawaran makanan itu akan memberikan diskaun yang besar daripada harga senarai untuk item-item yang akan dimasukkan dalam tawaran sementara itu. Satu lokasi McDonald’s di Michigan mengenakan $9.66 untuk empat item yang dijual secara individu pada Khamis.

Harga makanan segera meningkat dengan drastik dalam beberapa tahun kebelakangan ini disebabkan pelbagai faktor, termasuk kos pekerja, makanan dan produk kertas yang lebih tinggi. Antara suku pertama 2022 dan suku pertama 2024, jumlah yang dibelanjakan setiap orang setiap lawatan ke restoran makanan segera AS meningkat 25%, daripada $12 kepada $15, mengikut Technomic, firma data restoran.

McDonald’s berkata ia melihat bilangan lawatan dan perbelanjaan pelanggan AS yang pendapatan kurang daripada $45,000 setahun semakin berkurangan.

Apabila inflasi runcit makanan melambat, lebih ramai memilih makan di rumah, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif McDonald’s Chris Kempczinski berkata. Pada suku pertama, syarikat berkata lalu lintas makanan segera adalah rata atau menurun di banyak pasaran utama, termasuk AS, Kanada dan United Kingdom.

“Pengguna sememangnya sangat memilih bagaimana mereka menggunakan wang mereka,” kata Kempczinski semasa panggilan bersama pelabur. “Ia mungkin lebih ketara dengan pengguna berpendapatan rendah, tetapi penting untuk mengakui semua kohort pendapatan mencari nilai.”

Semasa panggilan yang sama, Kempczinski berkata McDonald’s perlu tawaran seluruh negara yang menekankan nilainya jika mahu mengikuti pesaing.

Lain-lain rantaian juga melaporkan penjualan melambat. Burger King berkata ia melihat penurunan lebih tajam dan cepat dalam keyakinan pengguna AS daripada yang dijangkakan pada suku Januari-Mac. Starbucks berkata ia merancang membuka aplikasi Hadiahnya kepada bukan ahli pada Julai supaya mereka boleh menikmati tawaran yang ditawarkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.