(SeaPRwire) –   Dan Schneider, pencipta dan penerbit beberapa rancangan popular Nickelodeon dari lewat 90-an dan awal 2000-an, telah mengemukakan saman fitnah terhadap penerbit siri dokumentari “Quiet on Set: The Dark Side of Kids TV“.

Siri dokumentari ini, yang ditayangkan pada 17 dan 18 Mac dan kini disiarkan di Max, menampilkan temubual dengan beberapa bekas pelakon kanak-kanak Nickelodeon yang mendakwa bahawa Schneider mewujudkan alam kerja yang toksik dan tidak selamat untuk dewasa dan kanak-kanak. Schneider adalah pengasas rancangan seperti All That, The Amanda Show, Drake & Josh, dan Zoey 101—pelakon dari setiap rancangan ini muncul dalam dokumentari ini dan bercerita tentang disuruh berada dalam situasi yang tidak sesuai untuk kanak-kanak serta mengingati lelucon dan sketsa yang tidak wajar yang mereka ambil bahagian.

Peguam Schneider mendakwa siri ini sebagai “serangan terancang”, menurut saman itu. Dalam pengenalan kepada saman itu, mereka menulis bahawa penerbit “secara palsu menyatakan atau membayangkan bahawa Schneider menyeksa secara seksual kanak-kanak yang bekerja dalam rancangannya”, dengan menambah “Pernyataan-pernyataan ini adalah pembuatan.” Wakil Investigation Discovery dan penerbit Quiet on Set tidak memberi komen serta-merta kepada permintaan untuk komen.

Dalam siri ini, bintang Drake & Josh Drake Bell mendedahkan bahawa sebagai kanak-kanak, dia telah disalahgunakan secara seksual oleh Brian Peck, seorang jurulatih dialog untuk Nickelodeon. Satu episod didedikasikan untuk memberi Bell ruang untuk berkongsi kisahnya. dari siri itu termasuk dua penulis wanita yang mendakwa mereka dipaksa berkongsi gaji dan fakta bahawa 41 orang menulis surat sokongan semasa perbicaraan Peck. Quiet on Set mencatatkan bahawa di set rancangan Schneider, termasuk Jason Handy, seorang pembantu penerbitan yang ditangkap pada 2003 kerana melakukan tindakan tidak senonoh dengan kanak-kanak, dan Ezel Channel, seorang bekas animator kontrak bebas, yang disabitkan dengan menyalahgunakan seorang budak di tempat letak kereta Nickelodeon.

“Walaupun tidak dapat dipertikaikan bahawa dua penyalahgunaan seksual kanak-kanak sebenar bekerja dalam rancangan Nickelodeon, ia sama tidak dapat dipertikaikan bahawa Schneider tidak mengetahui penyalahgunaan itu, tidak terlibat dalam penyalahgunaan itu, mengutuk penyalahgunaan itu sebaik sahaja ditemui dan, pentingnya, bukan penyalahgunaan seksual kanak-kanak beliau sendiri,” tulis peguam Schneider. “Tetapi demi kepentingan klik, kadar tontonan, dan pandangan — atau dengan kata lain, wang — Penerbit telah memusnahkan reputasi dan warisan Schneider melalui pernyataan dan implikasi palsu bahawa Schneider adalah tepat itu.”

Dalam saman itu, peguam mendakwa bahawa suara latar, grafik, dan treler siri dokumentari, memainkan peranan dalam membuat ia kelihatan seolah-olah Schneider adalah penyalahgunaan seksual kanak-kanak. Aset-aset ini “secara sengaja dan sengaja difitnah dalam erti kata bahawa ia secara palsu dan berulang kali menyatakan atau membayangkan bahawa Schneider adalah penyalahgunaan seksual kanak-kanak dan melakukan jenayah berkaitan — dan telah ditafsirkan sedemikian oleh berjuta-juta penonton purata, biasa atau munasabah,” baca saman itu.

Schneider memberitahu TIME dalam kenyataan yang dihantar melalui emel bahawa siri dokumentari itu menekankan beberapa “kesilapan” dan “pertimbangan buruk” beliau semasa berkhidmat di Nickelodeon. “Tiada keraguan bahawa saya kadang-kadang merupakan ketua yang buruk. Saya benar-benar menyesali dan menyesal kerana tingkah laku itu, dan saya akan terus mengambil tanggungjawab atasnya,” beliau menulis. “Walau bagaimanapun, selepas menonton Quiet on Set dan Trailer, dan tindak balas kepadanya, saya sedih terpaksa mengambil tindakan undang-undang terhadap orang di sebaliknya.”

Dokumentari itu “melepasi melaporkan kebenaran dan secara tidak langsung menunjukkan bahawa saya terlibat dalam atau memudahkan jenayah mengerikan yang telah didakwa dan disabitkan terhadap pesalah sebenar,” beliau menulis.

Kenyataan itu berakhir dengan nota bahawa walaupun beliau tidak menentang mengakui kesilapannya, beliau rasa ia “salah untuk memimpin berjuta-juta orang kepada kesimpulan palsu bahawa saya secara apa jua terlibat dalam tindakan keji seperti yang dilakukan oleh pesalah kanak-kanak.” Beliau berkata beliau berhutang “kepada [diri sendiri], [keluarga saya], dan banyak orang hebat yang terlibat dalam penerbitan rancangan ini untuk memperbetulkan rekod.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.