Polis mengeluarkan penunjuk perasaan yang menghalang pintu masuk ke Bangunan Hamilton, diduduki oleh penunjuk perasaan pro-Palestin yang menghalang, di kampus Universiti Columbia di Bandar Raya New York, pada 30 April 2024.

(SeaPRwire) –   Pegawai polis tiba di kampus Universiti Columbia dan Kampus City College Universiti Bandar Raya New York (CUNY) pada malam Rabu, ditugaskan oleh pentadbir sekolah untuk memulihkan keselamatan kampus. Tetapi tindakan mereka yang membuat ramai pelajar dan penunjuk perasaan – yang melihat kehadiran besar dan tindakan mereka sebagai berlebihan dan ganas – berasa tidak selamat.

Di luar Bangunan Hamilton Universiti Columbia pada malam Selasa, polis merobek penunjuk perasaan pelajar pro-Palestin yang mengikat lengan mereka bersama-sama. Kebanyakan mereka adalah wanita, menurut jurugambar TIME Andres Kudacki, yang mengatakan polis melemparkan kerusi dan tong sampah, dan sekurang-kurangnya seorang penunjuk perasaan terguling ke bawah tangga. Sebagai wartawan yang hadir, penjelasan saksi mata saya, bersama-sama dengan penunjuk perasaan yang saya bercakap, terperinci di bawah.

Polis memasuki Bangunan Hamilton, di mana penunjuk perasaan pro-Palestin membarikad diri.

Polis menangkap penunjuk perasaan di luar Bangunan Hamilton.

Polis membawa penunjuk perasaan yang ditangkap di Universiti Columbia.

Darializa Avila Chevalier, alumni kelas 2016 Universiti Columbia dan bekas ahli Pelajar untuk Keadilan di Palestin, berjaya kekal di kampus semasa penguncian. Beliau berada di kalangan wanita yang menghalang pintu masuk ke Bangunan Hamilton. Mereka menyanyi, “Kami tidak akan dipindahkan,” di tengah-tengah bunyi logam apabila polis melemparkan perabot, katanya kepada TIME.

Polis menolak beliau dan orang lain ke lantai, kata Avila Chevalier. “Saya merasa sangat tidak berdaya pada masa itu… ia agak mengerikan,” katanya. “Tiada apa-apa yang tenang atau teratur tentang situasi itu.” Avila Chevalier mengatakan dia mempunyai lebam di kakinya dan lengannya. Sebaik sahaja pelajar yang ditangkap tiba di bas, mereka menyanyi sepanjang perjalanan ke balai polis untuk menenangkan diri, katanya.

Apabila dihubungi oleh TIME, NYPD tidak mengulas soalan khusus tentang mengehadkan akses media atau keganasan terhadap pelajar, tetapi menghantar pautan ke sidang akhbar yang diadakan oleh bandar pada hari Rabu. Pada acara itu, Datuk Bandar New York Eric Adams mengatakan “tiada kecederaan atau pergaduhan ganas” dan menggambarkan operasi polis sebagai “teratur” dan “tenang.” Dia kemudian menyalahkan “pelaku luar mengambil alih protes aman dan mempengaruhi pelajar untuk meningkatkan ketegangan” tanpa memberikan butiran berapa ramai yang ditangkap bukan pelajar.

Columbia mengarahkan TIME ke surat universiti kepada ahli masyarakat Columbia, yang dihantar pada hari Rabu. Beliau mengakui menjemput NYPD ke kampus dan mengucapkan terima kasih “atas profesionalisme luar biasa mereka.”

“Pelajar dan aktivis luar yang memecahkan pintu Bangunan Hamilton, memperlakukan pegawai keselamatan awam dan kakitangan penyelenggaraan dengan buruk, serta merosakkan harta adalah tindakan pemusnahan, bukan ucapan politik,” tulisnya. Shafik tidak memperluaskan secara khusus bagaimana pegawai keselamatan awam dan kakitangan telah dilakukan.

Demonstrasi Mahasiswa Palestina di Kampus Columbia

Demonstrasi Mahasiswa Palestina di Kampus Columbia

NYPD menangkap “kira-kira 300 orang” di kampus Universiti Columbia dan City College, menurut Datuk Bandar Eric Adams. Tuduhan termasuk pencerobohan, kerosakan jenayah, dan pencerobohan. Penunjuk perasaan pelajar di Universiti Columbia telah menduduki Bangunan Hamilton selepas tengah malam pada Selasa, berikutan kegagalan rundingan dengan pentadbiran mengenai pengunduran pelaburan dan pengampunan untuk pelajar yang dikenakan tindakan disiplin. Mereka menamakan semula bangunan itu “Bangunan Hind’s” sebagai penghormatan kepada Hind al-Hathoul, berusia 6 tahun, yang terbunuh semasa operasi tentera Israel di Gaza. pada hari Rabu menunjukkan kem telah dibersihkan. Kem di Kolej Bandaraya juga .

Sebelum mendekati pelajar, polis mengarahkan media untuk meninggalkan kawasan Bangunan Hamilton, jurugambar Kudacki ingat. Dia berjaya kekal tepat di luar bangunan, walaupun katanya polis menolaknya dan mengancam untuk menangkapnya. “Pergi dari sini,” kata mereka sambil membawa pelajar pergi, memegang tangan dan kaki mereka.

Polis menghalang media daripada memasuki Bangunan Hamilton, di mana mereka mengejar pelajar yang menduduki bangunan akademik. Kerana putus asa untuk apa-apa maklumat, awam menyambung WKCR – stesen radio Universiti Columbia – di mana jurubual pelajar boleh didengar bercakap tentang polis menurun ke kampus. Jurubual pelajar itu bertanya kepada polis di mana mereka harus pergi dan bimbang tiada seorang pun yang tinggal untuk mendokumenkan serbuan itu. “… dan dia kata, ‘Jika anda keluar sekali lagi, anda akan ditangkap,'” kata seorang penyampai berita di udara. “Selepas apa yang saya lihat hari ini, saya tidak tahu bagaimana saya boleh berasa selamat di kampus ini dengan kehadiran polis ini,” kata seorang lagi.

Samaa Khullar, seorang wartawan yang melaporkan tentang protes kampus Columbia dan pelajar di sekolah undang-undang universiti itu, berkata bahawa “Mereka menghalang media daripada memasuki Bangunan Hamilton.” Beliau berkata jurubual pelajar disekat daripada Bangunan Hamilton. “Ia sukar dianggap sebagai apa-apa selain pentadbiran cuba mencegah rakaman/foto-foto penangkapan kejam,” beliau tweet (dahulu Twitter).

Polis mengunci kampus dan sebahagian kawasan sekitarnya, meninggalkan banyak penunjuk perasaan terkandas beberapa blok jauhnya. Setiap kali sebuah bas penuh pelajar yang ditangkap menghampiri, penunjuk perasaan bersorak gembira. Polis sentiasa menolak mereka ke belakang. Seorang penunjuk perasaan berkata kepada seorang polis: “Anda berada di pihak sejarah yang salah, anda akan nampak dalam 20 tahun.”

Demonstrasi Mahasiswa Palestina di Kampus Columbia

Demonstrasi Mahasiswa Palestina di Kampus Columbia

Demonstrasi Mahasiswa Palestina di Kampus Columbia

Tiga orang pelajar wanita Columbia sokongan, yang menyokong protes pro-Palestin dan tuntutan pengunduran pelaburan, berdiri di sekatan polis, bertanya-tanya siapa pegawai itu melindungi. “Untuk mepolisikan pelajar kami dengan cara ini adalah menjijikkan” dan mempamerkan “pengabaian terang-terangan terhadap kebajikan kami,” kata salah seorang mereka kepada TIME. Mereka meminta kerahsiaan kerana takut disiplin oleh pentadbir sekolah. Pelajar itu mengatakan tuduhan antisemitisme telah digunakan sebagai senjata untuk menindas protes pro-Palestin. “Ia menjadi lebih mudah kerana jika anda boleh menggunakan senjata itu, maka anda mempunyai asas untuk memperlakukan pelajar ini dengan cara yang mereka lakukan… ia kelihatan [Presiden Universiti Columbia Minouche Shafik] melindungi seseorang ketika dia memanggil polis ke atas pelajarnya,” kata salah seorang pelajar itu. Mereka menekankan bahawa kedudukan Shafik dicipta untuk melayani mereka dan bukan politik. Sudah tidak terlambat untuk mengundur pelaburan atau memanjangkan pengampunan kepada pelajar yang dikenakan tindakan disiplin, kata mereka.

Polis juga tiba di dan di sekitar kampus CUNY Kolej Bandaraya, di mana mereka menahan penunjuk perasaan aman, yang berdoa-doa dengan menjerit-jerit slogan, dengan bergegas ke arah mereka dengan tongkat. “Tiada keganasan di sini, mengapa anda memakai perisai rusuhan?” penunjuk perasaan bersorak.

CUNY membuat kenyataan Rabu bahawa “Tindakan malam Selasa diambil dalam

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.