(SeaPRwire) –   Panggilan pertama yang Dr. Barb Petersen terima pada awal Mac adalah daripada pemilik peternakan susu yang bimbang tentang burung gagak, merpati dan burung lain yang mati di ladang Texas mereka. Kemudian datang berita bahawa kucing ladang — — telah mati secara tiba-tiba.

Dalam masa beberapa hari, veterinar Amarillo itu mendengar tentang lembu sakit dengan gejala yang luar biasa: demam tinggi, enggan makan dan banyak kurang susu. Ujian untuk penyakit biasa datang kembali negatif.

Petersen, yang memantau lebih daripada 40,000 ekor lembu di 12 buah ladang di Lembah Panhandle Texas, mengumpul sampel daripada kucing dan lembu dan menghantarnya kepada Dr. Drew Magstadt, kawan sekolah dari kolej yang kini bekerja di makmal diagnosis veterinar di Universiti Iowa.

Sampel itu menunjukkan positif untuk virus flu burung yang belum pernah dilihat sebelum ini pada lembu. Ini adalah bukti pertama bahawa flu burung, dikenali sebagai Jenis A H5N1, boleh menjangkiti lembu. Setakat Rabu, 36 kawanan AS , mengikut Jabatan Pertanian AS.

“Ia hanyalah kejutan,” kenang Petersen. “Ia hanyalah sedikit ketidakpercayaan.”

Pada masa yang sama, hampir pada setiap ladang dengan haiwan sakit, Petersen berkata dia melihat orang sakit juga.

“Kami sedang aktif menyemak keadaan manusia,” kata Petersen. “Saya mempunyai orang yang tidak pernah tidak hadir kerja, tidak hadir kerja.”

Setakat ini, dua orang di AS telah disahkan dijangkiti H5N1, baru-baru ini berkaitan dengan wabak lembu, mengikut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS. Kira-kira dua puluh empat orang telah diuji dan kira-kira 100 orang telah dipantau sejak virus itu muncul pada lembu, Dr. Demetre Daskalakis, pegawai penyakit pernafasan CDC, memberitahu wartawan Rabu.

Daskalakis berkata CDC tidak mengesan trend demam biasa di kawasan dengan lembu dijangkiti, tetapi beberapa pakar meragui laporan anekdot tentang pekerja sakit bermakna lebih daripada satu orang yang ditangkap virus itu daripada haiwan.

Petersen berkata beberapa pekerja mempunyai gejala konsisten dengan demam: demam dan sakit badan, hidung tersumbat atau sengau. Beberapa mempunyai konjunktivitis, keradangan mata yang dikesan pada pekerja ladang susu Texas yang disahkan dijangkiti flu burung.

Dr. Gregory Gray, ahli epidemiologi penyakit berjangkit di Universiti Perubatan UTMB di Galveston, telah mengambil sampel daripada ternakan dan manusia di dua ladang susu Texas. Di ladang dengan penginfeksian lembu yang disahkan, juga telah laporan tentang penyakit ringan di kalangan pekerja, katanya.

Penyelidikannya sukar. Ramai pekerja enggan diuji. Ini mungkin kerana mereka mempunyai akses terhad kepada kesihatan atau takut mendedahkan maklumat kesihatan peribadi.

Tanpa pengesahan, tiada yang tahu sama ada pekerja sakit itu dijangkiti virus flu burung atau sesuatu yang tidak berkaitan, kata Gray.

“Mereka nampaknya berkaitan dalam masa dan ruang, jadi seseorang akan mengatakan ia biologikal munasabah,” kata Gray.

Beberapa pekerja yang jatuh sakit mencari rawatan dan ditawarkan oseltamivir, ubat antivirus yang dijual di bawah nama jenama Tamiflu, kata Petersen.

Beberapa pekerja ladang yang terdedah kepada haiwan atau orang yang dijangkiti ditawarkan ubat itu, kata jurucakap CDC Jason McDonald. Pegawai kesihatan negeri bertanggungjawab menilai dan memberikan rawatan, mengikut garis panduan persekutuan.

Pegawai kesihatan di Texas memberikan Tamiflu kepada orang yang diketahui dijangkiti H5N1 dan ahli keluarga, ditambah dua orang di ladang susu kedua yang ujian negatif tetapi terdedah kepada haiwan dijangkiti, kata Chris Van Deusen, jurucakap Jabatan Kesihatan Negeri Texas. Dia berkata dia tidak pasti sama ada yang lain telah ditawarkan antivirus.

Penternak enggan membenarkan pegawai kesihatan memasuki tanah mereka, kata Dr. Kay Russo, doktor veterinar Colorado yang berunding tentang wabak itu dengan Petersen.

“Penyakit khusus ini dipandang sebagai tanda merah,” kata Russo. “Ia mempunyai stigma yang berkaitan dengan ia sekarang.”

Russo menyeru ujian lebih meluas terhadap lembu, manusia dan susu.

“Kami tidak tahu apa yang tidak kami ukur,” katanya. “Sayangnya, kuda telah meninggalkan kandang dan berlari jauh lebih pantas daripada kami dapat menggerakkan.”

Gray bimbang bahawa yang memerlukan pengujian semua lembu penghasil susu berpindah antara negeri boleh menghalang kerjasama lebih jauh lagi. Semua makmal yang menjalankan ujian perlu melaporkan keputusan positif kepada Jabatan Pertanian. Tetapi banyak penternak mungkin hanya memutuskan untuk tidak menguji, berharap untuk mengatasi wabak, katanya.

Keraguan pekerja dan penternak untuk membenarkan pengujian “sangat menghalang” pemahaman tentang bagaimana virus itu merebak, berapa besar wabak sekarang dan berapa cepat ia mungkin berkembang, kata Gray.

“Ia adalah kesan negatif, sangat negatif,” katanya.

Petersen berkata dia memahami ketakutan pekerja dan penternak. Dia memuji penternak yang bersedia membenarkannya mengumpul sampel pertama yang mengesahkan wabak dan merenungkan apa kesimpulan yang boleh diambil.

“Anda segera memikirkan lembu, orang yang menjaga mereka dan keluarga yang mempunyai ladang ini,” katanya. “Anda memikirkan gambaran besar, jangka panjang. Fikiran anda mulai bergerak ke arah keseluruhan laluan kebimbangan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.