(SeaPRwire) –   Majlis tahunan diadakan untuk menghargai pakaian yang dipamerkan di dalam Muzium Seni Metropolitan, tetapi pada 6 Mei, semua mata akan tertumpu kepada tetamu yang memakai pakaian yang merupakan karya seni itu sendiri.

Dihoskan setiap Isnin pertama bulan Mei, Met Gala bertujuan mengumpul dana untuk Institut Kostum muzium. Sepanjang tahun, parti ini telah berkembang dari jamuan makan malam untuk golongan sosial Manhattan ke acara karpet merah dan parti pakaian yang perlu disaksikan, dengan tetamu bintang dari seluruh dunia.

“Ia menjadi salah satu kesempatan jarang apabila bintang filem, model, pereka, bangsawan masyarakat, legenda rock, atlet, politikus, dan penyanyi rap, tidak lupa ikon budaya atau dua, datang bersama untuk merayakan fesyen—dan mendapat peluang menghabiskan malam di muzium,” menurut editor majalah Vogue dan pengerusi Met Gala yang lama, Anna Wintour dalam buku .

Berikut ialah bagaimana Met Gala menjadi acara fesyen tahunan terbesar.

Bila Met Gala pertama diadakan?

Acara ini bermula pada Disember 1948 sebagai jamuan tengah malam yang menelan belanja $50 untuk hadir.

Met Gala pertama merupakan idea Eleanor Lambert, jurugambar fesyen yang memainkan peranan penting dalam melancarkan . Beliau melihat acara ini sebagai cara mengumpul dana untuk perbelanjaan Institut Kostum dan merayakan pembukaan pameran tahunannya.

Mengistilahkan dirinya sebagai “Parti Tahunan”, ia diadakan di Waldorf Astoria, dan tetamu memakai pakaian formal terbaik mereka.

Bagaimana Met Gala menjadi acara bertemakan fesyen

Met galas mula mempunyai tema pada tahun 1970-an, apabila pengarang terkenal Vogue Diana Vreeland menjadi penasihat khas kepada Institut Kostum (1972-1989).

Met Gala bertemakan pertama ialah pameran Cristóbal Balenciaga 1973 setahun selepas kematiannya. Tema yang menarik perhatian pada zaman Vreeland termasuklah pameran bertemakan Rusia—di mana pengarang fesyen terkenal itu berpakaian gaya Slavik— dan tema Hollywood lama—di mana penyanyi Cher berpakaian sepenuhnya berhiasan. Vreeland diketahui melibatkan lebih banyak selebriti dalam acara ini, seperti First Lady Jackie Kennedy, yang berkhidmat sebagai pengerusi bersama dari 1977 hingga 1978.

Selepas Anna Wintour mengambil alih acara ini pada 1995, parti itu bertambah besar dan mula menampilkan nama-nama terkemuka dalam filem, sukan, perniagaan, dan muzik. Seperti yang dinyatakan oleh penulis biografi Wintour Amy Odell untuk TIME pada 2022, parti itu bukan sahaja merayakan Institut Kostum, tetapi juga merayakan dominasi Wintour dalam industri itu.

Melalui pengaruh Wintour, Met Gala menjadi salah satu acara tahunan fesyen yang paling eksklusif. Setiap tahun, bintang yang menerima jemputan hadir berpakaian mengikut tema, atau sekurang-kurangnya tafsiran mereka terhadapnya. Kadang-kadang tema kelihatan mencadangkan beberapa makna; pada Met Gala 1996, pereka gaya melihat gaun lingerie berwarna biru lembut Diana sebagai isyarat kerana beliau memakainya pada tahun yang sama beliau bercerai dengan Putera Charles ketika itu. Penonton agama Met Gala akan ingat masa Rihanna hadir di karpet merah berpakaian sebagai dewi pada 2018, dan pakaian Met Gala yang paling luar biasa mungkin mencapai puncaknya tahun lalu apabila bintang pop Doja Cat hadir berpakaian .

Kira-kira 250 pakaian dan aksesori selama empat abad dari koleksi kekal Institut Kostum akan dipamerkan dengan cara baru menggunakan kecerdasan buatan, imej komputer, sinar-X, animasi video, projeksi cahaya, dan bunyi.

Ikonografi berkaitan alam semula jadi “akan berfungsi sebagai metafora kelemahan dan ketakkekalian fesyen dan kenderaan untuk mengkaji tema kitaran semula jadi dan pemulihan,” menurut .

Pereka fesyen termasuk Christian Dior, Yves Saint Laurent, dan Stella McCartney.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.