(SeaPRwire) –   Apple Inc. berkata bahawa ia mengeluarkan Meta Platforms Inc.’s WhatsApp dan Threads daripada kedai aplikasi China selepas perintah daripada pengawal selia internet negara itu, yang mengatakan perkhidmatan itu membawa risiko kepada keselamatan negara.

Perintah itu datang selepas program pembersihan yang dilancarkan oleh pengawal selia China pada tahun 2023 yang dijangka akan mengeluarkan banyak aplikasi yang tidak digunakan atau tidak didaftarkan daripada stor iOS dan Android domestik. Tindakan terhadap perkhidmatan teknologi Amerika Syarikat itu datang ketika kerajaan AS mengambil langkah untuk melarang TikTok, aplikasi video hit dari ByteDance Ltd. Beijing. Ahli politik AS juga menyebut kebimbangan keselamatan negara dalam dorongan mereka untuk memaksa syarikat itu menjual TikTok kepada pemilik bukan Cina atau menghadapi larangan di pasaran AS.

“Kami terpaksa mematuhi undang-undang di negara-negara di mana kami beroperasi, walaupun kami tidak bersetuju. Pentadbiran Siber China mengeluarkan perintah pengeluaran aplikasi-aplikasi ini daripada kedai China berdasarkan kebimbangan keselamatan negara mereka,” kata Apple dalam kenyataan. “Aplikasi-aplikasi ini masih boleh didownload di semua kedai lain di mana ia muncul.”

Platform media sosial asing seperti WhatsApp sudah lama tidak boleh diakses secara meluas dari China tanpa alat untuk mengelakkan Tembok Api Beijing, seperti rangkaian persendirian maya. Pengeluaran aplikasi-aplikasi ini akan menjadikannya lebih sukar bagi pengguna di dalam negara untuk melihat kandungan di platform antarabangsa ini.

Pada Ogos, China meminta semua pembangun aplikasi mudah alih untuk mendaftar dengan kerajaan menjelang akhir Mac, langkah yang Beijing lukiskan sebagai usaha untuk menentang penipuan telefon dan penipuan. Kementerian Industri dan Teknologi Maklumat berkata bahawa ia akan menjalankan kerja penyeliaan terhadap penyataan itu dari April hingga Jun, dan mengambil tindakan terhadap aplikasi yang tidak didaftarkan. Pembangun aplikasi juga akan diperlukan untuk menubuhkan dan memperbaiki mekanisme untuk menangani “maklumat haram”.

Langkah MIIT adalah langkah lagi oleh Beijing untuk mengetatkan kawalan di seluruh siber negara itu, memaksa syarikat tempatan dan asing untuk menghalang maklumat yang dianggap sensitif secara politik. Di luar aplikasi, laman web dan model bahasa AI besar juga tertakluk kepada kawalan kandungan yang lebih ketat.

Tindakan China datang ketika undang-undang penjualan semula TikTok dijangka termasuk dalam pakej bantuan segera untuk Ukraine dan Israel yang Kongres dijangka akan mengundi pada hari Sabtu ini.

The Wall Street Journal adalah yang pertama melaporkan pengeluaran. Wakil Meta merujuk Bloomberg News kepada kenyataan Apple.

China adalah negara kunci untuk iPhone, pasaran pengguna terbesarnya di luar AS dan pangkalan pengeluaran utamanya. Ketua Pegawai Eksekutif Tim Cook melawat negara itu awal tahun ini dan menekankan pentingnya perniagaan kepada negara itu. Apple selama ini berkata bahawa ia perlu mematuhi undang-undang tempatan sebagai sebahagian daripada mengendalikan kedai aplikasinya dengan berkesan di pelbagai negara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.