Close-up of using smartphone on frosted glass background

(SeaPRwire) –   United Kingdom akan mengkriminalisasikan penciptaan imej deepfake seksualis secara eksplisit sebagai sebahagian daripada rancangan untuk menangani keganasan terhadap wanita.

Orang yang disabitkan mencipta deepfake sedemikian tanpa keizinan, walaupun mereka tidak berniat berkongsi imej tersebut, akan dihadapkan kepada pendakwaan dan denda tanpa had di bawah undang-undang baru, Kementerian Keadilan menyatakan dalam kenyataan.

Perkembangan pesat dalam kecerdasan buatan telah membawa kepada peningkatan penciptaan dan penyebaran imej dan video deepfake. United Kingdom telah mengklasifikasikan keganasan terhadap wanita dan kanak-kanak sebagai ancaman kebangsaan, yang bermakna polis mesti menumpukan usaha untuk menangani amalan ini, dan undang-undang ini dirancang untuk membantu mereka menindak amalan yang semakin digunakan untuk memalukan atau menyusahkan mangsa.

“Kesalahan baru ini menghantar mesej yang jelas bahawa penciptaan bahan ini adalah tidak bermoral, seringkali misoginis, dan merupakan kesalahan,” kata Laura Farris, menteri untuk mangsa dan perlindungan, dalam kenyataan.

Kerajaan juga memperkenalkan kesalahan jenayah baru untuk orang yang merakam atau mengambil imej intim secara realistik tanpa kebenaran, atau memasang peralatan untuk membolehkan seseorang melakukannya. Faktor agravan statutori baru akan diperkenalkan untuk pesalah yang menyebabkan kematian melalui tingkah laku seksual yang menyalahguna, merendahkan atau berbahaya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.