Caitlin Clark bergaya dengan Pesuruhjaya WNBA Cathy Engelbert setelah dipilih sebagai rangking pertama keseluruhan oleh Indiana Fever selama Draf WNBA 2024 di Brooklyn Academy of Music pada tanggal 15 April 2024 di Bandaraya New York.

(SeaPRwire) –   Caitlin Clark mengaku agak gugup sebelum dipilih sebagai rangking ke-1 dalam draf WNBA oleh Indiana Fever, walaupun itu bukan kejutan.

“Saya impikan saat ini sejak saya di kelas dua, dan itu memerlukan banyak kerja keras, banyak naik turun, tetapi lebih dari apa pun, hanya mencuba untuk menikmatinya,” kata Clark.

Bekas bintang Iowa itu menjadi terkenal di kalangan peminat bola keranjang semasa kerjaya kolejnya yang memecah rekod, dan dia kini akan mencuba dan menghidupkan semula francais Indiana bersama-sama dengan pilihan No. 1 musim lepas, Aliyah Boston.

“Organisasi itu mempunyai salah seorang pemain pasca terbaik di seluruh dunia. Mata penjaga saya terbeli dengan pemain ini,” katanya.

Fever telah mengambil Clark telah menjadi kesimpulan yang sudah diketahui umum sejak dia mengumumkan pada 29 Februari bahawa dia akan menjadi pro. Hampir 17,000 tiket telah ditebus untuk menonton draf di Gainbridge Fieldhouse di Indianapolis, rumah kepada Fever dan Indiana Pacers NBA.

Clark telah membantu membawa berjuta-juta peminat ke permainan wanita dengan tembakan tandatangannya dari logo pertengahan gelanggang dan kemampuan mengumpan. Pemimpin skor sepanjang masa NCAA adalah alasan besar mengapa rekod 18.9 juta penonton menyaksikan pertandingan kejuaraan nasional, di mana Iowa kalah kepada South Carolina yang tidak terkalahkan. Hawkeyes juga merupakan naib juara nasional untuk LSU setahun sebelumnya.

Clark, yang memakai jaket dan rok Prada putih, memeluk ibu bapa dan saudara lelakinya serta jurulatih Iowa Lisa Bluder selepas dia digubal.

Draf tersebut diadakan di Brooklyn Academy of Music di hadapan 1,000 peminat, yang membeli semua tiket dalam masa 15 minit selepas ia mula dijual beberapa bulan lalu.

Los Angeles memilih Cameron Brink dari Stanford pada No. 2. Dia akan tinggal di California dan akan memberi Sparks pemain dua hala.

“Ketika mereka memanggil nama saya, gelombang emosi besar melanda saya,” kata Brink. “Saya melihat ibu saya menangis dan ayah saya dan itu sampai ke rumah.”

Seorang penjaring yang prolifik, Brink juga merupakan Pemain Pertahanan Naismith Terbaik Tahun Ini. Sparks perlu menggantikan pemain francais Nneka Ogwumike, yang pergi ke Seattle untuk agensi percuma. Ibu baptis Brink, Sonya Curry, adalah ibu kepada bintang Golden State Warriors Stephen Curry.

“Saya FaceTimed Steph lima minit sebelum pertunjukan bermula dan dia berkata bersenang-senang dengannya,” kata Brink. “Dia boleh berkongsi begitu banyak nasihat hebat sejak dia pernah melaluinya. Buat perkara seperti ini menyeronokkan kerana ia boleh ditekankan.”

Chicago mempunyai pilihan ketiga dan memilih Kamilla Cardoso dari South Carolina sebelum Sparks kembali aktif dan memilih Rickea Jackson dari Tennessee.

Cardoso mempunyai minggu yang sibuk, membantu Gamecocks memenangi kejuaraan nasional untuk menyelesaikan musim yang tidak terkalahkan. Dia mengambil bahagian dalam perarakan kejohanan pasukan pada hari Ahad sebelum pergi ke New York.

Dallas mengambil pengawal Ohio State Jacy Sheldon dengan pilihan kelima. Washington merangka Aaliyah Edwards dari UConn keenam sebelum Chicago mengambil Angel Reese dari LSU di No. 7, memasangkannya dengan Cardoso.

“Dia adalah pemain hebat dan saya pemain hebat. Tiada siapa yang akan mendapat rebound pada kita,” kata Cardoso yang berusia 6 kaki 7 inci, sambil ketawa.

Minnesota, yang telah menukar pilihan dengan Chicago, memilih Alissa Pili dari Utah kelapan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.