(SeaPRwire) –   Donald Trump tampil sombong dan kesal ketika keluar dari hari pertamanya diadili di New York. Ini juga merupakan hari pertama mana-mana Presiden Amerika Syarikat pernah diadili dalam 246 tahun sejarah negara itu. Tetapi Trump tidak menumpukan perhatian kepada kepentingan sejarah momen itu.

Sebaliknya beliau melancarkan senarai aduan dan alasan. Beliau memanggil kes rasuah itu “skim” dan “penganiayaan” dan mengkritik Hakim Juan Merchan, yang mengawal perbicaraan, dan Peguam Daerah Manhattan Alvin Bragg, yang membawa tuduhan.

Trump dihadapkan dengan 34 tuduhan menipu memasuki urusan perniagaan untuk menutup bayaran yang dibuatnya kepada pelakon filem dewasa untuk membeli kesunyian beliau beberapa minggu sebelum pilihan raya presiden 2016. Trump menafikan beliau mempunyai hubungan sulit dengan pelakon filem dewasa Stormy Daniels dan mengaku tidak bersalah dalam kes itu.

“Kami mempunyai masalah sebenar dengan hakim ini,” kata Trump selepas mahkamah ditangguhkan pada Isnin, memakai dasi merah lebar kesayangannya dan pin bendera Amerika Syarikat diselitkan di poket jaketnya. “Kami mempunyai masalah sebenar dengan banyak perkara berkaitan dengan perbicaraan ini termasuk DA, kerana anda boleh pergi terus ke luar dan orang sedang dirampas dan dibunuh sepanjang hari dan beliau duduk di sini sepanjang hari dengan kira-kira 10 atau 12 pendakwa raya atas tiada apa-apa, atas tiada apa-apa.”

Sebelum itu, Hakim Merchan telah memperluas perintah menghalang mulut Trump, dengan menyatakan beliau tidak boleh mengkritik keluarga hakim atau para juri atau pegawai mahkamah. Tetapi Merchan dan Bragg masih layak untuk kritikan Trump. Dan, pada hari pertama perbicaraan, Trump mengambil kesempatan.

Ketika pemilihan juri bermula, Trump mempersoalkan jadual ketat sebagai defendan jenayah yang akan mengekalkannya di mahkamah di Manhattan, jauh dari medan kempen dan komitmen lain, mungkin lebih sebulan. Trump membantah Merchan tidak akan bersetuju membenarkannya melepasi prosiding minggu hadapan semasa perbahasan Mahkamah Agung mengenai sama ada kekebalan presiden melindunginya daripada tuduhan persekutuan yang dibawa oleh penasihat khas Jack Smith, dalam salah satu prosiding terhadapnya. Trump berkata beliau akan melepasi upacara kelulusan anak lelakinya Barron ke sekolah tinggi jika Merchan tidak memberinya kebenaran untuk tidak hadir dalam beberapa minggu akan datang.

Tetapi itu bukan semuanya. Trump juga berkata bahawa menjadi di mahkamah untuk beberapa minggu akan datang akan mengekalkannya jauh dari medan kempen dan negeri penting yang perlu dimenanginya pada pilihan raya presiden November. “Saya tidak boleh pergi ke upacara kelulusan anak saya, dan saya tidak boleh pergi ke Mahkamah Agung Amerika Syarikat, atau saya tidak di Georgia, Florida atau North Carolina berkempen, seperti yang sepatutnya saya lakukan, ini sempurna untuk Demokrat radikal kiri. Itulah yang mereka mahu-ia tentang gangguan pilihan raya, itulah yang ia tentang,” kata Trump. Beliau tidak mengambil sebarang soalan daripada wartawan dan berpusing dan berjalan ke bawah lorong dengan rombongannya.

Trump duduk kebanyakan hari itu di dalam mahkamah yang sesak, sebagai peguamnya berdebat dengan pendakwa raya mengenai cara perbicaraan itu harus dijalankan, dan komposisi para juri panel yang akan memutuskan nasib Trump. Sesetengah keputusan awal pada Isnin tidak berpihak kepada Trump. Bukan sahaja Merchan berkata Trump tidak boleh pergi ke Mahkamah Agung minggu hadapan dan menolak permintaan Trump bahawa beliau meletak jawatan, hakim itu juga memutuskan model Playboy Karen McDougal, yang juga mendakwa mempunyai hubungan sulit dengan Trump, boleh memberi keterangan dalam kes itu dan bahawa pendakwaan boleh memperkenalkan sebagai bukti artikel National Enquirer 2016 yang kritis terhadap pesaing Trump, sebagai cara untuk menunjukkan corak bagaimana penerbitan itu didakwa membantu Trump dengan membeli hak kepada cerita negatif dan menyekatnya.

Satu keputusan yang berpihak kepada Trump adalah apabila hakim memutuskan bahawa pendakwaan tidak boleh memainkan rakaman video Trump menggambarkan menggenggam kelamin wanita. Tetapi pendakwaan boleh memberitahu para juri apa yang dikatakan Trump.

Di luar mahkamah, beramai-ramai kira-kira 100 orang berkeliaran di bawah naungan pokok yang nipis di Taman Collect Pond. Seorang lelaki telah memainkan seruling di bangku sejak pagi. Beberapa orang datang untuk menyokong prosiding terhadap Trump. Yang lain datang untuk menikmati sejarah momen itu. Tetapi kebanyakan datang untuk menunjukkan sokongan mereka kepada Trump. Seorang lelaki memakai T-shirt hitam bertulis “Tidak Pernah Menyerah!” Di atas terbang bendera bertulis “Keeping America Trump 2028.”

Ariel Kohane, 53, mahu berada di mahkamah pada Isnin untuk menunjukkan “cinta dan sokongan yang tidak berbelah bagi Presiden Trump.” Kohane, yang memakai T-shirt “Yahudi untuk Trump”, meramalkan bahawa prosiding terhadap Trump akan menggalakkan lebih sokongan untuknya dan “menjadi bencana kepada Demokrat.”

Berdiri berhampiran, Lou Valentino, 27, berfikir Trump tidak adil diadili dan telah menjadi sasaran kerana bertanding sebagai Presiden. “Ramai orang yang anda lihat di sini adalah orang yang tertekan, atau orang yang telah menyokong Trump untuk masa yang lama, atau orang seperti saya yang baru sahaja mula menyokongnya tidak lama lagi,” kata Valentino.

Beberapa orang datang untuk menunjukkan mereka menyambut Trump diadili. Nadine Seiler, 58, telah bepergian 250 batu dari Waldorf, Maryland untuk protes terhadap Trump. Beliau tiba di luar mahkamah pada pukul 6:30 pagi, mengharapkan melihat beramai-ramai menyokong dakwaan dan terkejut mendapati beramai-ramai menentang Trump meningkat hanya ke atas sedozen menjelang petang.

Sieler berkata beliau kecewa dengan apa yang difahamkan sebagai kekurangan kebimbangan umum terhadap Trump dan kemungkinan kembalinya ke pejabat. Beliau berfikir orang telah menjadi lebih apatis dalam tahun-tahun kebelakangan ini. “Apabila demokrasi pergi dan kita tidak dapat protes, kita akan berkata, ‘Bagaimana ini berlaku?'” katanya. “Saya rasa sebab mengapa Trump dibenarkan melarikan diri dengan apa yang dilakukannya adalah kerana orang tidak mengambil bahagian dalam proses itu.”

Sama ada Trump suka atau tidak, beliau terpaksa mengambil bahagian dalam perbicaraannya untuk banyak minggu lagi akan datang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.