Night One Of Taylor Swift | The Eras Tour - Los Angeles, CA

(SeaPRwire) –   Sudahkah anda bersedia untuknya? Album studio ke-11, , akhirnya tiba, dan jelas ia mempunyai banyak untuk dikatakan tentang pergolakan hatinya yang baru-baru ini. Pada lagu judul album itu, dia secara khusus berhubungan dengan seseorang yang bukan cinta lamanya . Rujukan pada “The Tortured Poets Department” kelihatan menunjuk kepada seseorang yang berbeza: penyanyi The 1975, , yang jika dia tahu yang terbaik untuknya, dia akan tinggal jauh dari internet selama beberapa hari kerana orang pasti mempunyai perasaan tentang Swift menulis panjang tentang hubungan mereka yang berlangsung selama dua bulan yang berakhir pada Jun lalu.

Tetapi Healy bukan satu-satunya orang yang mendapat sapaan di lagu ini, sebuah simfoni dramatik tentang seorang lelaki yang, untuk lebih baik atau lebih buruk, dipotong dari kain yang sama dengannya. Dan begitulah salah satu penyair Wales terhebat sepanjang masa, seorang penyanyi punk ikonik, dan telah semua memperoleh tempat mereka dalam sejarah Swiftian.

Berikut, penjelasan semua rujukan yang anda perlukan untuk memahami “The Tortured Poets Department.”

Matty Healy

Siapa yang masih menggunakan mesin taip sebenarnya? Baiklah, , untuk permulaan, tetapi mari kita anggap Swift tidak menulis lagu cinta tentang meninggalkan satu di apartmennya. Semua tanda menunjuk kepada Healy, yang memberitahu lima tahun lalu bahawa mesin taip adalah salah satu perkara yang tidak dapat hidup tanpanya. (Menarik sekali, dalam wawancara yang sama, dia bercakap tentang buku nota, satu lagi perkara yang dia hargai, kebanyakannya penuh dengan “cerita yang saya tulis tentang mimpi saya jatuh cinta dengan bintang pop lain”.) Fakta bahawa lelaki dalam lagu ini meninggalkan salah satu barang kegemarannya di rumah Swift rasanya sebagai petunjuk yang menunjuk kepada betapa tergila-gilanya dia terhadapnya. Sayangnya dia lebih suka .

Untuk petunjuk lain bahawa Healy adalah objek kasih dalam lagu ini, lihatlah tidak lebih jauh daripada rujukan Swift kemudian kepada lelakinya menjadi “seekor anjing emas bertato.” Healy, yang , memang sesuai dengan gambaran itu. Jangan lupa juga, dia mempunyai tato yang diilhamkan oleh salah seorang penyair terbesar William S. Burroughs, yang boleh dengan mudah dianggap . Tetapi ia adalah analogi yang agak menarik untuk dibuat kerana, dalam istilah penjodohan, anjing emas dikenali sebagai setia, menyokong, lucu dan santai, yang tidak begitu sesuai dengan penyanyi The 1975 yang kacau balau. Ia sesuai pula dengan . (Lagu ini bukan tentang teman lelakinya sekarang, walaupun peminat pasti fikir “The Alchemy” adalah.)

Dylan Thomas

Swift mungkin tergila-gila dengan lelakinya yang baru, tetapi apa yang jelas dinyatakan pada korus lagu judul yang agak menghujat ialah Dylan Thomas tentu saja bukan, sehingga menertawakan wajahnya kerana terlalu delusional untuk pernah berfikir demikian. (Perlu diingatkan bahawa Healy dikenali kerana .) Penyair Wales yang sangat popular, yang memulakan kerjayanya pada tahun 1930-an, dikenali kerana gaya lirik puisi emosinya yang hiper yang penuh dengan permainan kata yang bijak dan imej visual. Dia dianggap sebagai cara di mana menggunakan zaman Romantisme dari akhir abad ke-18 dan awal abad ke-19 sebagai inspirasi untuk mencipta gaya sastera yang sepenuhnya miliknya. Salah satu karyanya yang paling terkenal ialah 1931’s , yang mendesak pembaca untuk berjuang dengan berani terhadap kematian tidak kira bila ia datang.

Mungkin, selepas membaca puisi-puisinya, anda tidak akan terkejut untuk mengetahui bahawa Thomas mempunyai reputasi sebagai artis yang amat teraniaya. Semakin tua dia, dia , yang menyebabkannya bertindak secara tidak teratur. Kawan-kawannya akan mengatakan minum-minumnya adalah cara dia menangani kekikukannya, depresi dan ketidakstabilan kewangan. Dalam memoir 1982-nya, isteri Thomas, Caitlin Thomas, mengatakan bahawa perkahwinannya dengan penyair “bukanlah kisah cinta yang sebenar; ia lebih kepada kisah minum.” Apabila dia meninggal dunia 12 tahun kemudian, akhbar akan menggambarkannya sebagai “rakan minum dan berkelahi” Thomas.

Thomas meninggal dunia pada tahun 1953 pada usia 39 tahun selepas rebah di Hotel Chelsea di Manhattan di mana dia mempunyai apartmen. Legenda mengatakan dia dan jatuh ke dalam koma, mati akibat keracunan alkohol akut. (Fakta menarik: teman Swift dan pembuka konsert Eras Tour-nya Phoebe Bridgers melancarkan lagu bernama pada tahun 2019 dengan kumpulannya Better Oblivion Community Center yang mengangguk kepada kematiannya yang sangat mitos. Spoiler: ini bukan satu-satunya sambungan lagu itu kepada Bridgers.) Walau bagaimanapun, kini dipercayai bahawa Thomas meninggal dunia akibat pneumonia yang tidak didiagnosis oleh doktornya.

Patti Smith

Swift pastinya salah satu penulis lagu terbaik moden, tetapi dalam lagu ini dia jelas bahawa dia tidak ada apa-apa berbanding , yang telah digelar seorang “penyair” kerana album sulungnya 1975, Horses, satu campuran bijak puisi bebas dan punk rock. Tetapi Smith bukan sahaja , dia juga penulis beberapa koleksi puisi dan buku termasuk dua memoir terlaris, 2010’s Just Kids, yang memberi tumpuan kepada kehidupan awalnya dan persahabatannya dengan jurugambar , dan 2012’s M Train, yang melihat kepada kehidupan dan kerjayanya selepas Horses.

Smith tidak pernah menduduki carta muzik, tetapi dia telah memenangi anugerah tanpa henti untuk karyanya, termasuk Anugerah Buku Kebangsaan pada 2010 dan, pada tahun berikutnya, anugerah berprestij , kerap dipanggil “Hadiah Nobel untuk Muzik.” (Seperti Dylan Thomas, dia juga menghabiskan sesetengah masa di Hotel Chelsea, tetapi kita akan menyimpan itu untuk sedikit kemudian.) Jelas, tiada malu untuk merasa sedikit kurang upaya berbanding dengannya. Hanya sedikit mengejutkan untuk mendengar bahawa yang secara praktikal telah memecahkan semua rekod muzik merasakan perkara itu. Smith kelihatan berada dalam kumpulan Swift juga. Pada 2019, dia datang untuk membela Swift selepas bekas itu dikritik kerana kurang bersuara secara politik. “Dia adalah bintang pop yang berada di bawah skrutini luar biasa setiap masa,” kata Smith kepada . “Dan sukar untuk membayangkan apa yang seperti itu.”

Hotel Chelsea

Adalah selamat untuk mengatakan, hotel kediaman terkenal yang terletak di, seperti namanya, kawasan Chelsea di Manhattan akan menjadi ibu pejabat yang sesuai untuk Jabatan Penyair Teraniaya. Dibina antara 1863 dan 1865, telah lama menjadi tempat perlindungan untuk artis-artis yang menjanjikan seperti Leonard Cohen, Janis Joplin, dan Thomas Wolfe yang mencari sewa murah dan sedikit kemewahan sementara mereka mengejar gaya hidup bohemian.

Playwright Arthur Miller, yang tinggal di sana selama enam tahun berikutan perceraiannya pada 1961 , memanggilnya Dia bermaksud ini secara harfiah; lebih daripada sekali dia telah menjadi mangsa asap ganja yang sering berayun melalui lorong. “Tiada pembersih vakum, tiada peraturan dan malu,” kata Miller tentang tempat di mana dia akan menghabiskan penulisan drama After the Fall.

Hotel Chelsea juga , Andy Warhol mengambil bahagian filem eksperimen Chelsea Girls, dan teman wanitanya Nancy Spungen sampai mati. Seperti yang disebut sebelumnya, Dylan Thomas dan Patti Smith kedua-duanya tinggal di sana, tetapi mereka tidak pernah bertembung. Enam belas tahun selepas kematian Thomas, Smith pindah ke bilik 1017, yang terkecil di hotel, dengan Mapplethorpe dengan kadar $55 seminggu. “Hotel Chelsea seperti rumah boneka di Twilight Zone,” tulis Smith dalam Just Kids. “Dengan seratus bilik, setiap satu adalah alam semesta kecil.”

Tak lama selepas album baharu Swift dilancarkan, dengan bersemangat memaparkan di Story Instagram mereka bahawa mereka “berteriak” tentang lagu itu, yang sedang dimainkan dengan kuat, dan “bersedia untuk menyambut Swifites.” Mereka yang sedang mencari untuk satu malam akan membayar lima kali ganda apa yang dibayar Smith 55 tahun lalu.

Charlie Puth

Charlie Puth mungkin mahu menghantar Swift sebuah Taman Edible atau sesuatu kerana dia akan menjadi bintang yang lebih besar. Sesuai, kerana itulah yang diingini Swift, mengikut “The Tortured Poets Department.” —walaupun lirik Puth agak kerana sesetengah mendakwa .

Untuk mereka yang baru mengenali Puth berkat sebutan nama Swift—“/ ”—ini adalah laporan ringkas tentang dia: dia berada di sebalik lagu anthem Furious 7 Wiz Khalifa “See You Again,” penulis lagu dan dengan kawan karib Swift Selena Gomez. Dia mempunyai dalam temubual dan dikenali kerana atau dua. Dia juga peminat total Swift yang kerap di TikTok di mana dia mempunyai lebih daripada 22 juta pengikut. Apabila Swift menyertai TikTok pada 2021, Puth segera menyambutnya di sana. “Saya mengintai akaun anda selama berabad-abad!” katanya bertindak balas. “Terima kasih atas sambutan, puteri piano.” Permainan mengenali permainan, saya teka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Baris Puth juga mempunyai lebih daripada satu sambungan Healy