(SeaPRwire) –   Artis dari Universal Music Group, yang termasuk Drake, Adele, Bad Bunny dan Billie Eilish, akan kembali ke TikTok kerana kedua-dua pihak telah menandatangani perjanjian pelesenan baru berikutan .

Kedua-dua pihak berkata pada Khamis bahawa mereka “kini bekerja dengan pantas untuk memulihkan muzik oleh artis yang diwakili oleh Universal Music Group dan penulis lagu yang diwakili oleh Universal Music Publishing Group ke TikTok pada masa yang sesuai.”

Taylor Swift, yang album terbarunya, “The Tortured Poets Department,” telah mencapai nombor satu pada carta Billboard 200, mempunyai beberapa lagu kembali ke TikTok bulan lepas, tetapi butiran bagaimana itu sebenarnya berlaku tidak jelas, mengikut Variety.

UMG berkata pada Januari bahawa ia tidak bersetuju dengan terma perjanjian baru dengan TikTok, dan merancang untuk berhenti melesenkan kandungan dari artis yang diwakilinya di platform media sosial yang dimiliki oleh ByteDance, serta perkhidmatan Muzik TikTok.

Pada masa itu, UMG telah menekan TikTok pada tiga isu: “ganjaran yang sesuai untuk artis dan penulis lagu kami, melindungi artis manusia dari kesan merosakkan AI, dan keselamatan dalam talian untuk pengguna TikTok.”

TikTok membantah dakwaan oleh UMG, dengan berkata bahawa ia telah mencapai perjanjian ‘artis terlebih dahulu’ dengan setiap label dan penerbit lain.

Pada Khamis kedua-dua pihak mengumumkan bahawa perjanjian baru mereka akan memberi manfaat yang besar kepada portfolio global UMG dari artis, penulis lagu dan label dan akan memulihkan muzik mereka ke TikTok.

“Muzik merupakan sebahagian penting daripada ekosistem TikTok dan kami gembira telah mencari jalan maju dengan Universal Music Group,” kata CEO TikTok Shou Chew dalam kenyataan. “Kami komited untuk bekerja sama untuk meningkatkan nilai, penemuan dan promosi untuk semua artis dan penulis lagu UMG yang hebat, dan memperdalam keupayaan mereka untuk tumbuh, menghubungkan dan menggerakkan masyarakat TikTok.”

Sebahagian daripada perjanjian baru termasuk UMG dan TikTok bekerja sama untuk mencari peluang monetisasi baru. Mereka juga akan bekerja sama untuk kempen menyokong artis UMG merentasi genre dan wilayah secara global.

Selain itu, syarikat akan menggabungkan usaha mereka untuk memastikan bahawa pembangunan AI di seluruh industri muzik akan melindungi karya seni manusia dan pembayaran untuk artis dan penulis lagu. TikTok juga akan bekerja sama dengan UMG untuk mengeluarkan muzik AI yang tidak dibenarkan dari platform, serta alat untuk meningkatkan pengiktirafan artis dan penulis lagu.

TikTok merancang untuk terus melabur dalam membina alat berpusat artis yang akan membantu artis UMG merealisasikan potensi mereka di platform. Beberapa alat termasuk “Tambah ke Aplikasi Muzik”, data dan analisis yang dipertingkat, dan keupayaan tiket yang terpadu.

“Kami gembira untuk memperbaharui hubungan kami dengan TikTok berdasarkan kemajuan yang ketara dalam peluang komersial dan pemasaran serta perlindungan yang diberikan kepada senarai terkemuka kami di platform mereka,” kata Michael Nash, ketua eksekutif digital dan timbalan presiden eksekutif, Universal Music Group, dalam kenyataan.

Walaupun TikTok telah menyelesaikan pertikaian dengan UMG, masa depan platform itu kekal tidak pasti. Bulan lepas Presiden Joe Biden menandatangani undang-undang yang memerlukan ByteDance, ibu pejabat TikTok, menjual kepada pemilik Amerika Syarikat dalam setahun atau menutup. Belum jelas sama ada undang-undang itu akan terselamat cabaran undang-undang yang dijangka atau ByteDance akan bersetuju untuk menjual.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.