Taylor Swift at a piano

(SeaPRwire) –   Satu perkara yang pasti dengan : lagu-lagunya yang paling menyayat hati dan akan menjadi trek kelima dalam albumnya. Ini adalah sebuah pola yang diperhatikan peminat sejak Red 2012. Lagu kelima pada album itu, yang dianggap ramai sebagai magnum opusnya, ialah Namun jika dilihat pada album sebelum Red, pola ini tetap wujud. Dalam siaran langsung Instagram sebelum pelancaran Lover, Swift bercakap tentang fenomena itu dan mengakui bahawa dia tidak sedar akan hal tersebut.

“Semasa membuat album, saya rasa saya sekadar meletakkan sebuah lagu yang sangat rentan, peribadi, jujur dan emosional sebagai trek kelima,” katanya. Kerana peminatnya sedar akan perkara ini, dia meneruskan tradisi Swiftian, dan itulah trek yang dinanti-nantikan peminatnya.

Taylor Swift menerangkan bagaimana setiap trek ke-5 dalam albumnya merupakan lagu yang paling rentan

Apabila album Swift sampai ke trek kelima, bersiaplah untuk lagu yang menyayat hati yang, lebih kerap daripada tidak, sangat menyedihkan.

Beberapa trek kelima dalam kerjaya Swift termasuk: “Cold As You” dari album sulungnya yang tidak bertajuk, “White Horse,” dari Fearless, “Dear John” dalam Speak Now, “Delicate” dari Reputation, dan “tolerate it” dari evermore. Lagu-lagu ini mengandungi sebahagian daripada lirik penyanyi-penulis lagu itu yang paling menyakitkan, dan pastinya akan menikam hati sesiapa sahaja. Album studio kesebelas Swift tidak terkecuali. Trek kelima dalam projek terbarunya, berjudul “So Long, London,” mengisyaratkan kekecewaan hubungannya dengan pelakon British Joe Alwyn, yang berpacaran dengannya selama enam tahun. Menurut Entertainment Tonight, mereka berdua putus cinta pada April tahun lalu. “Hubungan mereka telah berakhir begitu sahaja,” beritahu sumber tanpa nama kepada ET.

Bagaimana Swift menangani perpisahannya dengan Joe Alwyn?

Dalam trek kelima The Tortured Poets Department, Swift memberikan gambaran tentang penghujung hubungannya dengan Alwyn. Swift menyanyi tentang memikul beban hubungan dan belajar untuk meneruskan kehidupan daripada kekasih yang jauh secara emosi supaya dia juga tidak karam bersama “kapal itu.” Tampaknya dia telah melakukan yang terbaik untuk mempertahankan hubungan mereka, tetapi itu tidak cukup untuk menghidupkan kembali percintaan mereka yang sedang layu.

“Memeluknya lebih erat setiap kali dia menjauhkan diri. Tulang belakang saya retak kerana membawa kita naik bukit,” nyanyiannya. “Basah kuyup, tulang yang penat merasai kesejukan. Saya berhenti cuba membuatnya tertawa, berhenti cuba menggerudi peti keselamatan.”

Lirik itu menunjukkan bahawa terdapat ketegangan menjelang penghujung hubungan mereka. “Dan awak kata saya meninggalkan kapal itu, tetapi saya tenggelam bersamanya,” kami dengar dia menyanyi. “Cengkaman maut saya yang menyakitkan berpegang erat pada kebencian diam anda.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.