(SeaPRwire) –   Dalam kenyataan awamnya yang pertama mengenai protes kampus minggu ini, Presiden Joe Biden mengkritik kebanyakan kerusuhan kampus mengenai peperangan Israel-Hamas yang meletus di kolej-kolej seluruh negara, dengan berkata “tiada yang ini adalah protes aman.”

“Memusnahkan harta adalah bukan protes aman,” kata Biden pada Khamis. “Ia adalah bertentangan dengan undang-undang. Vandalisme, menceroboh, memecahkan tingkap, menutup kampus, memaksa pembatalan kelas dan upacara kelulusan, tiada yang ini adalah protes aman.”

Apabila ditanya oleh seorang wartawan sama ada protes itu menyebabkannya menimbang semula dasar beliau di Timur Tengah, Biden menjawab, “Tidak.” Beliau juga berkata beliau tidak akan menghantar Guard Kebangsaan untuk campur tangan dalam aktivisme kampus.

Biden telah menghadapi tekanan yang semakin meningkat dalam beberapa hari kebelakangan ini daripada Republikan dan progresif untuk menangani lonjakan protes kampus di seluruh negara bertindak balas kepada peperangan Israel dengan Hamas. Demonstrasi itu, yang telah dan UCLA, telah menjadi tumpuan perdebatan politik, menggarisbawahi keseimbangan halus yang Biden mesti lakukan ketika menavigasi kompleksiti dasar luar negara Amerika Syarikat di Timur Tengah.

Republikan telah mengambil kesempatan atas ketidaktentuan sebagai peluang untuk mengkritik pengendalian Biden terhadap krisis itu, menuduh beliau lemah terhadap Israel. Sementara itu, beberapa progresif terkemuka telah menyeru Biden untuk menunjukkan solidariti dengan pelajar pro-Palestin dan mengambil sikap lebih tegas terhadap operasi tentera Israel di Gaza.

“Saya boleh memahami mengapa [Biden] tidak mahu memberi komen mengenai ini,” kata Ahli Kongres Pramila Jayapal, seorang Demokrat dari Washington dan pengerusi caucus progresif kepada TIME pada Rabu. “Saya fikir ia akan hebat jika beliau mengangkat [sejarah protes pelajar], sambil memastikan orang memahami bahawa antisemitisme adalah salah.”

Biden telah menahan diri daripada kenyataan awam mengenai protes selama lebih seminggu sebelum komen-komennya pada Khamis. Walaupun pentadbirannya telah mengulangi komitmen terhadap keselamatan Israel dan menyeru diplomasi di rantau itu, ia juga menyatakan kebimbangan mengenai korban awam di Gaza dan menekankan keperluan bantuan kemanusiaan. Biden terus memberikan bantuan tentera kepada Israel walaupun kebimbangan daripada dan bahawa tindakannya di Gaza tidak mematuhi undang-undang dan antarabangsa. Kementerian Gaza telah melaporkan bahawa lebih 34,000 orang Palestin telah terbunuh dalam serangan Israel sejak 7 Oktober, selepas Hamas menyerang Israel.

“Kami bukanlah negara otoritarian di mana kami menyekat orang atau menindas pembangkang,” kata Biden. “Rakyat Amerika didengar. Sebenarnya, protes aman adalah dalam tradisi terbaik bagaimana orang membalas isu-isu penting. Tetapi kami juga bukan negara tanpa undang-undang. Kami adalah masyarakat madani dan ketertiban mesti diutamakan.”

Ketegangan itu mencapai tahap tertinggi di Universiti Columbia dan UCLA minggu ini, di mana pertembungan antara penunjuk perasa pro-Israel dan pro-Palestin mengakibatkan banyak tangkapan dan kecederaan. Laporan mengenai gerak isyarat dan mesej antisemit di protes itu telah menimbulkan kebimbangan mengenai .

“Izinkan saya jelaskan juga, tiada tempat di mana-mana kampus, tiada tempat di Amerika, untuk antisemitisme atau ancaman keganasan terhadap pelajar Yahudi,” kata Biden. “Tiada tempat untuk ucapan kebencian, atau keganasan sebarang jenis, sama ada ia antisemitisme, Islamophobia, atau diskriminasi terhadap Arab Amerika atau Palestin Amerika. Ia sekadar salah. Tiada tempat untuk rasisma di Amerika.”

Di Universiti Columbia dan di City College of New York pada Selasa malam, NYPD dilihat memasuki bangunan yang diduduki oleh kumpulan anti-perang, yang telah menuntut supaya universiti mengutuk tindakan Israel dan mengeluarkan pelaburan daripada syarikat berkaitan Israel. Di UCLA, kumpulan penunjuk perasa yang bertentangan telah memukul antara satu sama lain dengan kayu selepas penunjuk perasa pro-Israel cuba menurunkan sekatan mengelilingi kem pro-Palestin. Lima belas orang cedera dan seorang dimasukkan ke hospital semasa pertembungan itu, menyebabkan sekolah membatalkan kelas.

“Pada masa-masa seperti ini, sentiasa ada orang yang bergegas untuk mendapatkan mata politik,” kata Biden. “Tetapi ini bukanlah masa untuk politik. Ini adalah masa untuk kejelasan. Jadi izinkan saya jelaskan… Protes ganas tidak dilindungi. Protes aman adalah.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.