Celebrity Sightings In New York City - February 13, 2024

(SeaPRwire) –   Giddy up! akan dikeluarkan pada tanggal 29 Mac, dan artis yang memenangi Anugerah Grammy itu telah mengeluarkan satu senarai lagu di Instagram pada 27 Mac yang merujuk kepada litar chitlin, satu rangkaian lokasi pertunjukan di mana pemuzik kulit hitam boleh membuat persembahan dengan selamat antara tahun 1930-an hingga 1960-an.

Tajuk bagi catatan Instagram itu adalah “Cowboy Carter and the Rodeo Chitlin’ Circuit,” dan ia memberi penghormatan kepada pe­muzik kulit hitam perintis yang tak dikenali yang mendahuluinya, yang membuka jalan bagi rock ‘n’ roll.

Lokasi litar Chitlin cenderung berada di kawasan-kawasan di Selatan yang mengamalkan pengasingan di mana pe­muzik kulit hitam tidak dibenarkan, tetapi ia berpusat di teater-teater di Barat Tengah dan Timur Laut yang mempunyai penduduk kulit hitam yang ramai seperti Apollo di Bandar Raya New York, Howard di Washington D.C., dan Regal di Chicago. Menurut wartawan muzik Preston Lauterbach kepentingan rangkaian itu dalam bukunya The Chitlin’ Circuit: And the Road to Rock ‘n’ Roll, “Itu adalah salah satu daripada beberapa tempat di mana budaya kulit hitam boleh diraikan.”

Perkataan chitlin merujuk kepada hidangan selatan yang diperbuat daripada usus babi. Walaupun ia bukan­lah bahagian haiwan yang sangat diingini, ramai artis popular membuat pertunjukan di tempat-tempat yang menghidangkan hidangan tersebut; pe­muzik seperti legenda Blues, Bobby Rush bahkan mengatakan mereka mendapat chitlin sebagai bayaran. 

Sebahagian daripada penghibur kulit hitam paling diingini yang menghiasi litar chitlin termasuk Ray Charles, Duke Ellington, Ella Fitzgerald, Billie Holiday, B.B. King, Aretha Franklin, Little Richard, Jackson 5, dan Tina Turner. 

“Chitlin’ Circuit adalah orang-orang Afrika-Amerika yang mencipta sesuatu yang indah daripada sesuatu yang buruk,” kata Lauterbach pada tahun 2014, “sama ada membuat hidangan daripada usus babi atau membuat hiburan bertaraf dunia walaupun dikecualikan daripada semua lokasi bertaraf dunia, semua kelab kulit putih yang mewah dan semua teater kulit putih yang bertaraf pertama.”

Projek pembaharuan bandar pada tahun 1960-an dan 1970-an telah memusnahkan banyak mercu tanda dalam komuniti kulit hitam, termasuk persinggahan di litar chitlin. Satu majalah TIME pada tahun 1970 juga menyatakan bahawa peningkatan penonton televisyen “membantu menamatkan apa yang dipanggil “Chitlin’ Circuit” di panggung hiburan pelbagai kulit hitam.” Tetapi panggilan semula Beyoncé kepada litar chitlin akan memastikan bahawa sejarah ini tidak akan dilupakan. 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.