(SeaPRwire) –   OMAHA, Neb. — Topan melanda Firday di Midwest, menyebabkan sebuah bangunan runtuh dengan puluhan orang di dalamnya dan memusnahkan dan merosakkan ratusan rumah, kebanyakan di sekitar Omaha, Nebraska.

Pada Jumaat malam, terdapat beberapa laporan kecederaan tetapi tiada kematian segera dilaporkan. Amaran topan terus dikeluarkan sehingga malam di Iowa.

Tiga orang cedera di Lancaster County, Nebraska apabila sebuah topan mengenai sebuah bangunan perindustrian, menyebabkannya runtuh dengan 70 orang di dalam. Beberapa terperangkap, tetapi semua dievakuasi dan kecederaan tidak membahayakan nyawa, pihak berkuasa berkata.

Salah satu topan yang paling merosakkan bergerak selama beberapa batu pada Jumaat melalui kebanyakannya kawasan pertanian luar bandar sebelum menghancurkan rumah dan struktur lain di pinggir bandar Omaha, bandar dengan penduduk 485,000 orang dengan kawasan metropolitan berpenduduk kira-kira 1 juta.

Gambar di media sosial menunjukkan bandar kecil Minden, Iowa, kira-kira 30 batu (48.3 kilometer) timur laut Omaha juga mengalami kerosakan berat.

Ramalan untuk Sabtu adalah menakutkan. Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan mengeluarkan amaran topan di seluruh bahagian Iowa, Kansas, Missouri, Oklahoma dan Texas. Para peramal memberi amaran bahawa hujan batu besar dan angin kuat mungkin berlaku.

“Ia kelihatan seperti letusan besar lagi esok,” kata Becky Kern, ahli meteorologi koordinasi amaran di pejabat Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan di Omaha. “Mungkin sedikit lebih jauh ke selatan.”

Ratusan rumah mengalami kerosakan di Omaha pada Jumaat, kebanyakannya di kawasan Elkhorn di bahagian barat bandar, Leftenan Neal Bonacci, polis Omaha berkata.

“Anda tentu boleh melihat laluan topan,” kata Bonacci, menambah bahawa kebanyakan rumah dimusnahkan atau rosak teruk.

Polis dan bomba pergi dari pintu ke pintu untuk membantu orang, pergi ke “kawasan yang paling teruk terkena” dengan rancangan untuk mencari di mana sahaja seseorang mungkin terperangkap, Ketua Bomba Omaha Kathy Bossman berkata.

“Kami akan mencari di seluruh harta tanah dalam timbunan runtuhan, kami akan mencari di bawah tanah, cuba mencari sebarang mangsa dan memastikan setiap orang yang memerlukan bantuan diselamatkan,” kata Bossman.

Di satu kawasan Elkhorn, puluhan rumah besar baru dibina mengalami kerosakan. Sekurang-kurangnya enam musnah, termasuk satu yang rata, manakala yang lain mempunyai separuh atasnya dipotong. Duzens unit kecemasan bertindak balas ke kawasan itu.

“Kami menonton ia menyentuh tanah seperti 200 ela di sana dan kemudian kami mencari perlindungan,” kata Pat Woods, yang tinggal di Elkhorn. “Kami boleh mendengarnya datang. Apabila kami bangun, pagar kami hilang dan kami melihat ke barat laut dan keseluruhan kawasan perumahan rata.”

Isteri Kim Woods menambah, “Keseluruhan kawasan perumahan tepat di utara kami agak rata.”

Tiga orang, termasuk kanak-kanak, berada di bawah tanah rumah yang rata apabila topan mengenainya tetapi keluar dengan selamat, menurut Dhaval Naik, yang berkata beliau bekerja dengan pemilik rumah.

Video KETV-TV menunjukkan seorang wanita dikeluarkan dari rumah yang musnah di Blair, bandar hanya utara Omaha.

Dua orang dihantar untuk rawatan, kedua-duanya dengan kecederaan ringan, Bonacci berkata.

Pasukan sedang melakukan pencarian kedua rumah. Pasukan bomba akan bekerja sepanjang malam untuk memeriksa semua struktur tidak selamat dan memastikan tiada seorang pun di dalam, Bonacci berkata.

“Orang-orang mendapat amaran ini dan itu menyelamatkan nyawa,” Ketua Polis Omaha Todd Schmaderer berkata tentang kecederaan serius yang sedikit.

Amaran topan dikeluarkan di kawasan Omaha pada petang Jumaat hanya semasa kanak-kanak sepatutnya dibebaskan dari sekolah. Kebanyakan sekolah menyuruh pelajar berlindung di tempat sehingga topan berlalu. Jam-jam kemudian, bas masih mengangkut kanak-kanak pulang.

“Adakah ia satu laluan topan panjang atau beberapa topan?” kata Kern dari Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan.

Agensi merancang menghantar beberapa pasukan selama beberapa hari untuk menentukan bilangan topan dan kekuatan mereka, yang mungkin mengambil masa sehingga dua minggu, katanya.

“Sesetengah kelihatan topan ganas,” Kern terus. “Terdapat topan di kawasan yang berbeza. Jadi ia seperti sains forensik cuaca, kami panggilnya, seperti menyusun kembali semua petunjuk kerosakan.”

Topan lain mengenai kawasan di tepi timur Omaha, lalu melalui bahagian Eppley Airfield, lapangan terbang bandar. Pegawai menghentikan operasi pesawat untuk menilai kerosakan tetapi kemudian membuka semula kemudahan itu, Ketua Strategi Syarikat Lapangan Terbang Omaha Steve McCoy berkata.

Terminal penumpang tidak terkena topan tetapi orang bergegas ke tempat perlindungan sehingga topan berlalu, kata McCoy.

Selepas melalui lapangan terbang, topan menyeberang Sungai Missouri dan ke Iowa, utara Council Bluffs.

Jurucakap Agensi Pengurusan Kecemasan Nebraska Katrina Sperl berkata pada petang Jumaat bahawa laporan kerosakan baru bermula datang.

Dua orang yang cedera di county itu dirawat di pusat kecederaan Bryan Medical Center West Campus di Lincoln, kemudahan itu berkata dalam kenyataan media. Hospital itu berkata pesakit berada di triaj dan tiada butiran dikeluarkan tentang keadaan mereka.

Syarikat Kuasa Awam Omaha melaporkan hampir 10,000 pelanggan tanpa kuasa di kawasan Omaha. Bilangan itu turun ke kira-kira 7,300 pada Jumaat malam.

Gabenor Nebraska Jim Pillen memaparkan di platform sosial X bahawa beliau telah memerintah sumber negeri untuk disediakan membantu tindak balas kecemasan dan menyokong petugas pertama semasa menilai kerosakan.

“Orang Nebraska tidak asing dengan cuaca buruk dan, seperti berulang kali sebelum ini, Orang Nebraska akan membantu Orang Nebraska membina semula,” kata Pillen.

Pengurus Pink Poodle Steakhouse di Crescent, Iowa Daniel Fienhold berkata beliau berada di luar menonton cuaca dengan anak perempuannya dan pekerja restoran, mengingati “ia kelihatan seperti topan besar yang sedang membentuk” timur laut bandar.

“Ia mula hujan, kemudian hujan batu, kemudian semua awan mula berputar dan bersatu, dan sebaik sahaja angin mula meningkat, itulah masa saya menuju ke bawah tanah, tetapi kami tidak pernah melihatnya,” kata Fienhold.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.