TOPSHOT-ISRAEL-GERMANY-PALESTINIAN-CONFLICT-DIPLOMACY

(SeaPRwire) –   Ketika kita menandakan Paskah, apabila orang Yahudi merayakan pembebasan pengasasan mereka dari seorang Firaun yang zalim yang menghamba mereka, para ahli fikir mengingatkan kita bahawa Firaun datang dalam pelbagai bentuk dan pembebasan bukanlah peristiwa tunggal. Ia perlu dilakukan semula dalam setiap generasi dan dalam setiap hati.

Hari ini, 16 juta orang Yahudi di dunia lapan bilion menghadapi ancaman luaran yang meningkat. Tanah air asli bagi orang Yahudi dan satu-satunya negara Yahudi di kalangan 195 negara dikelilingi oleh ejen-ejen Iran yang bersenjata yang bertekad untuk memusnahkannya dan oleh penafian status secara global yang semakin meningkat.

Tetapi sukar untuk mencari cabaran dalaman yang lebih teruk kepada kedua-dua Israel dan komuniti Yahudi seluruh dunia berbanding Benjamin Netanyahu.

Ya, echad mishelanu, salah seorang daripada kami. Dipilih secara demokratik oleh sebuah negara Yahudi berdaulat urusan mana, orang Yahudi Amerika berulang kali diberi amaran, adalah salah untuk campur tangan atau bahkan mengkritik.

Tetapi seperti mana-mana orang Yahudi di Amerika boleh bersuara menentang seorang pemimpin asing seperti Vladimir Putin atau Victor Orban, kami bebas untuk mengkritik mana-mana pemimpin dunia. Terutamanya seorang Perdana Menteri yang terganggu, didakwa jenayah, yang gagal melindungi tanah air Yahudi dari serangan berkorban nyawa terburuknya dan kebangsaan ultra yang menguji nilai dan identiti kami sebagai orang Yahudi.

Netanyahu tidak hanya gagal kepada rakyat Israel pada 10/7 dan dalam peperangan yang tidak dikendalikan sejak itu, tindakannya secara langsung membahayakan status dan keselamatan kami sendiri di Amerika. Anak-anak kami juga.

Kami juga perlu mengutuk seorang tokoh yang besar kepala, memecah belahkan negara kecil yang bergantung kepada sokongan dan undi kami di Kongres tetapi yang memecahkan bipartisanship pro-Israel AS bahkan membahayakan kedudukan dan kestabilan Amerika.

Jika loyaliti ganda adalah trope anti-Semitik, maka loyaliti ganda juga.

Pada Paskah ini, kami perlu mengutuk senarai jenayah dan kegagalan bencana Benjamin Netanyahu. Beliau tidak dapat dinafikan Perdana Menteri Israel yang paling lama berkhidmat dan terburuk. Seorang tokoh yang kelihatan diberkati-seolah dan berjaya yang masih memegang sebahagian negaranya dalam belenggu—walaupun kepala batu mereka, anak-anak Israel masih terdedah kepada berhala palsu—Netanyahu telah menjadi autokrat yang rasuah dan merosakkan, seorang Firaun Israel.

Selepas memusnahkan walaupun tidak memusnahkan tentera pengganas yang telah lama diberikannya sokongan, Netanyahu boleh mengakhiri peperangan Gaza dan menyelamatkan setiap tebusan Israel sementara menawarkan Palestin, tanpa Hamas, laluan untuk mentadbir Gaza yang didemilitarisasi di bawah pasukan antarabangsa. Tetapi sebaliknya, beliau merancang untuk terus berkuasa dengan merayu kepada kanan mesianik Israel (yang dinaikkan tarafnya) dan mengelakkan pilihan raya sehingga reputasinya pulih. Beliau memanjangkan peperangan dan krisis kemanusiaan yang teruk dan membahayakan konflik baru sementara membazirkan peluang sejarah untuk pakatan AS-Arab Saudi-Israel dan kemajuan Israel-Palestin.

Secara mengejutkan, beliau kembali kepada bahasa provokatif yang sama yang melancarkan beliau sebagai anti-Rabin, anti-Oslo penghasut ramai-ramai pada 1995 tetapi kegagalan dasar berulang kali—menindas Palestin sederhana, dengan itu memberikan ruang kepada ekstrimis—menyumbang kepada bencana tanpa sebelumnya pada Oktober 7.

Sukar untuk menafikan betapa 10/7 adalah penafian keseluruhan dasar Netanyahu selama 30 tahun mengenai konflik Israel-Palestin dan memastikan keselamatan Israel. Beliau benar-benar, bencana, salah. Ribu-ribu warga Israel yang ditinggalkan membayar harga dengan nyawa dan trauma dan akan terus membayarnya selama generasi. (Tidak mengira 200,000 pelarian dalaman Israel.)

Tetapi kini Netanyahu dengan biadap cuba mengelak dan memutarbelitkan kegagalan besarnya. Beliau mendakwa kerajaan Israel yang paling rasis, anti-Palestin, kanan jauh yang dihimpunkan dan dipimpinnya tidak menyebabkan bencana ini. Atau bahawa beliau tidak berulang kali diberi amaran bahawa penguasaan kehakiman beliau mengancam tentera dan menjemput serangan.

Seperti anak yang membunuh kedua ibu bapa, kemudian memohon belas kasihan sebagai anak yatim, Netanyahu kini mendakwa hanya beliau boleh mempertahankan Israel daripada kumpulan Jihadis yang sama yang disokong selama bertahun-tahun untuk mengelakkan perundingan dengan alternatif sekular, lebih sederhana.

Adakah anda benar-benar mempercayai lelaki yang terjejas ini untuk melindungi negara Yahudi? Atau untuk menjalankan perang strategik dengan pertanggungjawaban terhadap tebusan Israel, bukan tentera Palestin dan rancangan pasca perang yang kukuh?

Di bawah kecerdasan politik dan retorik liciknya, Netanyahu adalah kegagalan berulang kali. Dan pemusnah satu orang. Beliau telah memperkuat musuh terbesar Israel, meningkatkan keupayaan nuklear, peluru berpandu dan ejen-ejen Iran sambil mengukuhkan pakatan dengan Rusia dan China. Pada masa yang sama, beliau melemahkan pertalian penting AS Israel, merosakkan reputasi antarabangsa Israel dan memantikkan anti-Semitisme di seluruh dunia. Beliau bahkan terus meneruskan rampasan kuasa kehakiman yang membawa kepada protes besar-besaran seluruh negara terhadap rasuah dan illiberalismanya.

Kami harus mendesak penggantian Netanyahu sekarang walaupun peperangan Gaza sedang berlangsung, dengan mengetahui setiap keputusan yang diambilnya tercemar oleh kepentingan diri, bukan selalu kepentingan terbaik Israel.

Jeneral dalam Kabinet Perang tidak memerlukannya dan mana-mana saingannya dari kanan bukan ekstremis, tengah atau kiri boleh melakukan pekerjaan lebih baik esok.

Jika Firaun ini tidak akan membebaskan rakyatnya, mereka perlu membebaskannya!

Saya mencadangkan lagu pembebasan baru untuk Haggadah tahun ini. Ia menggunakan lagu Seder popular tentang terima kasih yang menyenaraikan semua perbuatan besar Allah telah lakukan untuk rakyat Yahudi, dijawab dengan “Dayenu”, bermakna “sudah cukup” (jika dia hanya melakukan satu perkara ini untuk kami). Tetapi dalam semangat penentangan lagu ini untuk perubahan, peserta menyusun senarai banyak perbuatan buruk yang dilakukan Netanyahu dan menyatakan ketidakterima kasih kepadanya. Dan kami mengingatkan diri sendiri bahawa setiap tindakan buruk sendiri sepatutnya cukup untuk mengusirnya. Senarai itu berakhir dengan bencana tanpa belas kasihan Oktober 7 dan peperangan sejak itu yang sama membencana.

Berapa banyak ketidakpatuhan Netanyahu yang anda senaraikan untuk Haggadah tahun ini?

Tetapi pemusuhan Israel dan anti-Semit harus berhati-hati. Lagu baru ini bertujuan untuk memperkukuh negara Yahudi dan rakyat Yahudi, bukan melemahkannya.

Ini adalah lagu untuk orang Yahudi yang merayakan kebebasan dan menolak penindasan. Palestin dan umat Islam setia perlu melakukan penilaian sendiri terhadap despotisme, kebusukan, dan fanatisme Hamas. Jika orang Yahudi memerlukan Musa baru untuk menunjukkan visi Tanah Jana yang lebih toleran, transformatif, Palestin memerlukan Muhammad baru yang boleh membebaskan mereka dari belenggu Hamas dan mempromosikan nilai-nilai Islam damai dan rekonsiliasi.

Terlalu banyak penderitaan dan kematian di semua pihak. Israel perlu menggantikan Netanyahu dan menubuhkan semula keselamatan jangka panjangnya dan kedudukan moralnya sambil melangkah melampaui pemerintahan selama 57 tahun di Tebing Barat dan pengepungan Gaza. Palestin perlu menggantikan Hamas dan memilih pimpinan baru yang menjunjung perjuangan mereka untuk autonomi dan nilai-nilai etika mereka.

Tiada kemajuan mungkin tanpa pembebasan dalaman dan luaran.

Dayenu. Cukup sudah!

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.