DNCPROTEST, Liputan Politik di Chicago

(SeaPRwire) –   Kira-kira 100 hari lagi, Presiden Joe Biden dijangka akan berdiri di atas pentas di United Center Chicago untuk menerima pencalonan parti presiden beliau. Penganjur Konvensyen Kebangsaan Demokratik tahun ini berharap perhatian Amerika akan tertumpu pada perkataan Biden dan sambutan serta semangat orang ramai di arena tersebut.

Tetapi kebanyakan Demokrat bimbang bahawa perhatian pengundi paling baik akan dibahagikan antara aktiviti di arena yang sangat teratur itu dengan kekacauan yang berlaku di luar arena.

Lebih 70 pertubuhan telah menyertai gabungan untuk “Berarak ke DNC” apabila Biden dan orang lain dalam pentadbirannya tiba di Chicago. Pemimpin protes meramalkan ia akan menjadi protes terbesar untuk hak Palestin di sejarah Chicago, dengan puluhan ribu orang hadir dari seluruh negara.

“Matlamat kami adalah menghantar mesej kepada Biden bahawa beliau dan parti beliau telah bersubahat dalam genosid yang beliau berkuasa sejak Oktober untuk menghentikannya dengan memutuskan aliran wang dan senjata ke Israel,” kata Hatem Abudayyeh, pengerusi Jaringan Masyarakat Palestin AS dan jurucakap Koalisi Berarak ke DNC.

Kumpulan itu ditolak permit untuk mengadakan perarakan protes dalam jarak beberapa blok dari tapak DNC. Pemimpin protes mengatakan mereka merancang untuk berarak berhampiran tapak konvensyen dengan atau tanpa permit dan telah mengambil tindakan undang-undang mendakwa pelanggaran Pindaan Pertama. Mereka mengatakan lokasi alternatif yang dicadangkan oleh bandaraya – empat batu dari United Center – tidak dapat diterima kerana ia bermakna mereka tidak akan dilihat atau didengar oleh mereka yang menghadiri konvensyen.

Pemimpin protes berharap dapat memanfaatkan tenaga yang telah menguatkan protes pro-Palestin di puluhan kampus universiti dalam minggu-minggu kebelakangan ini, kebanyakannya dijangka akan berakhir sebaik sahaja semester musim bunga berakhir. Universiti Columbia dan Universiti California Selatan antara institusi yang membatalkan upacara kelulusan kerana kekacauan.

“Kami sangat peka terhadap persekitaran yang kami langkahi di sini di Chicago,” kata Pengerusi DNC Minyon Moore, ahli strategi Demokrat berpengalaman, dalam sidang akhbar April. “Kami tahu protes ini akan datang. Kami cuba mencipta persekitaran di mana semua orang dibenarkan. Kami melindungi hak Pindaan Pertama, tetapi kami juga mahu menjamin anda bahawa orang ramai bersemangat tentang konvensyen ini.”

Bagi Biden, bagaimana beliau menangani protes yang semakin meningkat ini boleh membentuk landskap politik apabila beliau berusaha untuk mempersembahkan diri sebagai mentadbir kerajaan persekutuan yang lebih berbanding bekas Presiden Donald Trump. Untuk memastikan acara berjalan lancar, Biden menambah bantuan kepercayaan, Louisa Terrell, ke pasukan kepimpinan konvensyen. Terrell mula bekerja untuk Biden dua dekad lalu dan baru-baru ini berkhidmat sebagai pengarah hal ehwal perundangan beliau.

Walaupun protes kampus telah menarik perhatian global, penasihat Biden tidak percaya konflik Israel-Hamas adalah keutamaan utama bagi pengundi muda dalam pilihan raya ini. Tetapi mereka sangat sedar bahawa pengurusan kesan daripada demonstrasi ini kekal penting untuk mengekalkan sokongan daripada orang muda dan Muslim Amerika.

“Apa yang dilakukan Biden untuk membenarkan itu berlaku tidak dapat diterima dan tidak dapat dimaafkan,” kata Abudayyeh. “Dan tiada seorang pun dalam komuniti Palestin dan Arab di negara ini akan memaafkannya atau partinya…Tidak ada yang keluar dari mulut Presiden ini lagi yang penting bagi komuniti saya.”

Sama ada kemarahan itu masih akan membakar dengan begitu kuat dalam empat bulan adalah satu soalan terbuka. Pegawai Biden telah bekerja selama berbulan-bulan untuk memperoleh gencatan senjata dalam konflik Gaza. Dan Biden baru-baru ini mengumumkan beliau akan menahan beberapa senjata dari Israel atas kebimbangan bahawa Israel mungkin menggunakannya di Rafah, di mana lebih satu juta orang awam berlindung. Walau bagaimanapun, pemimpin protes menjangkakan kemarahan terhadap Biden tidak akan reda musim panas depan selepas bulan-bulan sokongan beliau terhadap kempen tentera di mana lebih 30,000 orang di Gaza terbunuh.

Penunjuk perasaan telah menjadi ciri konvensyen parti selama dekad, dan dijangka juga akan hadir di Konvensyen Kebangsaan Republikan di Milwaukee pada Julai. Walau bagaimanapun, beberapa Republikan meramalkan protes pro-Palestin ke DNC akan jauh lebih ketara dan lebih merosakkan secara politik.

Bagi dekad, setiap konvensyen politik Demokrat dan Republikan telah diisytiharkan sebagai “acara keselamatan kebangsaan khas” oleh Jabatan Keselamatan Dalam Negeri. Penetapan itu meletakkan Perkhidmatan Rahsia di bawah tanggungjawab menyelaraskan perancangan keselamatan dengan FBI, FEMA, polis Chicago dan agensi-agensi persekutuan dan negeri serta tempatan yang lain. Pada bulan Mac, Kongres memperuntukkan $75 juta untuk kedua-dua DNC dan RNC bagi keselamatan.

Penganjur DNC memberi tumpuan kepada menjamin kawasan sekitar McCormick Place, pusat konvensyen di sepanjang pantai Tasik Michigan di mana mesyuarat rasmi parti akan berlangsung, dan sekitar United Center, arena rumah untuk Bulls dan Blackhawks dan lokasi kebanyakan acara malam yang akan menarik audiens terbesar. Sempadan keselamatan tepat bagi lokasi-lokasi tersebut akan diumumkan pada akhir Julai, kata seorang yang familiar dengan perancangan yang berbual atas syarat anonim untuk menggambarkan perbincangan dalaman.

Di Chicago, latihan keselamatan bermula tahun lalu untuk bersedia bagi pelbagai senario, termasuk persediaan untuk “gangguan awam” dan bagaimana berkongsi maklumat dengan cepat semasa kecemasan, mengikut kenyataan yang diberikan oleh pejabat Chicago Perkhidmatan Rahsia.

Ketua Polis Jabatan Chicago Larry Snelling berkata pada bulan Mac bahawa polis Chicago “akan melindungi semua mereka yang menjalankan hak Pindaan Pertama” di dalam dan sekitar konvensyen. “Apa yang tidak akan kami benarkan ialah aktiviti jenayah,” tambahnya. “Kekerasan, vandalisme tidak akan diterima.”

Bulan lalu, apabila penunjuk perasaan pro-Palestin menghalang jalan masuk ke lapangan terbang O’Hare Chicago, polis mengeluarkan penunjuk perasaan dari jalan raya dalam masa 90 minit. Gabenor Illinois JB Pritzker kemudian memberitahu CNN bahawa tindakan polis Chicago menunjukkan mereka bersedia untuk protes sekitar konvensyen Ogos.

Pertembungan yang bakal berlaku antara penunjuk perasaan pro-Palestin dan pihak berkuasa di Konvensyen Kebangsaan Demokrat di Chicago telah dibandingkan dengan konvensyen Demokrat 1968 di Chicago, di mana tindakan keras polis terhadap penunjuk perasaan anti-Perang Vietnam mendapat perhatian negara dan menjejaskan calon parti, Hubert Humphrey.

“Kami mahu menghentikan perang, dan kami fikir cara terbaik untuk berbuat demikian ialah dengan membuat masalah sebanyak mungkin untuk Demokrat,” kenang Michael Kazin, yang menghadiri protes DNC 1968 sebagai ahli Students for a Democratic Society baru-baru ini kepada TIME. “Saya fikir kami berjaya menyisihkan banyak orang Amerika tengah daripada mengundi Demokrat.” Kemudian pada tahun itu, Richard Nixon Republikan memenangi Putih, meningkatkan serta-merta penglibatan AS di Vietnam dan memulakan pengambilan perkhidmatan draf pemilihan.

Kazin, kini profesor sejarah di Universiti Georgetown dan penulis “Apa Yang Diperlukan Untuk Menang: Sejarah Parti Demokrat,” mengingati kebanyakan Amerika ketika itu berpihak kepada polis berbanding penunjuk perasaan, walaupun imej kekejaman polis Jabatan Polis Chicago semasa rusuhan menimbulkan kemarahan.

Tetapi persamaan bagi Demokrat antara 2024 dan 1968 melampaui gerakan protes yang kuat dan konvensyen di Chicago. Kazin menunjuk kepada bagaimana Humphrey akhirnya kalah kepada Nixon di tengah-tengah kegelisahan domestik mengenai Perang Vietnam.

“Joe Biden adalah seorang Demokrat liberal, seperti Hubert Humphrey, dan beliau cuba lakukan banyak perkara domestik yang secara amnya disukai oleh kiri, “katanya, “tetapi pada masa yang sama, mereka tidak suka dasar luar negaranya, yang serupa dengan apa yang berlaku pada waktu itu, tetapi pada tahap yang lebih besar.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.