(SeaPRwire) –   (COLUMBIA, Tenn.) — Badai yang berbahaya melanda bahagian Selatan pada Khamis walaupun kawasan itu sedang membersihkan kerosakan akibat awal minggu ini yang menyebabkan kemungkinan angin ribut, mengorbankan sekurang-kurangnya tiga orang, dan menjejaskan kanak-kanak lelaki yang terbawa air bah ke dalam saluran pembetungan ketika bermain di jalan yang banjir.

Satu barisan ribut berat melanda Atlanta berhampiran akhir waktu sibuk pagi. Lapangan terbang utama sibuk di Atlanta dan Charlotte, North Carolina, melaporkan kelewatan. Pusat Ramalan Cuaca Badai (Storm Prediction Center) menyatakan “risiko dipertingkatkan” untuk cuaca ribut dari Texas hingga Carolina Selatan.

Badai-badai ini meneruskan rentetan hujan lebat dan angin ribut sepanjang minggu ini dari Dataran hingga Midwest dan kini, Tenggara. Sekurang-kurangnya empat orang telah terbunuh sejak Isnin. Cuaca itu datang berikutan di mana Amerika Syarikat mengesahkan 300 angin ribut, jumlah tertinggi bagi bulan itu dan tertinggi sejak 2011.

Hampir suku juta rumah dan perniagaan masih kehilangan bekalan elektrik pada Khamis di beberapa negeri Selatan selepas badai malam sebelumnya, mengikut PowerOutage.us.

Satu di Tennessee menyebabkan kerosakan rumah, kecederaan orang, merosakkan talian kuasa dan pokok, serta mengorbankan seorang lelaki berusia 22 tahun dalam sebuah kereta di Daerah Claiborne, utara Knoxville, mengikut pegawai-pegawai.

Seorang lagi mangsa terbunuh selatan Nashville di Columbia, di mana pegawai-pegawai berkata angin ribut yang mungkin telah menolak rumah-rumah dari asasnya.

Bob Booth baru sahaja pulang ke Columbia dari Georgia dan sedang duduk untuk menonton televisyen apabila beliau mendengar “bunyi gaduh yang gila”.

“Saya bangun dan lihat keluar, dan segalanya sedang berlaku di luar,” kata Booth. “Kemudian separuh atas salah satu pokok saya jatuh merentasi jalan.”

Bekas paderi Walter Shell berkata beliau dan isterinya mengambil dua anjing mereka dan menuju ke bawah tanah apabila telefon bimbitnya memberi amaran tentang angin ribut.

“Ia mengelak di mana saya dan isteri saya berdiri kira-kira 4 inci. Ia berpusing,” katanya. “Berdoalah membantu, saya boleh katakan.”

Hujan lebat membawa kepada kecemasan banjir kilat dan penyelamatan air di timur laut Nashville, dan perkhidmatan cuaca mengeluarkan amaran tahap tertinggi, untuk kawasan berhampiran.

Seorang budak lelaki berusia 10 tahun cedera parah di Christiana, tenggara Nashville, apabila dia terperangkap dalam saluran pembetungan dan terbawa di bawah jalan semasa bermain dengan kanak-kanak lain ketika orang dewasa membersihkan puing-puing, bapanya, Ketua Pentadbiran Sekolah Daerah Rutherford Jimmy Sullivan, memaparkan di media sosial.

Budak lelaki, Asher, muncul dalam parit longkang dan terselamat selepas diberi CPR, “tetapi kerosakan adalah besar,” Sullivan memaparkan di Facebook, memohon doa. Satu perhimpunan doa dijadualkan pada petang Khamis di pejabat pentadbiran sekolah daerah.

“Asher memerlukan mujizat,” tulis Sullivan.

Sekolah ditutup pada Khamis di Rutherford dan beberapa daerah Tennessee yang lain. Di Georgia, sesetengah daerah utara Atlanta membatalkan kelas bersemuka atau menangguhkan masa permulaan kerana kerosakan ribut semalam termasuk pokok jatuh ke atas rumah dan kenderaan di sekitar Clarkesville. Tiada kecederaan dilaporkan di sana.

“Kami hanya cuba membersihkan sekarang dan menunggu gelombang seterusnya,” kata Lynn Smith, pengarah Agensi Pengurusan Kecemasan Habersham County.

Satu ribut kuat menyebabkan kerosakan sekurang-kurangnya 20 rumah di utara DeKalb County, Alabama dan menyebabkan kecederaan tetapi tiada kematian, mengikut pegawai-pegawai.

Di North Carolina, keadaan darurat diisytiharkan pada malam Rabu untuk Daerah Gaston, barat Charlotte, selepas ribut yang menjatuhkan talian kuasa dan pokok, termasuk satu yang jatuh ke atas kereta. Seorang dalam kereta terbunuh, dan yang lain dihantar ke hospital, mengikut pegawai-pegawai.

Badai-badai itu mengikuti hujan lebat, angin kencang, batu dan angin ribut di bahagian tengah Amerika Syarikat pada Isnin, termasuk satu ribut yang merosakkan dan mengorbankan seorang.

Pada Selasa, Midwest menanggung impak cuaca buruk. Angin ribut menyentuh bahagian Michigan, Ohio dan Indiana, mengikut perkhidmatan cuaca.

Kawasan Kalamazoo, Michigan teruk terjejas apabila kemudahan FedEx rosak, dengan talian kuasa tumbang mengurung kira-kira 50 orang.

Angin ribut juga disahkan berhampiran Pittsburgh, di Arkansas tengah dan barat laut Virginia Barat. Angin ribut Virginia Barat adalah yang kesebelas tahun ini di negeri itu, yang biasanya mengalami dua angin ribut setahun.

Kedua-dua Dataran dan Midwest mengalami cuaca buruk.

___

Wartawan-wartawan Associated Press di seluruh negara memberikan sumbangan kepada laporan ini, termasuk Travis Loller, Jeff Amy, Joey Cappelletti, Ed White, Sarah Brumfield, Adrian Sainz dan John Raby.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.