(SeaPRwire) –   TikTok akan memulakan pengelabelan kandungan yang dicipta menggunakan kecerdasan buatan apabila ia telah dimuat naik dari luar platformnya sendiri dalam usaha untuk memerangi penyebaran maklumat palsu.

“AI membolehkan peluang kreatif yang luar biasa, tetapi boleh mengelirukan atau mengelirukan penonton jika mereka tidak mengetahui kandungan itu dicipta secara AI,” kata syarikat itu dalam kenyataan yang disediakan pada Khamis.

Perubahan dasar TikTok adalah sebahagian daripada usaha yang lebih luas dalam industri teknologi untuk menyediakan lebih banyak langkah keselamatan bagi penggunaan AI. Pada bulan Februari mengumumkan bahawa ia bekerja dengan rakan industri pada piawaian teknikal yang akan memudahkan pengenalpastian imej dan akhirnya video yang dijana oleh alat kecerdasan buatan. Pengguna Facebook dan Instagram akan melihat label pada imej yang dijana oleh AI.

Google mengatakan tahun lepas bahawa label AI akan datang ke YouTube dan platformnya yang lain.

Dorongan untuk penanda air digital dan pelabelan kandungan yang dicipta oleh AI juga merupakan sebahagian daripada perintah eksekutif yang dikeluarkan oleh Presiden AS Joe Biden.

TikTok bekerjasama dengan Koalisi untuk Bukti Kandungan dan Keaslian dan akan menggunakan teknologi Kredensial Kandungan mereka.

Syarikat itu menyatakan bahawa teknologi itu boleh menyertakan metadata kepada kandungan, yang boleh digunakan untuk segera mengenal pasti dan melabel kandungan yang dijana oleh AI. TikTok berkata ia mula melaksanakan teknologi itu pada Khamis untuk imej dan video dan akan datang kepada kandungan audio sahaja segera.

Dalam bulan-bulan akan datang, Kredensial Kandungan akan disertakan kepada penyampaian yang dibuat pada TikTok, yang akan kekal pada kandungan apabila dimuat turun. Ini akan membantu mengenal pasti bahan yang dijana oleh AI yang dibuat pada TikTok dan membantu orang belajar bila, di mana dan bagaimana kandungan itu dibuat atau disunting. Platform lain yang mengguna pakai Kredensial Kandungan akan dapat secara automatik melabelkannya.

“Menggunakan Kredensial Kandungan sebagai cara untuk mengenal pasti dan menyampaikan media sintetik kepada penonton secara terus adalah langkah bermakna ke arah ketelusan AI, walaupun lebih daripada teknik watermark biasa,” kata Claire Leibowicz, ketua Program Integriti Media dan AI dalam Persatuan untuk AI, dalam kenyataan yang disediakan.

TikTok menyatakan ia adalah platform perkongsian video pertama untuk melaksanakan kredensial dan akan menyertai Inisiatif Autentikasi Kandungan Adobe untuk membantu mendorong penggunaan kredensial dalam industri.

“TikTok adalah platform media sosial pertama yang menyokong Kredensial Kandungan, dan dengan lebih 170 juta pengguna di Amerika Syarikat sahaja, platform mereka dan komuniti pencipta dan pengguna mereka yang besar adalah sebahagian penting rantai kepercayaan yang diperlukan untuk meningkatkan ketelusan dalam talian,” kata Dana Rao, naib presiden eksekutif, peguam am dan ketua pegawai kepercayaan Adobe dalam satu posting blog.

Dasar TikTok pada masa lalu adalah untuk menggalakkan pengguna untuk melabel kandungan yang telah dijana atau disunting secara signifikan oleh AI. Ia juga memerlukan pengguna untuk melabel semua kandungan yang dijana oleh AI di mana ia mengandungi imej, audio dan video yang realistik.

“Pengguna dan pencipta kami begitu bersemangat tentang AI dan apa yang boleh dilakukannya untuk kreativiti mereka dan keupayaan mereka untuk berhubung dengan penonton.” kata Adam Presser, Ketua Operasi dan Keselamatan TikTok kepada ABC News. “Dan pada masa yang sama, kami mahu memastikan bahawa orang mempunyai keupayaan untuk memahami apa yang fakta dan apa yang khayalan.”

Pengumuman awal datang pada ABC “Good Morning America” pada Khamis.

Tindakan AI TikTok datang hanya dua hari selepas TikTok mengatakan bahawa ia dan syarikat induknya yang berpangkalan di China, ByteDance, telah mengemukakan cabaran terhadap undang-undang baru Amerika yang akan mengharamkan aplikasi perkongsian video itu di AS kecuali ia dijual kepada pembeli yang diluluskan, dengan mengatakan ia secara tidak adil menargetkan platform dan merupakan serangan tidak pernah berlaku terhadap kebebasan bersuara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.