(SeaPRwire) –   Pada 1 Mei, hampir separuh daripada enam Senator AS dari kedua-dua parti utama membaca surat Martin Luther King Jr. dari Birmingham Jail, ritual tahunan yang merayakan kuasa perbezaan dalam sejarah AS.

Sementara itu, malam sebelumnya, peralatan perisai, peralatan tentera, dan penggunaan pegawai polis bersenjata berat untuk membubarkan kem solidariti Gaza yang tidak menggunakan keganasan di Universiti Columbia dan kemudian di Kolej Bandaraya Universiti Bandar Raya New York (CUNY). Dalam proses itu, pegawai NYPD, dengan kelulusan daripada pentadbiran CUNY dan Columbia, menangkap kira-kira 30 penunjuk perasaan Columbia dan lebih kurang 100 penunjuk perasaan CUNY.

Kem Solidariti Gaza Kolej Bandaraya pelbagai bangsa itu menarik pelajar dan staf dari 25 buah kolej CUNY, mengadakan seder Paskah Yahudi, solat Muslim, pengajaran dan pembinaan seni. Bersama-sama tuntutan mereka untuk pelaburan, pendedahan, dan sekatan akademik terhadap Israel, pelajar CUNY juga menuntut CUNY yang tidak bersenjata dan pengajian percuma. Lebih separuh pelajar CUNY berasal dari isi rumah yang memperoleh $30,000 atau kurang; badan pelajar universiti itu terdiri daripada 22% Asia, 26% hitam, 31% Latinx, dan 21% putih.

Perbandingan antara persembahan Senat dengan pengkriminalan besar-besaran penunjuk perasaan pelajar bukanlah sekadar berunsur ironi. Ia mencerminkan bagaimana pegawai awam telah berulang kali cuba memakaikan diri mereka dalam sejarah salah faham gerakan hak awam untuk menentang dan membenarkan pengkriminalan protes pada masa kini. Media dan pegawai awam telah membandingkan kem solidariti Gaza dan protes pro-Palestin yang lain dengan perbandingan kepada Raja dan gerakan hak awam. Raja, kebanyakan liberal dan konservatif mendakwa, tidak mengganggu orang, mengganggu perkara, atau membuat orang berasa tidak selamat; sebaliknya, pelajar hari ini digambarkan sebagai ceroboh dan berbahaya. S dan pelaburan AS dalam pembiayaan perang itu. Pada Januari, Mahkamah Keadilan Antarabangsa mendapati ia “mungkin” bahawa Israel melakukan genosid di Gaza dan pada bulan Mac terdapat “alasan yang munasabah untuk percaya bahawa ambang genosid…telah dicapai.” Tetapi dua hari selepas serbuan ganas NYPD, Presiden Biden mengkritik pelajar – bukan polis – bahawa “perbezaan tidak boleh membawa kepada gangguan.”

Penggunaan popular gerakan masa lalu itu tidak memahami bagaimana wira hak asasi manusia masa lalu dipandang sebagai berbahaya, mengganggu dan tidak diingini pada zaman mereka. Raja dan yang lain yang enggan hidup mengikut status quo perkauman diperlakukan secara buruk pada masa mereka, sama seperti rakan sejawat masa kini diperlakukan pada masa kini.

Memang, bermula dari boikot bas Montgomery pada tahun 1955, Raja memahami keperluan protes gangguan untuk mengganggu norma pemisahan perkauman, kemiskinan dan militarisme. Dan dia dikritik kerana itu. Ramai pemimpin dan pengulas mengkritik Raja dan boikot bas itu kerana menyakiti syarikat bas dan meletakkan orang keluar kerja – dan NAACP kebangsaan tidak menyokong boikot bas setahun itu, mendapatinya terlalu mengganggu, hanya kemudian mengambil kes undang-undang itu.

Walaupun perarakan yang Raja akan kemudian dikaitkan selepas pembunuhannya – Perarakan ke Washington pada 28 Ogos 1963, dengan 250,000 orang – tidak disokong oleh kebanyakan politikus atau kebanyakan rakyat Amerika pada masa itu, mengikut tinjauan Gallup yang dilakukan minggu perarakan itu.

Mereka yang menentang aktivisme hak awam bukanlah sesetengah pinggiran Selatan. Chicago Sun Times pada tahun 1963 mengutuk “intimidasi” MOW. Chicago Tribune, bersama-sama pelbagai politikus Chicago, merujuk kepada Raja sebagai “penghasut luar” apabila beliau mengkritik pemisahan mendalam bandar itu pada tahun 1963, mengatakan ia setanding dengan Birmingham.

Seperti yang telah dikatakan Raja selama bertahun-tahun: “Ketidakadilan perkauman bukanlah masalah bahagian. …Pemisahan secara de facto Utara sama merosakkan seperti pemisahan sah Selatan.” Memang, beberapa bulan sebelum MOW, pada 12 Jun 1963, Dr. Raja memberikan ucapan penutupan di Kolej Bandaraya dan menekankan titik itu.

Terletak di tengah-tengah Harlem, Kolej Bandaraya mengumumkan misinya untuk menyediakan pendidikan tinggi percuma yang cemerlang kepada “seluruh rakyat” New York. Tetapi sebenarnya, Raja menyampaikan ucapan kepada hampir keseluruhan orang putih 15,000 orang pada hari itu. Kurang daripada tiga puluh daripada 2,800 pelajar yang tamat pada tahun 1963 adalah hitam, walaupun hampir separuh sekolah-sekolah bandar itu adalah hitam dan Puerto Rico. Penyokong hak asasi manusia, ibu bapa dan pelajar telah menunjukkan masalah itu selama bertahun-tahun, termasuk Kenneth Clark sendiri dari Kolej Bandaraya, seorang ahli sosiologi yang kajian beliau adalah penting untuk keputusan Mahkamah Agung dalam kes Brown mengenai pemisahan sekolah pada tahun 1954.

Sebulan selepas ucapan Raja di Kolej Bandaraya, orang-orang hitam Brooklyn menganjurkan protes yang bertujuan untuk mengganggu – dan ideanya untuk menghentikan – kerja-kerja pembinaan di Hospital Downstate kerana syarikat-syarikat pembinaan mengecualikan pekerja hitam. Penunjuk perasaan bahkan berbaring di hadapan kenderaan pembinaan. Ratusan ditangkap setiap hari.

Raja menyokong demonstrasi yang menggunakan pendekatan berhadapan, dengan menekankan mereka akan berakhir “apabila orang Negro merasa dia mendapat layanan adil dalam perumahan dan peluang pekerjaan.” Polis menyakiti banyak penunjuk perasaan, jadi Raja menekankan keperluan kerajaan persekutuan untuk mewujudkan pasukan hak asasi manusia khas untuk mencegah keganasan polis terhadap penunjuk perasaan (di New York serta Birmingham). Raja menekankan peranan polis dalam mengekalkan pemisahan dan mengkriminalisasikan protes di seluruh negara. Beliau kemudian merujuk kepada New York, Los Angeles dan Chicago sebagai tapak “penjajahan dalaman”, di mana polis dan mahkamah bertindak sebagai “pelaksana”.

Setahun selepas ucapannya di Kolej Bandaraya, orang-orang hitam dan putih moderat meminta Raja mengutuk cadangan stall-in Brooklyn Congress of Racial Equality. Brooklyn CORE telah menghabiskan awal 1960-an mencabar pemisahan perumahan, pemisahan sekolah dan diskriminasi pekerjaan, mendapat sedikit perubahan substantif. Kini mereka cuba menarik perhatian terhadap ketidaksetaraan bandar dengan memerangkap kereta di lebuh raya menuju Pameran Sedunia 1964 yang akan diadakan di Flushing Meadows – untuk menjadikannya sukar bagi orang untuk terus mengelakkan melihat rasisme dan kemiskinan. Tetapi Raja enggan mengutuk tindakan itu.

“Kami tidak memerlukan sekutu yang lebih berdedikasi kepada ketertiban daripada keadilan,” jelas Raja. “Saya dengar banyak perbualan ini hari ini tentang perbahasan langsung kami menjauhkan bekas kawan. Saya lebih suka merasa mereka membawa ke permukaan prasangka laten yang sudah ada. Jika program langsung kami menjauhkan kawan kami….mereka tidak pernah benar-benar kawan kami.” Sekutu bukanlah sekutu yang lebih berdedikasi kepada ketertiban daripada keadilan, beliau berhujah, seperti yang telah dilakukannya dalam Surat dari Penjara Birmingham setahun sebelumnya.

Menjelang 1969, Kolej Bandaraya masih 91% orang putih; manakala Kolej Brooklyn CUNY adalah 96% orang putih. Bersama-sama mogok pelajar di seluruh negara yang dipercepatkan selepas pembunuhan Dr. Raja, pergerakan besar-besaran di CUNY mencapai puncaknya pada musim bunga 1969. Pelajar penunjuk perasaan mencabar pemisahan CUNY, fakulti hampir keseluruhannya orang putih, dan kurikulum yang memihak. Di Kolej Bandaraya, pelajar terlibat dalam mogok dua minggu ke kampus. Di Kolej Brooklyn, mereka mengambil alih mesyuarat fakulti, mempunyai demonstrasi besar-besaran, sementara mengambil alih bangunan, dan terlibat dalam kebakaran dan vandalisme kecil. Dan mereka menghadapi pengkriminalan besar-besaran.

Pentadbiran Kolej Brooklyn mendapat injunksi terhadap semua aktiviti luar dan NYPD menyerbu rumah 17 aktivis Kolej Brooklyn yang kemudian menghadapi tuduhan jenayah berat berbilang. Media menggambarkan mereka sebagai Komunis dan pengganggu, dan ramai pemimpin bandar dan penduduk melihat mereka sebagai ceroboh dan berbahaya. Tetapi ramai masyarakat hitam dan Puerto Rico berkumpul di sekeliling mereka, meneruskan tekanan. Dan protes ini akhirnya berjaya mendirikan jabatan kajian Afrika dan Puerto Rico, penganutan fakulti, dan kemasukan terbuka di CUNY.

Maju 55 tahun, universiti seperti CUNY dan Columbia kini menghargai aktivis masa lalu itu, menampilkan aktivisme ini di laman web mereka dan memuji mereka dalam sambutan ulang tahun Jabatan Kajian Afrika dan Puerto Rico. Namun, pentadbiran universiti membawa NYPD untuk memecahkan kekejaman kem; Kolej Brooklyn menggantung semua aktiviti luar, dan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.