The Final: Attack on Wembley

(SeaPRwire) –   Pada jam 10 pagi pada 11 Julai 2021, sekumpulan besar telah berkumpul di luar Stadium Wembley di London dalam menanti perlawanan akhir antara England dan Itali yang dijadualkan bermula pada petang hari itu. Apa yang berlaku dalam tempoh 10 jam kemudian akan menjadikan hari itu terkenang, dan bukan sahaja kerana kekalahan England dalam penentuan penalti yang menyayat hati.

Dalam The Final: Attack on Wembley, kini disiarkan di Netflix, pengarah Rob Miller dan Kwabena Oppong mendokumentasikan bagaimana keghairahan peminat terhadap perlawanan akhir England yang pertama sejak 1966 bercampur dengan kemarahan akibat sekatan COVID-19 yang telah menyebabkan beribu-ribu penyokong tanpa tiket merampas masuk ke stadium Wembley dalam cubaan untuk memasuki perlawanan. Semakin hari berlalu, sambutan berubah menjadi kekacauan yang kemudian menjadi keganasan, dengan peserta yang dipengaruhi dadah dan alkohol bertindak semakin liar dan tidak terkawal.

“Tahap jenayah dan tingkah laku anti-sosial yang mengejutkan dan belum pernah berlaku sebelum ini ketara sejak awal hari, yang mengejutkan semua agensi dan bermakna penggalakan polis tiba terlalu lambat,” laporan yang diterbitkan pada tahun itu.

Apa yang berlaku di Wembley?

The Final: Attack on Wembley

Dokumentari ini menampilkan keterangan secara langsung daripada pelbagai individu yang hadir di Wembley pada hari itu, termasuk peminat yang berjaya memaksa masuk ke stadium, kakitangan keselamatan, dan peserta yang tidak bersalah yang terperangkap dalam kekacauan. Seorang penyokong Itali yang membawa anak perempuannya yang muda ke perlawanan menceritakan bagaimana mereka dizalimi secara lisan, botol dan tin dibuang ke arah mereka, dan takut keganasan fizikal ketika mereka cuba menavigasi kumpulan yang berisik yang telah berkumpul di kawasan Wembley.

Mereka yang cuba menyelinap masuk ke stadium mengikuti pemegang tiket melalui halangan, melompat pagar pembayaran, dan bergegas melalui kakitangan keselamatan dan polis. Keseluruhannya, kira-kira 2,000 orang berjaya memaksa masuk ke Wembley—400 daripada mereka dikeluarkan oleh kakitangan—sementara 19 orang polis cedera, dan 86 orang ditangkap di seluruh London kerana gangguan berkaitan perlawanan.

Dokumentari ini menekankan peranan sekatan COVID-19 ke atas psikologi peminat muda. “Saya tidak malu dengan apa yang saya lakukan,” kata seorang penyokong England yang berjaya memecah masuk ke stadium. “Pada 2020, kami semua dikunci di rumah kami, tidak boleh pergi mana-mana, hanya boleh keluar untuk sedikit senaman. Dan sepanjang masa ketika kami melakukan itu, pemimpin negara kami di sini, berpesta. Bagaimana saya boleh rasa saya telah berbuat salah? Untuk menyaksikan England memenangi piala pertama sejak 1966, saya tidak akan melepasinya untuk sesiapa.”

Filem ini juga mendalami kesan kekalahan England, mendedahkan penghinaan perkauman yang diarahkan kepada tiga pemain berkulit hitam England, Marcus Rashford, Jadon Sancho, dan Bukayo Saka, yang gagal menyempurnakan penalti mereka.

Serangan di Wembley berakhir dengan pratonton kejohanan Euro 2024 akan datang, di mana England sekali lagi dijangka menjadi salah satu favorit untuk memenangi. Perlawanan akhir tahun ini akan berlangsung di Berlin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.