Tuberculosis

(SeaPRwire) –   NEW YORK – Bilangan kes tuberculosis (TB) di Amerika Syarikat pada tahun 2023 adalah yang tertinggi dalam satu dekad, menurut laporan kerajaan baharu.

Empat puluh negeri melaporkan peningkatan kes TB, dan kadar meningkat di kalangan semua kumpulan umur, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) berkata pada Khamis.

Lebih 9,600 kes dilaporkan, peningkatan 16% daripada tahun 2022 dan tertinggi sejak 2013.

Kes menurun dengan mendadak pada permulaan wabak COVID-19, tetapi telah meningkat semula sejak itu.

Kebanyakan kes TB di Amerika Syarikat didiagnos pada orang yang dilahirkan di negara lain. Pakar menyatakan bilangan kes TB 2023 sebahagiannya adalah gabungan peningkatan kes TB antarabangsa – Pertubuhan Kesihatan Sedunia berkata TB adalah penyebab kedua kematian berjangkit di seluruh dunia pada 2022 selepas COVID-19. Dan terdapat juga peningkatan migrasi dan perjalanan antarabangsa selepas wabak.

Tetapi faktor lain juga terlibat, termasuk penyakit lain yang melemahkan sistem imun dan membenarkan jangkitan TB laten muncul.

Pegawai CDC menjangkakan bilangan kes TB akan meningkat, tetapi bilangan 2023 “lebih daripada dijangka,” kata Dr. Philip LoBue, pengarah Bahagian Penghapusan Tuberculosis agensi itu.

Walaupun peningkatan, bilangan dan kadar kes TB baharu setiap tahun kekal lebih kecil berbanding masa lalu, dan Amerika Syarikat mempunyai kadar kes TB baharu yang lebih rendah berbanding kebanyakan negara.

Tuberculosis disebabkan oleh bakteria yang biasanya menyerang paru-paru, dan disebarkan melalui udara apabila seseorang yang berjangkit batuk atau bersin. Jika tidak dirawat dengan betul, ia boleh menjadi membahayakan nyawa. Pada lewat 1800-an, TB membunuh satu daripada tujuh orang yang tinggal di Amerika Syarikat dan Eropah.

Statistik CDC baharu bukanlah hitungan berapa ramai orang yang baru dijangkiti pada 2023, tetapi berapa ramai orang yang membangunkan batuk atau gejala lain dan didiagnos.

Dianggarkan 85% daripada orang yang dikira pada 2023 dijangkiti sekurang-kurangnya setahun atau dua tahun sebelumnya dan mempunyai apa yang dipanggil TB laten, apabila bakteria memasuki badan dan berhibernasi di paru-paru atau bahagian tubuh lain. Pakar menganggarkan sebanyak 13 juta rakyat Amerika mempunyai TB laten dan tidak menular.

Apabila sistem imun melemah – oleh ubat-ubatan tertentu atau penyakit lain seperti diabetes dan HIV – TB akan bangun, begitulah cara untuk mengatakannya. Nicole Skaggs berkata beliau dijangkiti pada 2020, tetapi tidak membangunkan gejala sehingga 2022 – selepas beliau sakit akibat COVID-19.

“Apa-apa yang boleh mengurangkan atau melemahkan sistem imun anda boleh meningkatkan risiko anda,” kata Skaggs, 41, pengurus harta di Bothell, Washington.

Pegawai CDC menyebut idea bahawa COVID-19 telah memainkan peranan dalam peningkatan aktiviti semula TB “soalan penting.” Saintis masih belajar apa yang menyebabkan TB laten aktif semula “dan saya anggap ia masih tidak diketahui pada titik ini,” kata LoBue.

“Masih terlalu awal untuk mengetahui” apa yang akan berlaku kepada trend TB dalam beberapa tahun akan datang, beliau juga berkata.

Terdapat vaksin TB yang sedang dibangunkan, dan pekerja kesihatan awam yang memberi tumpuan kepada COVID kini kembali untuk mencuba pendekatan baharu dalam mencegah TB. Bandar Raya New York, yang menyaksikan kes meningkat 28% tahun lepas, sedang mengupah pengurus kes TB dan pekerja kesihatan masyarakat dan semakin menggunakan pemantauan video pesakit mengambil ubat untuk mengekalkan kadar rawatan tinggi, kata Dr. Ashwin Vasan, pesuruhjaya kesihatan bandar raya itu.

Sebaliknya, pembiayaan persekutuan untuk usaha jabatan kesihatan negeri dan tempatan telah tetap, dan salah satu antibiotik utama yang digunakan terhadap TB telah kekurangan bekalan dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Selain itu, jangkitan TB tahan ubat telah muncul dalam sebahagian kes.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.